Szarlotka – przepis babci

Szarlotka z bezową pianką z najlepszego, prostego babcinego przepisu. Świetnie smakuje podana na ciepło z lodami waniliowymi. Polecam!!!

Szarlotka najlepszy przepis

Składniki na ciasto (blaszka 23×33 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masla
  • 3 żółtka

Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki, posiekać. Na koniec dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto. Jedną trzecią ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażarki. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić pozostałym ciastem, nakłuć widelcem i schłodzić w lodówce przez ok. 60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut, do uzyskania złotego koloru.

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg -2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda i pokroić w mniejsze kawałki. Przełożyć wraz z cukrem i cynamonem na rozgrzaną patelnię. Dusić do czasu, aż cały sok puszczony przez jabłka wyparuje, a te zamienią się w mus*. Przestudzić. Ostudzone jabłka wyłożyć na podpieczony spód.

*Dobrze dodawać jabłka stopniowo, wtedy część z nich zdąży zamienić się w mus, a pozostałe kawałki nadal będą wyczuwalne.

Składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 80 g drobnego cukru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 30 g mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać drobny cukier i cukier waniliowy. Piana powinna być sztywna i gęsta. Dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Przełożyć na jabłkową warstwę. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 45 minut. Jeśli kruszonka będzie się zbyt mocno rumienić można przykryć ciasto papierem do pieczenia.

Smacznego!

Jablecznik przepis
Szarlotka
jablecznik

Więcej tradycyjnych ciast znajdziecie tutaj oraz na moim Instagramie.

Komentarzy: 16

  1. Majka
    6 czerwca 2022 / 12:13

    O tak, szarlotka i lody i jesteśmy w niebie 🥰 Bardzo apetyczne zdjęcia 😍

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:40

      Najlepszy duet 🙂

      • Majka
        14 czerwca 2022 / 11:25

        Najlepszy 🥰

        • Marta
          Autor
          15 czerwca 2022 / 0:27

          <3

  2. Kasik
    7 czerwca 2022 / 16:36

    Wspaniały przepis dziękuję wyszła idealnie ❤️

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2022 / 0:40

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  3. Rea
    9 czerwca 2022 / 16:50

    Pyszności 😍

    • Minis
      11 czerwca 2022 / 16:19

      Potwierdzam przepis perfekto wyszło nawet mnie 😂

      • Marta
        Autor
        15 czerwca 2022 / 0:26

        Super 😀

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2022 / 0:26

      Super, że posmakowało 🙂

  4. 15 czerwca 2022 / 15:33

    Wspaniałe pyszności:) Super przepis i piękne zdjęcia, na których szarlotka prezentuje się wprost ślicznie:) Nawet bez lodów zjem z uśmiechem na twarzy:D

    • Marta
      Autor
      18 czerwca 2022 / 18:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Paula
    24 sierpnia 2022 / 12:53

    Rewelacja dziękuję za przepis

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2022 / 23:11

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  6. Ewa
    1 października 2022 / 16:49

    Przepyszna podzielam zachwyty 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Cieszę się bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 − 4 =