Szarlotka z różyczkami

Na zagranicznych blogach królują obecnie apple pie of roses i wszystkie wyglądają tak pięknie, że nie mogłam się powstrzymać, aby nie skorzystać z tego pomysłu : ) Jest z nimi trochę pracy, ale efekt na pewno Was zadowoli : )
W ramach współpracy ze sklepem redcoon.pl otrzymałam zestaw foremek do pieczenia, więc zdecydowałam się na wersję szarlotek mini ; ) Uwielbiam wszystkie babeczki, ciasteczka i przekąski na jeden gryz, więc foremki od razu przypadły mi do gustu ; ) Mam już kilka innych pomysłów na ich wykorzystanie, bo mini serniczki, pizze, czy torciki bardzo do mnie przemawiają i zawsze są u nas mile widziane : ) Foremka jest bardzo fajna ze względu na fakt, że po upieczeniu ciasto do niej nie przywiera! Jest to dla mnie szczególnie ważne przy kruchym cieście… ; ) Nie można ich niestety myć z zmywarce, ale ponieważ nic nie przywiera, nie ma z tym większych problemów.


Szarotka z różyczkami

Składniki (12 sztuk):

  • 300 g mąki
  • 60 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 1 łyżka wody
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • 4-5 jabłek (w zależności od wielkości)
  • opcjonalnie cynamon, dżem, budyń lub ulubiony krem

Mąkę wymieszać z solą i cukrem, a następnie przesiać. Dodać masło, jajko, żółtko oraz wodę. Posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki, najlepiej na co najmniej godzinę.

Jabłka obrać obieraczką w celu uzyskania długich, cienkich pasków, z których zwiniemy różyczki. Gotowe ciasto przełożyć do foremek, wylepić jej spód i brzegi, nakłuć widelcem. Na ciasto możemy dodać dżem, budyń, krem lub bezpośrednio jabłkowe różyczki, które możemy też posypać cynamonem. Przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec przez około 30-40 minut, do czasu, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego : )

foremki

Komentarzy: 20

  1. 9 października 2013 / 11:18

    Szarlotka z różyczkami wygląda rewelacyjnie! Świetny sposób podania deseru na uroczystym obiedzie 🙂

  2. Marta
    Autor
    9 października 2013 / 12:10

    Bardzo dziękuję 🙂 mi również pomysł się spodobał 🙂

  3. aga_ta
    9 października 2013 / 16:39

    Piękne!!!!

    • Marta
      Autor
      9 października 2013 / 16:42

      Dziękuję 🙂

  4. 9 października 2013 / 16:40

    Proszę mi pożyczyć foremki 😉
    PS. Idealne na powitanie męża w domu! Dzięki za przepis!

    • Marta
      Autor
      9 października 2013 / 16:42

      Bardzo proszę 😀

    • Marta
      Autor
      9 października 2013 / 19:28

      Bardzo praktyczne 🙂

  5. 10 października 2013 / 18:10

    wygląda bardzo efektownie!:)

    • Marta
      Autor
      10 października 2013 / 19:23

      Dziękuję 🙂

  6. 12 października 2013 / 21:12

    no powiem Ci, Matkaaaa…..teraz to przegięłaś pałę ;D ciacho wygląda jak spod ręki cukiernika, przepięknie dopracowane, naprawdę, nie przesadzam ;)))

  7. Marta
    Autor
    12 października 2013 / 22:20

    Ojej, dziękuje dziękuje i jeszcze raz dziękuje!!!;)

  8. kama
    20 października 2013 / 13:44

    piekne rozyczki:) idealne na niedzielne popoludnie.

    • Marta
      Autor
      20 października 2013 / 16:33

      Gorąco polecam 🙂

  9. 20 października 2013 / 15:43

    Uwielbiam szarlotkę, a Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 października 2013 / 16:34

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2013 / 18:18

      Pięknie dziękuję 🙂

Skomentuj aga_ta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 4 =