Szybkie ciasto ananasowe + film

Błyskawiczne do przygotowania ciasto ananasowe – idealne do popołudniowej kawy lub jako awaryjny poczęstunek, gdy goście wpadną do nas z niezapowiedzianą wizytą. Polecam!

Składniki (keksówka 25×12 cm):

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 150 g cukru
  • 150 ml syropu z ananasa
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 8 plastrów ananasa

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać syrop z ananasa, ekstrakt z wanilii, wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Plastry z ananasa pokroić na mniejsze kawałki, wmieszać do masy. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 45 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!

Opis przygotowania podejrzycie tutaj:

Zapraszam po więcej przepisów na ciasta oraz na mój Instagram.

Komentarzy: 18

  1. Aga
    3 marca 2023 / 18:25

    Ale cudo!

    • Marta
      Autor
      5 marca 2023 / 3:05

      Dziękuję 🙂

  2. Majka
    3 marca 2023 / 18:53

    Zaraz robimy 🥰

    • Marta
      Autor
      5 marca 2023 / 3:05

      Super 😀

      • Majka
        5 marca 2023 / 23:21

        Cudo 😍

        • Marta
          Autor
          7 marca 2023 / 18:19

          Bardzo się cieszę 🙂

  3. Ula
    4 marca 2023 / 0:57

    Wspaniałe ciacho 😊

    • Marta
      Autor
      5 marca 2023 / 3:05

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  4. Natalia
    4 marca 2023 / 13:26

    Pyszne wilgotne będzie powtórka 😊

    • Marta
      Autor
      5 marca 2023 / 3:05

      Bardzo się cieszę 🙂

  5. Żaneta
    5 marca 2023 / 23:21

    Bardzo dobre w mig i gotowe 🙂

    • Marta
      Autor
      7 marca 2023 / 18:19

      Super 🙂

  6. Mirka
    6 marca 2023 / 17:30

    Ciasto rewelacja dzięki 👍

    • Marta
      Autor
      7 marca 2023 / 18:19

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  7. Monika
    12 kwietnia 2023 / 17:41

    Lekkie, puszyste, szybkie w wykonaniu. Na pewno nie raz zagości na naszym stole. Pycha !!!!!!

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:12

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  8. Aga
    13 kwietnia 2023 / 17:56

    Czy można upiec w formie na muffiny lub tortownicy 26 cm ? Ile czasu trzebaby by piec?

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:14

      Po przeliczeniu wychodzi 1,77 porcji na tortownicę 26 cm, więc najłatwiej byłoby podwoić składniki 🙂

Skomentuj Ula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
1 + 4 =