Przepis otrzymałam od koleżanki, która zachęcając wspomniała, iż ciasto podbiło serca rodziny i znajomych. Myślałam, że będę musiała wstrzymać się do następnego lata, ale na szczęście udało mi się znaleźć truskawki i to w całkiem przystępnej cenie ; ) Tarta była rzeczywiście pyszna, podałam ją w ramach mojej imieninowej „kawy”, jedyną wadą, którą o niej usłyszałam była zdecydowanie za mała wielkość ; )
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka słodkiej śmietany
- szczypta soli
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 250 ml śmietany kremówki + 50 g cukru pudru
- dżem truskawkowy (ok 2-3 łyżek)
Mąkę, masło, cukier puder, żółtko, śmietanę i sól zagnieść i wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, przełożyć do formy na tartę, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Ciasto piec ok. 20 min w 200st. Po ostudzeniu nie wyjmować ciasta z formy, cienko posmarować z wierzchu dżemem, wyłożyć ubitą śmietanę, obłożyć truskawkami pociętymi na kawałki i zalać ścinającą się galaretką. Ciasto koniecznie schłodzić, przynajmniej do czasu ścięcia się galaretki. Najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego : )
Wygląda przepysznie 🙂 W sam raz na lato.
Pozdrawiam
Autor
Była naprawdę pyszna 😀 chyba zrobię powtórkę z jagodami : )
Wygląda rewelacyjnie, ach uwielbiam truskawki, szkoda, że to już końcówka sezonu 🙂
jak szkoda, że juz po sezonie
Ostatnio zrobiłam z nektarynkami, też była niezła. Ale moją faworytką pozostaje truskawkowa 🙂 Teraz czaję się na borówki i maliny.
Dzięki za super przepis. Nie dosyć,że tarta pięknie się prezentuje na talerzu ,to na dodatek masz „NIEBO W GĘBIE”. Sama sprawdziłam!!! POLECAM !!!
Autor
Marto ja poluję na jagody ; ) Małgosiu cieszę się, że smakowała!
Aż ślinka cieknie!
Osobiście próbowałam:) pyszna! Na pewno sama taką zrobię:) Pozdrawiam:)
Jakiej wielkości forma do tarty? strasznie chcę zrobić tartę samodzielnie i muszę kupić formę do tarty. Jeśli mogłabyś coś doradzić, w rozsądnej cenie ;))
Autor
Moja forma ma średnicę 22 cm, zakupiłam ją w granicach 7 zł i świetnie się sprawdza, choć wiem, że niektórzy wolą takie z wyjmowanym dnem, które są już sporo droższe. Jeśli masz dostęp do jakiegoś dużego marketu radzę się tam rozejrzeć, zazwyczaj wybór jest duży i można porównać na spokojnie:)
Moja pierwsza tarta:-) Z dodatkiem truskawek i borówek. Wyszła rewelacyjnie, sam widok powalał,pachniała pięknie. Szkoda że nie zrobiłam zdjęcia:-). Mimo, iż miałam zakupione inne ciasta (przyznaję się, bowiem nie mam za dużego doświadczenia w pieczeniu ciast, ale może to będzie początek…)- tarta zeszła od razu 🙂 Dziękuję za formę 🙂 Teraz mam swoją ze średnicą 25cm, ale poluję na jeszcze jedną:-)Buziaki, smacznego:-) Fajny przepis:-)
Autor
Super! bardzo się cieszę, że mimo obaw się udała i mam nadzieję, że będzie początkiem Twojej kulinarnej przygody ; )
tarta jest rewelacyjna 🙂
Autor
Super, dziękuję za komentarz 🙂
Pycha!!!!!!!!!
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
Wspaniała tarta ląduje w ulubionych 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂