Lato obfituje u nas w wiele rodzinnych uroczystości, a w naszym ulubionym zestawie wakacyjnych tortów nie może zabraknąć tego bezowego : ) Pavlova z dodatkiem bitej śmietany i owoców nie potrzebuje chyba żadnych rekomendacji. Idealny letni deser : ) Polecam!
Składniki (średnica 20cm):
- 4 białka (z jajek wielkości L)
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru najlepiej drobnego do wypieków
- 250 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- świeże owoce np. maliny i jagody
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier małymi partiami, cały czas miksując. Otrzymana masa powinna być gładka i lśniąca, a cukier całkiem rozpuszczony (niewyczuwalny podczas rozcierania palcami). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Od dna tortownicy o średnicy 20 cm odrysować okrąg i przełożyć ubite białka z cukrem. Boki bezy podnieść szpatułką zagarniając części bezy od dołu ku górze. Piec w piekarniku rozgrzanym do 100 C (termoobieg) przez ok. 3 godziny, wyłączyć i pozostawić do ostudzenia w piekarniku.
Śmietankę ubić mikserem na sztywno z dodatkiem łyżki cukru pudru. Przełożyć na przygotowaną bezę, udekorować owocami.
Smacznego!
Pysznie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Mniam jaka piękna moja beza zawsze bardziej brązowieje wiec na pewno wypróbuję 🙂
Autor
U mnie również, bo zazwyczaj piekę krócej, ale w wyższej temperaturze 😉 Ale tym razem jubilatka zażyczyła sobie białą, więc niższa temperatura była konieczna 😉
Piękna ❤️ Chodzi za mną 😉 Po mrożonym tiramisu z bezami teraz kolej na tort Pavlova!
Autor
Ooo mrożone tiramisu z bezami, ale to dobrze brzmi ! 😀 a torcik też polecam 🙂
Pycha 🙂
Autor
Miło mi, że się podoba 🙂
Aaaa to moja pierwsza udana beza ❤️❤️❤️❤️ Dziękuję 🙂
Autor
O jak miło! cieszę się podwójnie 🙂
Pyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Operacja zakonczona sukcesem goscie i obdarowany zachwyceni 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Pierwsza moja beza idealna!!!
Autor
Ale super! pozdrawiam 🙂
Wspaniała beza, moja nie tak urodziwa, bo nie umiałam tak wymodelować ale smakuje rewelacyjnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Przepyszna 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowała 🙂
wygląda super , właśnie mam upiec i się zastanawiam czy robić z przepisu bez czy z mascarpone …Próbowała Pani również w przepisie z mascarpone ? Jaka jest różnica ?
Autor
Jak rozumiem chodzi o dodatek mascarpone do kremu? Sama ubita śmietanka jest lżejsza, krem bardziej zwarty 🙂 Obie wersje pyszne 🙂
dziękuje za odp ! 🙂
Autor
Bardzo proszę 🙂