Kontakt

blog kulinarny

Tort bezowy

Na tegoroczne urodziny planowałam przygotować bezę pavlova, niestety jak to często bywa w związku z brakiem czasu zdecydowałam się na tort bezowy ; ) Jest to najprostszy i najszybszy tort na jaki mogłam sobie pozwolić. Pamiętam, że w dzieciństwie co roku “zamawiałam” go od mamy. Oczywiście ten w jej wykonaniu wspominam o wiele, wiele lepiej. W jej wykonaniu tort był mrożony (u mnie tylko lodówka, ze względu na małe rozmiary zamrażarki ; ) i w smaku przypominał torty lodowe, poza tym składał się z minimum 2 warstw i owoce były w środku… mniam w przyszłym roku chyba zmienię lodówkę, aby zamrażarka była wystarczająca : )


tort bezowy

Składniki

  • płat dużego tortu bezowego
  • 500 ml kremówki
  • cukier puder ok. 5 łyżek (w zależności jak słodką bitą śmietanę lubicie)
  • fix do śmietany
  • 500 g owoców (maliny, jagody, borówki)

Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, fix do śmietany i mieszamy. Wykładamy na tort bezowy, na wierzchu układamy owoce. Chłodzimy w lodówce.

Smacznego : )




Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 lipca, 2011
Kategorie: Ciasta bez pieczenia, Torty

10 komentarzy

  1. Amela

    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!!! Tort wygląda pyyyyyyyyyyyyyysznie, poza tym uwielbiam bezy:)

  2. Marta

    Dziękuję ; )ja o dziwo lubię bezy tylko w wypiekach i deserach : )

  3. Mago_66

    Ale Ty mlodziutka jestes, a taka zdolna:) Wszystkiego dobrego:)

  4. Ola

    wygląda bardzo apetycznie 🙂
    wszystkiego najlepszego!

  5. Dziękuję Wam za życzenia:)

  6. jOLA

    Bardzo efektowny, śmietna i te owocki, mniam:D

  7. Kasia

    Wszystkiego najlepszego!!:)

  8. Malina_67

    /najlepszegp:)))

  9. rewelacja 🙂 musze zrobić taki torcik 🙂

  10. Marta

    Koniecznie, jest pyszny!!!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top