Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy ; ) Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!


Tort dacquoise

Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 daktyli

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Daktyle posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (biały wymieszać z brązowym), cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone daktyle, wymieszać i podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej piec wieczorem i zostawić ją tam do rana ; )

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli
  • do dekoracji kakao+cukier puder, daktyle i orzechy

Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao wymieszanym z cukrem pudrem oraz bakaliami. Podawać od razu, później przechowywać w lodówce (ale nie za długo, bo beza straci swoją chrupkość).

Smacznego : )


Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise z orzechami

Tort dacquoise sowa przepis
 Inspiracja

Komentarzy: 142

  1. Jola
    5 sierpnia 2016 / 9:45

    Super przepis, tort pyszny wydaje się bardzo słodki ale to pozory wszystko pasuje idealnie a kolezanki upraszaja sie o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2016 / 0:46

      Bardzo mi miło czytać tak budujące komentarze, cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Anita
    28 września 2016 / 11:48

    Przepis na ten tort znam już na pamięć! wychodzi zawsze ale to zawsze a musze dodać ze nie piekę na codzien nic! za to jak mam mieć gości to jest to mój pewniak i nie zdarzyło się żebym kogoś nim nie oczarowała! dziękuję CI Marto za taką możliwość 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:34

      Jest mi ogromnie miło 🙂 pozdrawiam!

  3. Mysza
    4 października 2016 / 16:17

    Najlepszy tort na świecie i teraz można zrobić go w domu 🙂 jak dobrze że jest internet!

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:10

      Dziękuję, bez internetu ani rusz 🙂

  4. Mariola
    10 października 2016 / 18:28

    Zrobiłam go w sobotę na urodziny Męża i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 🙂 taki wykwintny cudnie wyważone smaki nie mogę wyjść z podziwiu i coś czuję że na każde rodzinne uroczystości będę proszona o jego upieczenie 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:29

      Bardzo mi miło, że tak posmakował, pozdrawiam 🙂

  5. Lucy
    20 października 2016 / 21:13

    Robiłam go już 3 raz i zawsze zaskakuje mnie jak takie pyszne cudo można tak prostu zrobić M-A-G-I-A 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:20

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  6. Ola
    23 października 2016 / 21:11

    Potwierdzam pycha 🙂 i taki syty ze starczy nawet na dużą ilość gości na przyjęciu 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2016 / 21:25

      Bardzo mi miło 🙂

  7. monia
    21 listopada 2016 / 12:48

    Cudowny smak, najlepszy na drugi dzień więc na imprezę można spokojnie przygotować wcześniej, bo blaty nie miękną 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:17

      Dziękuję 🙂

  8. Iwka
    9 grudnia 2016 / 22:26

    Przepyszny tort wyszedł mi za pierwszym razem a mam dwie lewe ręce do pieczeia 🙂 Dotąd korzystałam tylko z Twoich wytrawnych przepisów, ale po tym sukcesie chyba się przełamię 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:44

      Bardzo bardzo się cieszę i gratuluję 🙂 po takim sukcesie szkoda by było rzucić wypieki 😉

  9. Anita
    19 grudnia 2016 / 19:51

    idealne ciasto a właściwie to deser 🙂 wszyscy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:26

      Super! 🙂

  10. Kala
    19 grudnia 2016 / 23:11

    Upiekłam na szkolną wigilię i zachwytów nie było końca 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:25

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Karolina W.
    2 lutego 2017 / 20:12

    Najlepszy tort świata i choć nie wygląda to prosty 🙂 ja zrezygnowałam jedynie z daktyli bo nigdzie nie dostałam ale aż trudno sobie wyobrazić że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:58

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ewa
    28 lutego 2017 / 12:29

    Torcik jest rewelacyjny polecam!!!!!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:23

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  13. Edyta
    13 maja 2017 / 22:11

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2017 / 21:27

      Super 🙂

  14. Kora
    3 czerwca 2017 / 21:09

    Super przepis rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2017 / 14:58

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Kasia
    3 lipca 2017 / 15:47

    Wspaniały przepis dosłownie jak z cukierni 🙂 Do masy dodałam odrobinę spirytusu aby podkręcić smaczek mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2017 / 10:01

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Hanusia
    29 października 2017 / 23:51

    Przepyszny 🙂 to pierwszy tort który zrobiłam sama od podstaw i nie powiem stres ogromny bo ta beza … bałam sie okrutnie ale udało sie !!!! Dziękuję!!!!!

  17. Agata
    31 grudnia 2017 / 21:29

    Wyszedł perfekcyjnie jak u Pani ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2018 / 14:33

      Ogromnie się cieszę 🙂

  18. Zosia
    28 kwietnia 2018 / 22:24

    Tort jest pyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:51

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Mania
    29 listopada 2018 / 16:03

    Uwielbiamy ten tort, ode mnie zaczęło się rodzinne szaleństwo i teraz na każdej uroczystości wszyscy wyczekują na Dakłasa, jest boski!!!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2018 / 1:42

      U nas tak samo 🙂 a osobiście to mój ulubieniec wśród wszystkich tortów 🙂

  20. Dorota
    11 grudnia 2018 / 11:36

    Rewelacyjny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:04

      Super, że posmakował 🙂

  21. Nusia
    20 grudnia 2018 / 0:00

    Ideał!!!

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:06

      Ogromnie mi miło 🙂

  22. Domi
    11 maja 2019 / 9:33

    Pierwsza beza która wyszła mi idealnie jestem bardzo podekscytowana a kremik super na pewno wykorzystam
    Tez do innych tortów 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Super, bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
19 − 16 =