Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy : ) Pyszny tort bezowy z kajmakowym kremem na śmietance, orzechami i daktylami. Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!


Tort dacquoise

Tort bezowy Dacquoise przepis

Składniki na bezę (średnica 26 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g suszonych daktyli
  • kakao do dekoracji 

Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort dacquoise z orzechami i daktylami
Tort bezowy Dacquoise
Tort dacquoise z orzechami
Tort Dacquoise
Tort dacquoise sowa przepis
Tort bezowy

Jak zrobić tort dacguoise z orzechami i daktylami

Tort bezowy Dacquoise – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty .

Komentarzy: 152

  1. Jola
    5 sierpnia 2016 / 9:45

    Super przepis, tort pyszny wydaje się bardzo słodki ale to pozory wszystko pasuje idealnie a kolezanki upraszaja sie o przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2016 / 0:46

      Bardzo mi miło czytać tak budujące komentarze, cieszę się, że smakowało 🙂

  2. Anita
    28 września 2016 / 11:48

    Przepis na ten tort znam już na pamięć! wychodzi zawsze ale to zawsze a musze dodać ze nie piekę na codzien nic! za to jak mam mieć gości to jest to mój pewniak i nie zdarzyło się żebym kogoś nim nie oczarowała! dziękuję CI Marto za taką możliwość 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:34

      Jest mi ogromnie miło 🙂 pozdrawiam!

  3. Mysza
    4 października 2016 / 16:17

    Najlepszy tort na świecie i teraz można zrobić go w domu 🙂 jak dobrze że jest internet!

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:10

      Dziękuję, bez internetu ani rusz 🙂

  4. Mariola
    10 października 2016 / 18:28

    Zrobiłam go w sobotę na urodziny Męża i przeszedł moje najśmielsze oczekiwania 🙂 taki wykwintny cudnie wyważone smaki nie mogę wyjść z podziwiu i coś czuję że na każde rodzinne uroczystości będę proszona o jego upieczenie 🙂 pozdrawiam serdecznie i dziękuję za podzielenie się przepisem 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2016 / 23:29

      Bardzo mi miło, że tak posmakował, pozdrawiam 🙂

  5. Lucy
    20 października 2016 / 21:13

    Robiłam go już 3 raz i zawsze zaskakuje mnie jak takie pyszne cudo można tak prostu zrobić M-A-G-I-A 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:20

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  6. Ola
    23 października 2016 / 21:11

    Potwierdzam pycha 🙂 i taki syty ze starczy nawet na dużą ilość gości na przyjęciu 🙂

    • Marta
      Autor
      23 października 2016 / 21:25

      Bardzo mi miło 🙂

  7. monia
    21 listopada 2016 / 12:48

    Cudowny smak, najlepszy na drugi dzień więc na imprezę można spokojnie przygotować wcześniej, bo blaty nie miękną 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:17

      Dziękuję 🙂

  8. Iwka
    9 grudnia 2016 / 22:26

    Przepyszny tort wyszedł mi za pierwszym razem a mam dwie lewe ręce do pieczeia 🙂 Dotąd korzystałam tylko z Twoich wytrawnych przepisów, ale po tym sukcesie chyba się przełamię 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2016 / 23:44

      Bardzo bardzo się cieszę i gratuluję 🙂 po takim sukcesie szkoda by było rzucić wypieki 😉

  9. Anita
    19 grudnia 2016 / 19:51

    idealne ciasto a właściwie to deser 🙂 wszyscy zachwyceni 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:26

      Super! 🙂

  10. Kala
    19 grudnia 2016 / 23:11

    Upiekłam na szkolną wigilię i zachwytów nie było końca 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:25

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Karolina W.
    2 lutego 2017 / 20:12

    Najlepszy tort świata i choć nie wygląda to prosty 🙂 ja zrezygnowałam jedynie z daktyli bo nigdzie nie dostałam ale aż trudno sobie wyobrazić że byłby jeszcze smaczniejszy 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:58

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ewa
    28 lutego 2017 / 12:29

    Torcik jest rewelacyjny polecam!!!!!

    • Marta
      Autor
      1 marca 2017 / 13:23

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  13. Edyta
    13 maja 2017 / 22:11

    Wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      14 maja 2017 / 21:27

      Super 🙂

  14. Kora
    3 czerwca 2017 / 21:09

    Super przepis rodzinka zachwycona 🙂

    • Marta
      Autor
      6 czerwca 2017 / 14:58

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Kasia
    3 lipca 2017 / 15:47

    Wspaniały przepis dosłownie jak z cukierni 🙂 Do masy dodałam odrobinę spirytusu aby podkręcić smaczek mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lipca 2017 / 10:01

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Hanusia
    29 października 2017 / 23:51

    Przepyszny 🙂 to pierwszy tort który zrobiłam sama od podstaw i nie powiem stres ogromny bo ta beza … bałam sie okrutnie ale udało sie !!!! Dziękuję!!!!!

  17. Agata
    31 grudnia 2017 / 21:29

    Wyszedł perfekcyjnie jak u Pani ❤️❤️❤️

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2018 / 14:33

      Ogromnie się cieszę 🙂

  18. Zosia
    28 kwietnia 2018 / 22:24

    Tort jest pyszny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:51

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Mania
    29 listopada 2018 / 16:03

    Uwielbiamy ten tort, ode mnie zaczęło się rodzinne szaleństwo i teraz na każdej uroczystości wszyscy wyczekują na Dakłasa, jest boski!!!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2018 / 1:42

      U nas tak samo 🙂 a osobiście to mój ulubieniec wśród wszystkich tortów 🙂

  20. Dorota
    11 grudnia 2018 / 11:36

    Rewelacyjny polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2018 / 12:04

      Super, że posmakował 🙂

  21. Nusia
    20 grudnia 2018 / 0:00

    Ideał!!!

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2018 / 13:06

      Ogromnie mi miło 🙂

  22. Domi
    11 maja 2019 / 9:33

    Pierwsza beza która wyszła mi idealnie jestem bardzo podekscytowana a kremik super na pewno wykorzystam
    Tez do innych tortów 🙂

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:52

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  23. Sara
    29 stycznia 2022 / 18:37

    Rewelacyjny tort bardzo polecam przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2022 / 1:50

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  24. Sandra
    6 lipca 2022 / 11:39

    Przepyszne to jest ❤️

    • Marta
      Autor
      8 lipca 2022 / 10:28

      Super, że posmakowało 🙂

  25. Benia
    29 lipca 2022 / 17:00

    Moja pierwsza beza i wyszła dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 sierpnia 2022 / 0:10

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  26. Di
    6 stycznia 2023 / 13:30

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      10 stycznia 2023 / 19:11

      🙂 🙂 🙂

  27. ayapi
    31 października 2023 / 10:05

    A mi beza siadła co mogli być przyczyna?

    • Marta
      Autor
      31 października 2023 / 12:01

      Przyczyną może być zbyt krótkie ubijanie, przez co cukier nie zdążył się całkiem rozpuścić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
23 + 16 =