Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy ; ) Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!


Tort dacquoise

Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 daktyli

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 25 cm. Papier wyłożyć na blachy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Daktyle posiekać. Białka przelać do suchej miski, dodać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (biały wymieszać z brązowym), cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Na końcu dodać pokrojone daktyle, wymieszać i podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Najlepiej piec wieczorem i zostawić ją tam do rana ; )

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 suszonych daktyli
  • do dekoracji kakao+cukier puder, daktyle i orzechy

Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Na jednym bezowym blacie równomiernie rozłożyć krem, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao wymieszanym z cukrem pudrem oraz bakaliami. Podawać od razu, później przechowywać w lodówce (ale nie za długo, bo beza straci swoją chrupkość).

Smacznego : )


Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise z orzechami

Tort dacquoise sowa przepis
 Inspiracja

Komentarzy: 150

  1. Sylwia
    26 marca 2015 / 11:05

    Ale piękny tort wyszedł! Muszi być przepyszny!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo dziękuję, a tort rzeczywiście przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Agata
    26 marca 2015 / 15:32

    Genialny i taki piękny!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo mi miło 🙂

  3. 26 marca 2015 / 23:03

    oesuuuuuuuu, Marta, czy Ty możesz zrobić coś normalnego choć raz??;p;p;p;p
    Piękna!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      hihi :*

  4. Ala
    27 marca 2015 / 0:02

    Bardzo okazale się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Mamina
    27 marca 2015 / 0:51

    O rety jaka bezaaaaa 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Było pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Mam tak samo 😉

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Polecam, pycha!

  6. 27 marca 2015 / 1:18

    Bardzo udany. Z przyjemnością bym spróbowała.

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Mam nadzieję, że się uda 🙂

  7. Marysia
    27 marca 2015 / 1:37

    Ooo matko, kocham ten tort, ale domowej wersji nigdy nie jadłam…

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Polecam nadrobić, bardzo prosty do przygotowania 🙂

  8. Iwona
    27 marca 2015 / 12:21

    Pani Marto jestem coraz bardziej zachwycona. Ma Pani ogromny talent i chętnie zaglądam, bo wszystkie przepisy się udają, dziękuję i pozdrawiam ze Szczecina 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  9. Margo
    27 marca 2015 / 13:35

    Jestem pod wrażeniem, kurczę moze sama się skuszę jeśli nie taki diabeł straszny 😉

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Polecam, warto! 🙂

  10. Madzia
    27 marca 2015 / 20:05

    Zjawiskowy <333333

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:16

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  11. 27 marca 2015 / 21:54

    Ze wstydem się przyznam, że nigdy nie próbowałam, a Twój wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:17

      Polecam to nadrobić, tort jest pyszny 🙂

  12. Isia
    28 marca 2015 / 0:56

    Tort marzenie…mm i tak masa – pycha!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 16:29

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  13. Kaska
    28 marca 2015 / 17:21

    Wspaniały!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:29

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Ania
    28 marca 2015 / 19:10

    Odczarowała mi Pani bezę! nigdy mi się nie udawała, a teraz sukces za pierwszym podejściem DZIĘKUJĘ 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:31

      Bardzo mi miło czytać takie komentarze i cieszę się, że beza już nie taka straszna 🙂

  15. 28 marca 2015 / 22:22

    Wygląda obłędnie!
    Choć dla mnie koniecznie musi być z kremem kawowym 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:31

      Ooo i to jest pomysł na idealny tort dla mojej Mamy! 🙂

  16. Kama
    28 marca 2015 / 23:38

    <3 niezawodny przepis <3

    • Marta
      Autor
      29 marca 2015 / 23:01

      Bardzo się cieszę, że tak się spodobał 🙂

  17. Ludka
    29 marca 2015 / 22:43

    Wyszedł przepyszny, dziękuję ! bałam się o przechowywanie, ale problemu nie było zniknął zaraz po podaniu…

    • Marta
      Autor
      29 marca 2015 / 23:02

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Ewa Barbara
    30 marca 2015 / 19:07

    Cieszę się z przepisu-zrobię na Święta,myślalam,że bardzo trudny a tu miła niespodzianka

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:16

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał i na pewno idealnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂

  19. Madzia
    31 marca 2015 / 19:22

    Dzięki za przepis, uwielbiam ten tort i znajomi byli zszokowani jak powiedziałam, ze to moje dzieło!!! Genialny 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 22:48

      Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że tort przypadł do gustu 🙂

  20. Maria
    2 kwietnia 2015 / 8:53

    Polecam przepis, tort rzeczywiście wychodzi pyszny.

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:47

      Bardzo mi miło, cieszę się, że smakował 🙂

  21. Ismena
    2 kwietnia 2015 / 10:39

    Robiłam już przed Świętami… uzależnia, powtórka murowana 🙂 A czy można zrobić z tej porcji kilka mniejszych?

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:47

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Oczywiście, że można zrobić kilka mniejszych porcji 🙂

  22. Kaja
    2 kwietnia 2015 / 20:51

    Komfort biegania przede wszystkim! 🙂

  23. Talula
    2 kwietnia 2015 / 21:28

    Smak nieziemski, a opis przygotowania podałaś droga Marto krok po kroku, że nawet takie ciastowe beztalencie sobie poradziło, bardzo dziękuję!!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2015 / 11:44

      Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że tort smakował 🙂

  24. Michalina
    25 kwietnia 2015 / 20:35

    Przetestowane, zostanie u nas na stałe, uwielbiamy 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  25. Iśka
    29 kwietnia 2015 / 9:50

    Zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony, trudno uwierzyć, że zrobiłam go całkiem SAMA! dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:26

      Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  26. Migula
    29 kwietnia 2015 / 16:17

    To prawda torcik szybki i pyszny, warto!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂

  27. Rusta
    1 maja 2015 / 22:28

    I to jest tort na idealne rozpoczęcie majówki! pogoda nam nie dopisała za to apetyty owszem, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:15

      Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  28. BEATA
    3 maja 2015 / 15:04

    Pyszny, na pewno jeszcze nie raz zrobię.

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:17

      Super, bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  29. Misia K.
    11 maja 2015 / 22:26

    Upiekłam w sobotę z myślą o niedzieli, ale zniknął w tempie błyskawicy.. dobrze, że choć kawałek dla mnie został 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2015 / 23:04

      Dobre wiadomości 🙂

  30. Nadia
    11 maja 2015 / 23:28

    Jak ja się cieszę, że znalazłam Twoją stronę! co jeden przepis to lepszy, a jakby mi ktoś wczoraj powiedział, że sama upiekę tort i to taki pyszny to bym się za głowę złapała 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:00

      Bardzo mi miło, cieszę się, że tort się udał 🙂

  31. Małgonia
    12 maja 2015 / 20:47

    Najlepszy jaki jedliśmy, gorąco polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:03

      Bardzo mi miło 🙂

  32. roza
    14 maja 2015 / 23:11

    Az slinka cieknie…

    • Marta
      Autor
      15 maja 2015 / 13:38

      Dziękuję 🙂

  33. Emila
    16 maja 2015 / 13:54

    Najlepszy tort na świecie, wszyscy się zachwycali i został zjedzony do ostatniego okruszka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:40

      Bardzo mi miło 🙂

  34. Basia
    19 maja 2015 / 11:09

    Cudowny! to chyba wystarczy, każdemu polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:42

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  35. Iza
    26 maja 2015 / 21:09

    Upiekłam na dzień Mamy i była zachwycona! Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2015 / 8:40

      Bardzo mi miło, że mogłaś sprawić radość Mamie 🙂

  36. Jula
    6 czerwca 2015 / 21:34

    Czy mogę zrobić z truskawkami?!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:50

      Tak, ale wtedy to już nie będzie tort dacquoise… 😉 pewnie będzie mu bliżej do pavlovej 🙂

  37. Graża
    9 czerwca 2015 / 12:07

    Przepis znam już na pamięć, dodaje też orzechów arachidowych, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:42

      Fajna modyfikacja, muszę wypróbować 🙂

  38. Stenia
    25 czerwca 2015 / 13:29

    Pierwszy raz na rodzinnej imprezie zabrakło tortu.. wyśmienity!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:25

      Bardzo mi miło 🙂

  39. Alina
    16 sierpnia 2015 / 23:31

    Idealny, nasz ulubiony przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:13

      Sama również mam do niego słabość 🙂

  40. Marcia
    13 października 2015 / 20:09

    Najlepszy jaki jadłam i udał się za pierwszym razem!!!

    • Marta
      Autor
      13 października 2015 / 21:51

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  41. Rita
    29 listopada 2015 / 1:58

    Po tylu pozytywnych komentarzach zrobiłam i ja i zupełnie się nie zawiodłam, tort jest pyszny robi piorunujące wrażenie nie tylko smakiem ale i wyglądem 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:39

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  42. lis
    21 grudnia 2015 / 22:48

    ja tort bezowy to robię kilka razy w roku bo jest tak dobry że nie można się oprzeć piekę dla rodziny i przyjaciół ,przepis znalazłam w internecie jest naprawdę przepyszny polecam jeśli ktoś lubi bezy ( przepis mam ten sam )

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:50

      Mam podobnie, trudno mu się oprzeć i nie znam nikogo, kto by go nie lubił 🙂

  43. Jaga
    7 stycznia 2016 / 23:57

    Najlepszy tort świata!!!! uwielbiam go 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:12

      Ja również, dziękuję za komentarz 🙂

  44. Kacha
    20 stycznia 2016 / 0:22

    Robiłam już tyle razy i nigdy się nie zawiodłam tak zwany pewniak 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:57

      Trafiłaś w samo sedno, to naprawdę pewniak 🙂

  45. J.
    6 lutego 2016 / 0:35

    Najlepszy sposób, żeby „zutylizować” białka po tłustym czwartku… mega torcik!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2016 / 21:33

      Dokładnie, u mnie akurat dzisiaj to samo :):)

  46. Anita
    6 lutego 2016 / 22:59

    Pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:56

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  47. Joanka
    15 maja 2016 / 15:44

    To jest moj najkochanszy tort swiata! Kiedys go kupowalam, ale w konvu robie go sama. Beza z daktylami czaaaad a krem kajmakowy najlepszy ja swiecie. Za drugim razem ulatwilam sobie prace i wszystkie skladnik na krem wymieszalam od razu razem i wedlug mnie wyszedl identycznie jak w tej wersji zeby smietanke ubic osobno, takze poooolecam ten sposob 🙂 teraz mam zamiast przelozyc tym kremem ciasto marchewkowe 😀

    • Marta
      Autor
      15 maja 2016 / 21:56

      Również mam do niego słabość i póki co nie widzę opcji, żeby mi się znudził 🙂 Bardzo dziękuję za podpowiedź odnośnie kremu, na pewno wypróbuję, bo oszczędność czasu zawsze jest mile widziana 🙂 Daj znać jak krem sprawdzi się w marchewkowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 24 =