Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Tort dacquoise to jeden z tych deserów, które lubi prawie każdy : ) Pyszny tort bezowy z kajmakowym kremem na śmietance, orzechami i daktylami. Zawsze wzbudza spore zainteresowanie, a wbrew pozorom jest bardzo prosty do przyrządzenia! Nie jest pracochłonny, bo beza w piekarniku suszy się praktycznie sama. Piekę go, gdy tylko pojawi się okazja, bo to zdecydowanie mój ulubiony tort. Polecam!!!


Tort dacquoise

Tort bezowy Dacquoise przepis

Składniki na bezę (średnica 26 cm):

  • 6 białek (z jajek wielkości L)
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego

Na papierze do pieczenia odrysować od dna tortownicy dwa koła o średnicy 26 cm. Papier wyłożyć na blachy z piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Białka ubić na sztywną pianę i dodać łyżeczkę octu, a następnie wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być błyszcząca. Podzielić na dwie części, a następnie wyłożyć na przygotowany papier do pieczenia. Przełożyć do nagrzanego piekarnika (piec bezy jednocześnie na dwóch różnych poziomach w piekarniku, ponieważ masa nie powinna czekać). Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 C i piec 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić, może delikatnie popękać. Powinna być chrupiąca z zewnątrz i delikatnie ciągnąca w środku. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g kajmaku
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g suszonych daktyli
  • kakao do dekoracji 

Kremówka, kajmak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Serek mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. Dodać bakalie, wymieszać. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno i stopniowo dodawać ją do masy kajmakowo-serowej, mieszając delikatnie szpatułką do połączenia. Krem przełożyć równomiernie na blat bezowy, przykryć drugim blatem. Udekorować kakao. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort dacquoise z orzechami i daktylami
Tort bezowy Dacquoise
Tort dacquoise z orzechami
Tort Dacquoise
Tort dacquoise sowa przepis
Tort bezowy

Jak zrobić tort dacguoise z orzechami i daktylami

Tort bezowy Dacquoise – film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube, zapraszam do subskrybowania 🎥

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie.

Pozostałe przepisy na torty .

Komentarzy: 152

  1. Sylwia
    26 marca 2015 / 11:05

    Ale piękny tort wyszedł! Muszi być przepyszny!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo dziękuję, a tort rzeczywiście przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Agata
    26 marca 2015 / 15:32

    Genialny i taki piękny!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      Bardzo mi miło 🙂

  3. 26 marca 2015 / 23:03

    oesuuuuuuuu, Marta, czy Ty możesz zrobić coś normalnego choć raz??;p;p;p;p
    Piękna!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:13

      hihi :*

  4. Ala
    27 marca 2015 / 0:02

    Bardzo okazale się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Mamina
    27 marca 2015 / 0:51

    O rety jaka bezaaaaa 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Było pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Mam tak samo 😉

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:14

      Polecam, pycha!

  6. 27 marca 2015 / 1:18

    Bardzo udany. Z przyjemnością bym spróbowała.

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Mam nadzieję, że się uda 🙂

  7. Marysia
    27 marca 2015 / 1:37

    Ooo matko, kocham ten tort, ale domowej wersji nigdy nie jadłam…

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Polecam nadrobić, bardzo prosty do przygotowania 🙂

  8. Iwona
    27 marca 2015 / 12:21

    Pani Marto jestem coraz bardziej zachwycona. Ma Pani ogromny talent i chętnie zaglądam, bo wszystkie przepisy się udają, dziękuję i pozdrawiam ze Szczecina 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  9. Margo
    27 marca 2015 / 13:35

    Jestem pod wrażeniem, kurczę moze sama się skuszę jeśli nie taki diabeł straszny 😉

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:15

      Polecam, warto! 🙂

  10. Madzia
    27 marca 2015 / 20:05

    Zjawiskowy <333333

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:16

      Bardzo mi miło, że się podoba 🙂

  11. 27 marca 2015 / 21:54

    Ze wstydem się przyznam, że nigdy nie próbowałam, a Twój wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 0:17

      Polecam to nadrobić, tort jest pyszny 🙂

  12. Isia
    28 marca 2015 / 0:56

    Tort marzenie…mm i tak masa – pycha!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 16:29

      Cieszę się, że smakuje 🙂

  13. Kaska
    28 marca 2015 / 17:21

    Wspaniały!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:29

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  14. Ania
    28 marca 2015 / 19:10

    Odczarowała mi Pani bezę! nigdy mi się nie udawała, a teraz sukces za pierwszym podejściem DZIĘKUJĘ 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:31

      Bardzo mi miło czytać takie komentarze i cieszę się, że beza już nie taka straszna 🙂

  15. 28 marca 2015 / 22:22

    Wygląda obłędnie!
    Choć dla mnie koniecznie musi być z kremem kawowym 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2015 / 23:31

      Ooo i to jest pomysł na idealny tort dla mojej Mamy! 🙂

  16. Kama
    28 marca 2015 / 23:38

    <3 niezawodny przepis <3

    • Marta
      Autor
      29 marca 2015 / 23:01

      Bardzo się cieszę, że tak się spodobał 🙂

  17. Ludka
    29 marca 2015 / 22:43

    Wyszedł przepyszny, dziękuję ! bałam się o przechowywanie, ale problemu nie było zniknął zaraz po podaniu…

    • Marta
      Autor
      29 marca 2015 / 23:02

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Ewa Barbara
    30 marca 2015 / 19:07

    Cieszę się z przepisu-zrobię na Święta,myślalam,że bardzo trudny a tu miła niespodzianka

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:16

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał i na pewno idealnie sprawdzi się na świątecznym stole 🙂

  19. Madzia
    31 marca 2015 / 19:22

    Dzięki za przepis, uwielbiam ten tort i znajomi byli zszokowani jak powiedziałam, ze to moje dzieło!!! Genialny 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 22:48

      Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że tort przypadł do gustu 🙂

  20. Maria
    2 kwietnia 2015 / 8:53

    Polecam przepis, tort rzeczywiście wychodzi pyszny.

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:47

      Bardzo mi miło, cieszę się, że smakował 🙂

  21. Ismena
    2 kwietnia 2015 / 10:39

    Robiłam już przed Świętami… uzależnia, powtórka murowana 🙂 A czy można zrobić z tej porcji kilka mniejszych?

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:47

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu. Oczywiście, że można zrobić kilka mniejszych porcji 🙂

  22. Kaja
    2 kwietnia 2015 / 20:51

    Komfort biegania przede wszystkim! 🙂

  23. Talula
    2 kwietnia 2015 / 21:28

    Smak nieziemski, a opis przygotowania podałaś droga Marto krok po kroku, że nawet takie ciastowe beztalencie sobie poradziło, bardzo dziękuję!!!!!!

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2015 / 11:44

      Bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że tort smakował 🙂

  24. Michalina
    25 kwietnia 2015 / 20:35

    Przetestowane, zostanie u nas na stałe, uwielbiamy 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2015 / 0:10

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  25. Iśka
    29 kwietnia 2015 / 9:50

    Zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony, trudno uwierzyć, że zrobiłam go całkiem SAMA! dziękuję za przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:26

      Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  26. Migula
    29 kwietnia 2015 / 16:17

    To prawda torcik szybki i pyszny, warto!

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2015 / 23:28

      Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał 🙂

  27. Rusta
    1 maja 2015 / 22:28

    I to jest tort na idealne rozpoczęcie majówki! pogoda nam nie dopisała za to apetyty owszem, super przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:15

      Bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  28. BEATA
    3 maja 2015 / 15:04

    Pyszny, na pewno jeszcze nie raz zrobię.

    • Marta
      Autor
      3 maja 2015 / 15:17

      Super, bardzo się cieszę, że tort smakował 🙂

  29. Misia K.
    11 maja 2015 / 22:26

    Upiekłam w sobotę z myślą o niedzieli, ale zniknął w tempie błyskawicy.. dobrze, że choć kawałek dla mnie został 🙂

    • Marta
      Autor
      11 maja 2015 / 23:04

      Dobre wiadomości 🙂

  30. Nadia
    11 maja 2015 / 23:28

    Jak ja się cieszę, że znalazłam Twoją stronę! co jeden przepis to lepszy, a jakby mi ktoś wczoraj powiedział, że sama upiekę tort i to taki pyszny to bym się za głowę złapała 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:00

      Bardzo mi miło, cieszę się, że tort się udał 🙂

  31. Małgonia
    12 maja 2015 / 20:47

    Najlepszy jaki jedliśmy, gorąco polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      12 maja 2015 / 23:03

      Bardzo mi miło 🙂

  32. roza
    14 maja 2015 / 23:11

    Az slinka cieknie…

    • Marta
      Autor
      15 maja 2015 / 13:38

      Dziękuję 🙂

  33. Emila
    16 maja 2015 / 13:54

    Najlepszy tort na świecie, wszyscy się zachwycali i został zjedzony do ostatniego okruszka 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:40

      Bardzo mi miło 🙂

  34. Basia
    19 maja 2015 / 11:09

    Cudowny! to chyba wystarczy, każdemu polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 maja 2015 / 13:42

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  35. Iza
    26 maja 2015 / 21:09

    Upiekłam na dzień Mamy i była zachwycona! Bardzo bardzo dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      27 maja 2015 / 8:40

      Bardzo mi miło, że mogłaś sprawić radość Mamie 🙂

  36. Jula
    6 czerwca 2015 / 21:34

    Czy mogę zrobić z truskawkami?!

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2015 / 9:50

      Tak, ale wtedy to już nie będzie tort dacquoise… 😉 pewnie będzie mu bliżej do pavlovej 🙂

  37. Graża
    9 czerwca 2015 / 12:07

    Przepis znam już na pamięć, dodaje też orzechów arachidowych, polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 czerwca 2015 / 13:42

      Fajna modyfikacja, muszę wypróbować 🙂

  38. Stenia
    25 czerwca 2015 / 13:29

    Pierwszy raz na rodzinnej imprezie zabrakło tortu.. wyśmienity!

    • Marta
      Autor
      25 czerwca 2015 / 14:25

      Bardzo mi miło 🙂

  39. Alina
    16 sierpnia 2015 / 23:31

    Idealny, nasz ulubiony przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      17 sierpnia 2015 / 22:13

      Sama również mam do niego słabość 🙂

  40. Marcia
    13 października 2015 / 20:09

    Najlepszy jaki jadłam i udał się za pierwszym razem!!!

    • Marta
      Autor
      13 października 2015 / 21:51

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  41. Rita
    29 listopada 2015 / 1:58

    Po tylu pozytywnych komentarzach zrobiłam i ja i zupełnie się nie zawiodłam, tort jest pyszny robi piorunujące wrażenie nie tylko smakiem ale i wyglądem 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:39

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  42. lis
    21 grudnia 2015 / 22:48

    ja tort bezowy to robię kilka razy w roku bo jest tak dobry że nie można się oprzeć piekę dla rodziny i przyjaciół ,przepis znalazłam w internecie jest naprawdę przepyszny polecam jeśli ktoś lubi bezy ( przepis mam ten sam )

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2015 / 22:50

      Mam podobnie, trudno mu się oprzeć i nie znam nikogo, kto by go nie lubił 🙂

  43. Jaga
    7 stycznia 2016 / 23:57

    Najlepszy tort świata!!!! uwielbiam go 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:12

      Ja również, dziękuję za komentarz 🙂

  44. Kacha
    20 stycznia 2016 / 0:22

    Robiłam już tyle razy i nigdy się nie zawiodłam tak zwany pewniak 🙂

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2016 / 21:57

      Trafiłaś w samo sedno, to naprawdę pewniak 🙂

  45. J.
    6 lutego 2016 / 0:35

    Najlepszy sposób, żeby „zutylizować” białka po tłustym czwartku… mega torcik!!!!!!!!

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2016 / 21:33

      Dokładnie, u mnie akurat dzisiaj to samo :):)

  46. Anita
    6 lutego 2016 / 22:59

    Pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2016 / 22:56

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  47. Joanka
    15 maja 2016 / 15:44

    To jest moj najkochanszy tort swiata! Kiedys go kupowalam, ale w konvu robie go sama. Beza z daktylami czaaaad a krem kajmakowy najlepszy ja swiecie. Za drugim razem ulatwilam sobie prace i wszystkie skladnik na krem wymieszalam od razu razem i wedlug mnie wyszedl identycznie jak w tej wersji zeby smietanke ubic osobno, takze poooolecam ten sposob 🙂 teraz mam zamiast przelozyc tym kremem ciasto marchewkowe 😀

    • Marta
      Autor
      15 maja 2016 / 21:56

      Również mam do niego słabość i póki co nie widzę opcji, żeby mi się znudził 🙂 Bardzo dziękuję za podpowiedź odnośnie kremu, na pewno wypróbuję, bo oszczędność czasu zawsze jest mile widziana 🙂 Daj znać jak krem sprawdzi się w marchewkowym 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 14 =