Tort Elsa

Moja Córka jest bardzo oddaną fanką „Krainy Lodu”, więc motyw z Elsą musi się pojawiać nawet w naszej kuchni ; ) Na imieniny zażyczyła sobie tort, więc od razu wyobraziłam sobie jak powinien on wyglądać. Pomimo, że nie jest trudny do przygotowania potrzebujemy sporo wolnego czasu, którego oczywiście nie miałam i przy okazji napotkałam na inne trudności ; ) Jedyny niebieski barwnik, który udało mi się zakupić był w płynie i niestety moja kolorystyka nie jest taka jak być powinna, małe beziki podczas pieczenia zupełnie się odbarwiły, dlatego polecam Wam zaopatrzyć się w barwniki w proszku, które nigdy mnie nie zawiodły… Ilości kremówki również nie doszacowałam, ale w końcu uczymy się na błędach, Wy możecie się nauczyć na moich i od razu zwiększyć jej ilość ; ) Polecam!!!


tort-elsa

Składniki na biszkopt jasny 25 cm:

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania małymi partiami dodać cukier. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się spienić oraz zrobić jaśniejsza. Tak przygotowane żółtka dodać do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać przesiane mąki. Delikatnie wymieszać silikonową szpatułką. Przelać do tortownicy (dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić na chwilę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt (można upiec dzień wcześniej) przekroić na 3 krążki.

Składniki na biszkopt ciemny 25 cm:

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Mąki wymieszać z kakaem, przesiać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem, szybko wymieszać. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić, przełożyć ją do ubitych białek. Zmiksować. Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Składniki na biszkopt jasny 22 cm:

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas ubijając. Kolejno dodawać żółtka nadal miksując. Przesiane mąki wymieszać i dodać do ciasta, mieszając na najwolniejszych obrotach miksera lub delikatnie silikonową szpatułką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków formy nie wykładać, ani niczym nie smarować. Wlać ciasto i piec w temp. 160 C (termoobieg) przez około 50 min do suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w formie upuścić je z wysokości 60 cm na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony,wtedy też można przekroić go na 3 blaty.

Składniki na beziki:

  • 2 białka jaj
  • 130 g cukru
  • niebieski barwnik

Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier cały czas miksując. Ubita piana powinna być gładka i lśniąca. Gotową masę przełożyć do szprycy lub foliowego woreczka z odciętym narożnikiem  i wyciskać małe bezy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym do 140 C (termoobieg) piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 C i piec kolejne 30 minut.

Pozostałe składniki:

  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 l śmietanki kremówki 30 % (proponuję 1,5 l)
  • cukier do smaku (osobiście dodaję go niewiele )
  • 4 fixy do śmietany (dla 1,5 l kremówki – 6 fixów)
  • niebieski barwnik
  • lalka Elsa

Wykonanie tortu:

Gotowe, upieczone i przekrojone biszkopty ułożyć jeden na drugim kolejno: jasny 25 cm, ciemny 25 cm i jasny 22 cm. Nożem uformować kształt kopuły. Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i fixów. Odłożyć ok. 1/3 i wymieszać z niebieskim barwnikiem, przełożyć do lodówki. Każdy z blatów (poza ostatnim górnym) posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremówki. Złożyć w uformowany wcześniej kształt kopuły. Lalkę owinąć folią spożywczą (od biustu w dół) i wcisnąć na środek tortu. Całość pokryć niebieską częścią śmietany (możecie na tym etapie uformować ładne zdobienia za pomocą szprycy i odpowiednich końcówek, u mnie z braku czasu ograniczyłam się do nałożenia masy łyżką ; ) Udekorować bezikami. Schłodzić w lodówce.

Smacznego!


tort-kraina-lodu

Komentarzy: 30

  1. Monia
    25 kwietnia 2016 / 12:15

    Arcydzieło 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 22:59

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kinia
    25 kwietnia 2016 / 15:40

    Kobieto ale Ty masz TALENT!!!

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 23:00

      Dziewczyny ogromnie Wam dziękuję, choć mistrzem cukiernictwa to nigdy nie będę 😉 Wykończenie tortu pozostawia wiele do życzenia 😉

  3. Ania Grzelak
    25 kwietnia 2016 / 19:05

    Cudo :)))

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 23:00

      Dziękuję jest mi ogromnie miło 🙂

  4. Majka
    25 kwietnia 2016 / 20:19

    Ślicznie Ci wyszło 😉

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 23:00

      Bardzo dziękuję :))

  5. Ryba
    25 kwietnia 2016 / 22:04

    Przechodzisz samą siebie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 23:00

      :)))

  6. Ala
    25 kwietnia 2016 / 22:31

    Nie dość, że piękny to na pewno jeszcze pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2016 / 23:01

      Potwierdzam 🙂 może jest mało wyszukany, ale na pewno pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2016 / 21:24

      🙂

  7. Renia
    26 kwietnia 2016 / 7:42

    Chciałabym potrafić coś takiego wyczarować 🙂 u nas też trwa fascynacja krainą lodu choć ja już mam jej po dziurki w nosie… 😉

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2016 / 21:24

      U nas tal samo i końca nie widać… 😉

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2016 / 21:25

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Iwka
    26 kwietnia 2016 / 21:19

    Perfekcja 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2016 / 23:22

      Bardzo dziękuję, choć do perfekcji sporo mi brakuje 😉

  9. Jasia
    2 maja 2016 / 21:56

    Pani Marto nigdy nie komentowałam choć od lat jestem z Panią, ale tym tortem spełnię marzenie Córci proszę trzymać kciuki, aby był choć w połowie tak piękny jak Pani !!! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 maja 2016 / 22:27

      Dziękuję! ogromnie miło czytać takie słowa i oczywiście trzymam kciuki za Panią, nie może się nie udać 🙂

  10. Ola
    4 października 2016 / 16:16

    Córka pękała z zachwytu a ja z dumy! świetny blog gratuluję 🙂

    • Marta
      Autor
      4 października 2016 / 23:09

      Bardzo dziękuję 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂

  11. Weronika
    21 listopada 2016 / 12:47

    Spełnienie marzeń mojej córki 🙂 dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:16

      Bardzo bardzo się cieszę! :)))

  12. Karolina
    7 lutego 2017 / 0:27

    Świetny pomysł na tort 🙂 moja córka była zachwycona, bo ona już nawet przedstawia się Elsa 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:58

      Bardzo mi miło 🙂 Elsowe szaleństwo chyba nigdy się nie kończy 🙂

  13. Marita
    20 marca 2017 / 19:02

    Córka oszalała ze szczęścia dziękuję tort jest cudowny 🙂

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:09

      Bardzo mi miło :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 6 =