Aż trudno uwierzyć, ale wczoraj minęło 6 lat istnienia marta-gotuje.pl ; ) Być może ktoś z Was pamięta mój pierwszy wpis? Od tego czasu bardzo wiele się zmieniło, ale miłość do jedzenia pozostała ; ) W związku z tym małym świętem przygotowałam dla nas marchewkowy tort, który na stałe się u nas rozgościł. Gorąco polecam!!!
- 300 g marchewki startej na drobnych oczkach
- 100 g ananasa z puszki (może też być świeży), odsączonego i posiekanego
- 40 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
- 30 g płatków migdałowych, drobno posiekanych
- 80 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka wielkość L
- 1 szklanka (200 g) brązowego cukru
- 225 ml oleju rzepakowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka cukru
- 375 g kremowego serka Philadelphia
- 250 g serka mascarpone
- opcjonalnie: 1/4 szklanki likieru kokosowego lub ew. białego rumu
- rum do nasączenia – ok. 6 łyżeczek na blat (opcjonalnie: herbata)
- 150 g orzechów włoskich do dekoracji
Uwaga! Ciasto i masę można zrobić dzień wcześniej. Masę należy trzymać w lodówce, a ciasto pod przykryciem z folii aluminiowej. Po przełożeniu tort schłodzić w lodówce, aby masa dodatkowo zastygła.
Zacząć od przygotowania masy. Do garnka wlać mleko kokosowe i likier (jeśli używamy), wsypać cukier i cały czas mieszając podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Gotować około 40 min. lub dłużej do czasu aż uzyskamy gęsty syrop w ilości około 3/4 szklanki. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Serki Philadelphia i mascarpone przełożyć do dużej miski, stopniowo dodawać po 1 łyżce lekko ciepłego syropu, cały czas delikatnie mieszając trzepaczką. Przełożyć do lodówki do stężenia, trzymać go tam do czasu przełożenia.
Tortownicę posmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 150 C (termoobieg). Do miski przełożyć marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i wiórki kokosowe. Odstawić, nie mieszając.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, przyprawę do piernika, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać.
W kolejnej misce jajka ubić do podwojenia objętości. Stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewać cienkim i ciągłym strumieniem olej.
Do tak przygotowanej masy dodać marchewkę z ananasem i bakaliami. Delikatnie wymieszać łyżką lub krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodać mąkę z przyprawami i ponownie delikatnie połączyć za pomocą łyżki lub na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 70 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty (jeśli miejscami będzie krzywo przekrojone można uzupełnić okruszkami z innej części, lekko dociskając do blatów). Dolny blat wyłożyć na paterze, skropić likierem lub herbatą, rozsmarować 1/3 ilości kremu. Przykryć drugim blatem, skropić jak poprzednio i przełożyć taką samą częścią kremu. Przykryć ostatnim krążkiem, skropić rumem lub herbatą i posmarować boki i wierzch tortu pozostałą masą. Udekorować posiekanymi orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny (najlepiej całą noc), do czasu aż masa zesztywnieje. Przechowywać w lodówce.
Smacznego : )
Przepis od znajomej Kini – dziękuję miałaś rację jest pyszny ; ) inspirowany Kwestią Smaku.
OMG!! <3
Autor
🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Kolejne dzieło sztuki, ja nie wiem jak Pani to robi?! 🙂
Autor
Bardzo dziękuję jest mi niezmiernie miło 🙂
Miłość od pierwszego wejrzenia! jutro robię i gratuluję pięknej rocznicy 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 i daj znać jak smakowało 🙂
Miałam robić dakłasa, ale teraz to na pewno będzie marchewkowy 🙂
Autor
Koniecznie! jest pyszny 🙂
ps. dzięki za te 6 lat, kopalnia wiedzy i z Twoich przepisów korzysta cała moja rodzina i koleżanki 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
A wiesz, że ja pamiętam Twój pierwszy wpis! to był sernik, śledzę od tych 6 lat i obserwuję jak wspaniale się rozwijasz, gratuluję i życzę kolejnych cudownych lat :)a dzisiejszy tort to oczywiście arcydzieło 🙂
Autor
Bardzo dziękuję! od czytania takich komentarzy aż się łezka w oku kręci 🙂
Pyszny ! gratulacje rocznicy, piękny blog 🙂
Autor
Dziękuję i bardzo mi miło, że tort smakował 🙂
Torcik wygląda wspaniale, żałuję, że sama nie mam ręki do tortów 🙁 ale dzięki Twojej stronie nauczyłam się piec serniki, więc kto wie…
Autor
Polecam wypróbować, trening czyni mistrza 🙂
Wspaniały..pozdrawiam:)
Autor
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 🙂
WSZYSTKIEGO DOBREGO! TORT ŚWIETNY
Autor
Dziękuję 🙂
wygląda fantastycznie !! Marta ……..no brak mi słów, jest piękny, do tego pewnie bajecznie smaczny <3
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 jest pyszny i myślę, że w Twoim stylu, bo nie przesłodzony…naprawdę super! 🙂
Uwielbiam ciasto marchewkowe, więc bardzo chętnie spróbuję 🙂
Autor
Polecam 🙂
Potwierdzam, pyszny.
Autor
Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakował 🙂
Wyszedł cudowny, długo zachował świeżość (doczekał 2 dni, bo zajadaliśmy tylko z synami), powiem więcej im starszy tym lepszy haha 🙂
Autor
To prawda, najlepszy na drugi dzień 😉
Super, goście nie mogli się oderwać, w końcu ich zaskoczyłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 super, że smakowało 🙂
Świetny, ostatnio widziałam w Galerii wypieków ciasto na bazie marchewki , ale Tówj wyglada smaczniej- nie miałam odwagi kupić, ale mam odwage skorzystac z twojego przepisu:)
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 przepis wielokrotnie przetestowany, polecam gorąco 🙂
Obłędny :):):) cała rodzinka zachwycona, mało kto wierzył, że sama zrobiłam, dziękuję!!!!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Kochana, nie wiem jak umknął mi ten wpis, ale w każdym razie gratulację i życzę kolejnych nieznanych doznań smakowych 🙂 zrobiłaś wielki postęp 🙂
A ten tort musi być obłędny i krem kokosowy<3 Po prostu przepadłam! 🙂
Autor
Dziękuję!!! 🙂 a tort zdecydowanie polecam, na pewno trafiłby w Twoje smaki 🙂
NAJLEPSZY, dzięki wielkie za ten przepis 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tort przypadł do gustu 🙂
Jak ten czas mija! Tort wygląda pysznie! A ja Ci życzę ciągłej satysfakcji z pobytu w blogosferze 🙂 :*
Autor
Bardzo dziękuję! 🙂
Witam, czy może to być tort pod masę cukrową? Synek ma urodziny. Uwielbia marchewkowe i minionki. Chciałam połączyć..
Autor
Tak, tylko proponowałabym, aby masę z przepisu rozprowadzić tylko pomiędzy blatami, a boki i górę tortu wysmarować cienką warstwą maślanego kremu, która zlepi masę cukrową z ciastem 🙂
Baaardzo dziękuję. Biorę się za robotę! 🙂
Autor
Smacznego 🙂 Proszę dać jak smakowało 🙂
Jeden z moich ulubionych przepisów u Ciebie choć czuję, że na tym się nie skończy, najlepszy torcik jaki jadłam, taki inny, nie przesłodzony idealny też dla dzieci, goście zawsze zachwyceni a kolejnego dnia jeszcze smaczniejszy 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że tort zasmakował 🙂
Świetny przepis 😉 szukam oryginalnego przepisu na tort urodzinowy dla mojego mężczyzny. Oboje bardzo lubimy ciasta marchewkowe, myślę, że taki torcik przypadnie mu do gustu 😉 jakiej herbaty mogę użyć do nasączenia biszkoptów?
Autor
Na pewno się sprawdzi jest pyszny 🙂 do nasączenia używam najzwyklejszej czarnej herbaty np. lipton 🙂
Zamierzam upiec ten tort na urodziny mojego mezczyzny:) jednak nie mam wagi, a nie chcialabym dac za duzo marchwi. Ok ilu maechewek wchodzi na te 300g? 🙂 z gory dziekuje za odpowiedz !
Pozdrawiam
Autor
3 większe (ale nie jakoś bardzo duże 🙂 ) lub 7 mniejszych marchewek 🙂 Może uda się zważyć w sklepie? Pozdrawiam i przesyłam najlepsze życzenia 🙂
Najelpszy tort świata 🙂 a najfajniejsze że rodzinka nie mogła uwierzyć że sama piekłam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszny! Raj dla podniebienia.
Autor
Super, że posmakował 🙂
Pyszny! Gorąco polecam.
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Nie mogło być lepiej. Świetnie. Pozdrawiam
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Tort jest przepyszny. Piekłam na urodziny teścia i był zachwycony następnym razem na domowy użytek przelicze na zwykła blachę moze starczy na dłużej 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Zrobiłam w formie ciasta i pierwsze znikneło ze stołu 🙂
Autor
Super, bardzo się cieszę 🙂
Tort jest wspaniały dziekuje za inspiracje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakował 🙂
Przepyszny ❤️
Autor
Super, że posmakował 🙂