Torcik urodzinowy, na który miałam ochotę od dłuższego czasu. Jak tylko zobaczyłam go na blogu Twoje&Moje, czekałam na odpowiednią okazję by go przygotować ; ) Tort jest bardzo słodki, więc jeden kawałek potrafi nasycić. Nasz kolor nie jest śnieżnobiały ponieważ z braku zwykłej białej czekolady użyłam takiej z lentilkami : )
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 5 płaskich łyżek cukru
- 4 płaskie łyżki mąki
- 4 płaskie łyżki zmielonych orzechów włoskich + 1-2 łyżki do zdobienia tortu
Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przygotowywaniem tortu.
- 50 ml wiśniówki
- 70 ml wody
- ok. 200 g kwaśnej konfitury lub dżemu, np. z czarnej porzeczki
Wiśniówkę wymieszać z wodą. Konfitury zmiksować na gładką masę. W moim przypadku tort miał być bezalkoholowy więc zakupiłam zwykły sok wiśniowy.
Składniki na masę:
- 300 g białej czekolady
- 600 g śmietanki 30%
Do rozpuszczonej czekolady (miska cały czas ma być nad wrzątkiem) wlewać po trochu śmietanki cały czas mieszając. Początkowo masa może się warzyć, należy ją dokładnie rozmieszać po każdorazowym dodaniu śmietanki.
Gotową masę zestawić z garnka, wystudzić co jakiś czas mieszając i schłodzić (najlepiej zostawić na noc w lodówce).
Schłodzoną masę ubić na sztywno (może trwać to nieco dłużej niż ubijanie samej śmietanki).
Spód położyć na paterze, nasączyć 1/3 płynu – można to zrobić przy użyciu pędzelka, rozsmarować cienko 1/4 konfitury (ok. 3 łyżki). Wyłożyć 1/3 masy (ok. 300g), równo rozprowadzić. Przykryć drugą częścią biszkoptu, nie nasączać, tylko rozsmarować 1/4 konfitury. Przykryć trzecią częścią biszkoptu. Postąpić jak z pierwszą częścią.Położyć czwartą część biszkoptu, nasączyć resztą płynu, posmarować pozostałą konfiturą, rozsmarować 1/3 pozostałej masy (100g – cienka warstwa). Pozostałą masą (ok. 200g) posmarować boki tortu, ozdobić zmielonymi orzechami.
Tort wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Wygląda pięknie.
Nauczylem sie wiele