Tort Szwarcwaldzki

tortszwarcwaldzki

Tort znany też jako tort Czarny las to moja kolejna propozycja na Walentynki ; ) To mój drugi tort, który udało mi się upiec i pomimo obaw wyszedł super! Jest to przepis trochę zmodyfikowany głównie dlatego, że alkohol zastąpiłam sokiem ; ) Tort jest lekki, elegancki i naprawdę łatwy w przygotowaniu.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Masło wymieszać mikserem z roztopioną w kąpieli wodnej, lekko ciepłą czekoladą. Kolejno i powoli wbijać żółtka i cukier, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Białka ubić na sztywną pianę razem z solą i delikatnie wmieszać do gęstej czekoladowej masy.
1/3 ciasta przelać do wyłożonej papierem tortownicy (użyłam tej o średnicy 20 cm.) Piec w temp. 170 C ok. 12-15 min. do suchego patyczka. Podobnie postąpić z resztą ciasta uzyskując 3 blaty.

Składniki na masę wiśniową:

  • 200 ml kompotu z wiśni (lub syropu po wiśniach z puszki)
  • 2 łyżki cukru (pominęłam)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 700 g wiśni (świeżych, zamrożonych, z kompotu…)
Wszystkie składniki oprócz wiśni dobrze wymieszać i podgrzewać do zgęstnienia (jak kisiel). Na końcu dodać wiśnie i wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

Składniki na kremówkę:

  • 800 ml kremówki (30%) (mi jeszcze trochę zostało)
  • cukier puder
  • 4 fix-y do śmietany

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i fix do śmietany. Możemy chłodzić w lodówce.

Wykonanie tortu:

  • ok. 50 ml soku lub kompotu z wiśni do nasączenia blatów
  • kilka wiśni do dekoracji
  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Pierwszy blat ciasta nasączamy sokiem (od tej strony, która była wyłożona na papierze do pieczenia), nakładamy połowę masy wiśniowej, dalej 1/4 bitej śmietany, z kolejnym blatem postępujemy tak samo i przykrywamy ostatnim blatem na który nakładamy bitą śmietanę i dekorujemy wg. uznania.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. A.
    14 lutego 2010 / 22:45

    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Piekny tprcik! Mie przepadam, ale ten bym zjadła!!! Zamawiam na urodziny!!!!!!!!!

  2. 1 marca 2010 / 23:25

    Czekam na nowe inspiracje:)

  3. Spaslak
    6 marca 2010 / 21:31

    Jak się brat miewa?bo chyba na diecie jest! Hehe;)

  4. Milagros
    22 maja 2011 / 19:52

    Piekny tort.Rozgladam sie za jakims na urodziny meza. Mysle, ze ten ebdzie idealny.

Pozostaw odpowiedź Milagros Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 − 16 =