Tradycyjny keks – przepis

Tradycyjny keks z bakaliami to proste ciasto, które super sprawdzi się nie tylko na Boże Narodzenie. Miękki i aromatyczny, długo zachowuje świeżość. Polecam!!

Klasyczny keks z bakaliami

Składniki (keksówka o długości 28 cm):

  • 250 g masła lub margaryny
  • 150 g cukru
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g bakalii np. mieszanki keksowej.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno po jednym żółtku, stale miksując. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować na niskich obrotach. Bakalie wymieszać z łyżką mąki, połączyć z masą. Białka ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić na kilka minut w foremce, a następnie wyjąć i studzić „na kratce”.

Dekoracja:

  • 75 g cukru pudru
  • 1- 2 łyżki wody
  • garść kolorowych bakalii

Cukier puder wymieszać z wodą, udekorować wierzch ciasta, posypać bakaliami.

Smacznego!

Tradycyjny keks z bakaliami
świąteczny keks
Keks przepis

Przepis – „Pieczenie ciast i ciasteczek” I. Głowacka.

Zapraszam również na mój Instagram oraz inne przepisy na Boże Narodzenie.

Komentarzy: 14

  1. Aga
    1 grudnia 2022 / 11:05

    Piękny, kolorowy nic tylko piec 😊

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Polecam 🙂

  2. Halina
    1 grudnia 2022 / 13:31

    Spadł mi z nieba ten przepis

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Isia
    1 grudnia 2022 / 17:54

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      🙂

  4. Malina
    1 grudnia 2022 / 21:20

    Super ciasto 🤠

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  5. Sara
    2 grudnia 2022 / 1:28

    Te bakalie to mogą być zwykle orzechy i rodzynki?

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Tak 🙂

  6. Iwona
    2 grudnia 2022 / 14:50

    Pyszny jadłam pierwszy raz przypomina mi babkę z dodatkami 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2022 / 2:03

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  7. Monika
    9 kwietnia 2023 / 19:39

    Wyszedł miękki, ładnie wyrósł. Smakował rodzince a to najważniejsze.

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2023 / 1:10

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Sara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
22 + 4 =