Kontakt

blog kulinarny

Truskawkowe tiramisu – torcik

Moje złe odczucia w stosunku do serka mascarpone nadal się nie zmieniły, ale ponieważ ostatnio w połączeniu z truskawkami smakował dobrze postanowiłam jego pozostałości wykorzystać do owocowego tiramisu. Zdania co do tego smakołyku były podzielone: dla mamy tiramisu musi być wyłącznie z kawą i inne kombinacje odpadają, dla mnie (o dziwo!) całość wyszła za słodka, za to T. i tata byli bardzo zadowoleni ; ) Być może ciasto lepiej smakuje w męskich kręgach…


tiramisu truskawkowe

Składniki

  • 1 słoik konfitury truskawkowej ok. 250 g
  • 1/5 szklanki Cointreau lub innego likieru pomarańczowego
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 350 g serka mascarpone
  • 250 ml kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • okrągłe biszkopty, ok. 250 g
  • 600 g świeżych truskawek

W naczyniu wymieszać konfitury, 1/3 szklanki likieru pomarańczowego i sok pomarańczowy.

W osobnym ubić śmietanę kremówkę, cukier, wanilię. Część ubitej kremówki wmieszać do mascarpone, by go rozrzedzić, po chwili dodać resztę i wymieszać.

Truskawki odszypułkować i pokroić w plasterki.

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Część konfitury wyłożyć na dno naczynia. Na dnie ułożyć biszkopty, jeden przy drugim, na nie wyłożyć znowu konfiturę, następnie serek mascarpone, na wierzchu położyć truskawki w plasterkach. Warstwy powtórzyć.

Naczynie przykryć folią spożywczą, włożyć do lodówki na 8 godzin lub całą noc. Przed podaniem przyozdobić plasterkami truskawek i biszkoptami.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 czerwca, 2011
Kategorie: Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta biszkoptowe, Ciasta na zimno, Ciasta z kremem, Ciasta z owocami, Desery, Przekładane, Torty

3 komentarzy

  1. Amelia

    A o mnei to juz nie wspomniałaś;) Mi bardzo smakowało, o dziwo, bo nie lubię owoców w cieście przecież;P

  2. iDA

    OMG! wygląda genialnie, ślinka mi dosłownie na klawiature cieknie!!!

  3. Uwielbiam truskawki. Szkoda że tak późno natrafiłem na ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top