Viva Italia – sałatka

Sałatka, którą dodaję w ramach akcji Viva Italia w kategorii antipasti. Przekąskę tę podałyśmy na urodzinach mamy i pomimo swojej prostoty wszyscy goście byli bardzo zadowoleni. Bardzo ją lubię także jako bazę do innych sałatek. Możemy dodać do niej np. mozarellę, ser feta, grillowanego kurczaka, czy jajko i przy niewielkich zmianach mamy zupełnie inny smak. Gorąco polecam!


Włoska sałatka

Składniki:

  • 200 g sałaty
  • 1 zielony ogórek
  • 1 papryka
  • 3 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • oregano świeże lub suszone
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz,
  • ew. starty parmezan, mozzarella

Warzywa myjemy, sałatę „rwiemy” na drobniejsze kawałki, pozostałe kroimy w kostkę. Całość mieszamy. Chleb kroimy w kostkę i skrapiamy wodą. Grzanki podpiekamy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 15 min, aż będą chrupkie.  Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, polewamy odrobiną octu balsamicznego. Całość mieszamy i dodajemy grzanki, ewentualnie dokładamy mozzarellę lub starty parmezan.

Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. lorei
    3 listopada 2011 / 0:54

    Fajna sałatka, robiłam podobna, na pewno wykrozystam patent z grzankami.

  2. emka
    3 listopada 2011 / 18:11

    Jestem na diecie, wiec idealny przepis dla mnie:)))) bo torcik pod spodem kusi, ale musi poczekac;P

  3. 1 stycznia 2013 / 23:37

    Bardzo prosta ale urokliwa sałatka:). Grzanki świetnie pasują .

    • Marta
      Autor
      2 stycznia 2013 / 0:46

      Cieszę się, że smakowała 😀

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 1 =