Wieprzowina w sosie sojowym

Przepis znaleziony na blogu Kasi – gotowaniejestlatwe.blox.pl. W oryginale jest to wieprzowina teriyaki jednak nigdzie nie mogłam znaleźć odpowiedniego sosu i ostatecznie pozostał sos sojowy z innymi małymi modyfikacjami ; ) Pomimo moich drobnych obaw (ponieważ fanką sosu sojowego zdecydowanie nie jestem) danie wyszło rewelacyjnie, jest proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam!


Wieprzowina w sosie sojowym

Składniki :

  • 500 g wieprzowiny
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryki (czerwona + zielona)
  • sos sojowy (ok 30 – 50 ml)
  • ok. 250-300 ml bulionu (może być z kostki rosołowej)
  • szczypta cukru, imbiru, curry, chilli
  • 2-3 szczypty pieprzu i słodkiej papryki
  • makaron wstęgi (może być również penne)

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy je na oliwie dodając przyprawy. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i papryką, aby nabrało kolorów.  Gdy mięso jest podsmażone z obu stron zalewamy je sosem sojowym. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w słupki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Dodajemy do mięsa i mieszamy. Gdy papryka puści soki, całość zalewamy bulionem. Często mieszamy, dusimy aż do miękkości mięsa. Podajemy z makaronem.

Smacznego : )

Komentarzy: 4

  1. milk_chocolate84
    19 stycznia 2012 / 7:45

    super, juz wiem,co dzis na obiad, po pracy dokpie co trzeba:)

  2. 22 stycznia 2012 / 22:52

    Lubię takie egzotyczne dania, plus wielki, że szybko się je robi i są dość zdrowe.

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2012 / 1:37

      Czas przygotowania dla mnie również ma znaczenie, a jeśli tylko można jeszcze zjeść przy tym coś zdrowego to nie warto się zastanawiać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
9 − 6 =