Makaron Rządzi Zdrowo – Konkurs


Makaron rządzi zdrowo - konkurs
Mam nadzieję, że słyszeliście o kampanii Makaron Rządzi Zdrowo, w ramach której sympatyczny makaron Edek walczy o dobry wizerunek makaronu i rozprawia się z negatywnymi stereotypami ; ) U nas w domu makaron bardzo często jest składnikiem obiadów, a mój mąż mógłby jeść go codziennie.
W ramach powyższej kampanii organizuję konkurs na smaczne i zdrowe dania obiadowe, których podstawowym składnikiem jest makaron.

Możecie wysyłać do mnie maile z przepisami lub zostawiać wpisy w komentarzach, a 3 najlepsze zostaną nagrodzone zestawami, w skład których wchodzą:

1. Książką „Makaron – My Story” (limitowany, kolekcjonerski nakład z przepisami na dania makaronowe polskich celebrytów)
2. Magnes
3. Smycz
4. Notesik na magnes na lodówkę

Konkurs trwa od dziś do niedzieli 22 stycznia. Powodzenia!

Komentarzy: 28

  1. rori.blogspot.com
    16 stycznia 2012 / 22:55

    Musze poszperac w moim kajeciku z przepisami i sie odezwe:)

  2. Marta
    Autor
    17 stycznia 2012 / 12:04

    Zapraszam serdecznie : )

  3. 17 stycznia 2012 / 12:59

    Makaron często gości w naszej kuchni. Wszyscy go uwielbiamy czy to będzie spaghetti, lasagne czy zapiekanka.
    Jednak najbardziej ulubionym daniem jest:

    Tagliatelle zapiekane z kurczakiem i brokułami

    Składniki:
    200g makaronu tagliatelle
    pół piersi z kurczaka
    1 mały brokuł
    1 mała czerwona papryka
    3 średniej wielkości pieczarki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    50g startego żółtego sera
    2 łyżki oliwy
    sól
    biały pieprz

    Obrać, oczyścić i umyć pod bieżącą wodą warzywa.
    Podzielony na różyczki brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Ja robię to w kuchence mikrofalowej – 9 minut/750W.
    Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w paseczki. Posiekać cebulę i czosnek. Paprykę pokroić w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.
    Rozgrzać na patelni oliwę. Usmażyć mięso z kurczaka. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć, aż stanie się szklista. Wrzucić pieczarki, a na koniec paprykę. Chwilę poddusić.
    Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z warzywami. Dodać roztrzepane jajko i starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekać 30 minut w temp. 200°C.

  4. gregory_@gmail.com
    17 stycznia 2012 / 18:51

    Moj ulubiony przepis, zaznaczam,ze najlepszy w sezonie, gdy sa swieze warzywa, to canelloni z warzywami, zapiekane z kozim serem. Moja porcja to dla 2 glodnych osob, lub 4 panienek na diecie;P
    opakowanie makaronu canelloni
    200 g koziego sera
    pomidory ok 1,5-2kg
    2-3 cebule
    groszek 150g
    cukinia
    papryka, po jednej zielonej i czerwonej
    opakwoanie jogurtu naruralnego
    sól
    pieprz
    bazylia

    Wykoananie jest szybkie i proste. Umyte i obrane warzywa wrzucamy do blendera i miksujemy (z wyjatkiem cukinii, ktora kroimy podluznie). Potem doprawiamy do smaku. Kazda rurke wypelniamy kawalkiem cukinii, do tego wlewamy sos do srodka. Ukladamy rurki jedna rpzy drugiej, calosc jeszcze polewamy warzywnym sosem.
    Na wierzch dajemy wymieszany ser kozi z jogurtem, zapiekamy ok 20 min w 200 stopniach i voila!

  5. 17 stycznia 2012 / 19:11

    wspaniałe przepisy zapraszam do nas mój blog :))

  6. Marta
    Autor
    17 stycznia 2012 / 19:18

    Kasiu jutro opublikuję Twoje danie:) bardzo nam smakowało! przyznam, że spanikowałam jak wlałam sos sojowy i poczułam jego aromat i do tego ten specyficzny kolor, więc dodałam drobną modyfikację i podlałam jeszcze mięso bulionem. Tak czy inaczej rewelacja mimo, że nie miałam też sosu teriyaki! może następnym razem spróbuję bez bulionu:)

  7. 17 stycznia 2012 / 19:30

    🙂 bardzo się cieszę, że smakowało:)

  8. milk_chocolate84
    17 stycznia 2012 / 21:53

    Ja zaproponuję danie bardzo łatwe i szybkie, ale zdrowe 🙂
    Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi.
    gotujemy makaron (najlepiej razowy). Odcedzamy.
    Szpinak podsmażamy doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, zaprawiamy żółtkiem, mieszamy z makaronem. Przekładamy na talerz, posypujemy orzeszkami lekko posiekanymi.
    Przepis podany bardzo ogólnie ale wiadomo o co chodzi 😉
    Smacznego 🙂

  9. anka
    17 stycznia 2012 / 22:05

    Składniki dla 2 osób:
    – garść spaghetti razowego
    – garść czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
    – puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego z zalewy
    – 1 słoik domowego przecieru pomidorowego
    – oliwa
    – sól

    Makron gotuję al dente. W woku rozgrzewam łyżkę oliwy, przesmażam na niej kilka min. przecier dodaję oliwki i tuńczyka, lekko odparowuję. Wrzucam makaron, mieszam, jeśli trzeba to solę. Gotowe.

  10. mirka
    17 stycznia 2012 / 22:07

    Studencki, czyli tani plus zdrowy makaron.
    Makaron razowy lub pszenny (zależy jak bardzo chcesz być prozdrowotny lub jaki wolisz) gotujemy w osolonej wodzie.

    Mrożony szpinak dusimy na patelni z wyciśniętym czosnkiem (co najmniej 4 ząbki, ale jak kto lubi), dodajemy sól i pieprz, a na sam koniec duszenia dodajemy jogurt naturalny.

    Makaron zalewamy szpinakiem i zajadamy, aż miło.

    Danie proste, a naprawdę smakowite.

  11. veganka
    18 stycznia 2012 / 0:17

    Makron z brokułami i tofu
    Składniki:
    250-300 tofu naturalnego, 1 brokuł, 200g pieczarek, 200g makaronu razowego np. muszelki lub świderki, zalewa do tofu: 4 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżeczce tymianku i bazylii, ½ łyżeczki sproszkowanej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, mielony imbir, gorczyca do smaku

    Wymieszać wszystkie składniki zalewy i polać nią pokrojone w dużą kostkę tofu, delikatnie przemieszać i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podzielony na różyczki brokuł ugotować na parze. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, przelać zimną wodą, odcedzić osączyć. Rozgrzać dużą patelnię lub wok, włożyć tofu razem z zalewą i smażyć 2-3 minuty na dość dużym ogniu, często, ale delikatnie mieszając. Dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać brokuł i makaron, delikatnie wymieszać, całość chwilkę podgrzać. Do potrawy pasuje sos jogurtowo – czosnkowy, którym się polewa danie już na talerzu.

  12. Justyna
    19 stycznia 2012 / 15:47

    Tagliatelle z prawdziwkami

    Ten przepis dała mi mama.

    -5-6 świeżych borowików (mogą być też mrożone)

    – makaron tagliatelle pół opakowania

    – 2 łyżki oliwy i łyżeczka masła, 1 średnia cebula i 1 ząbek czosnku

    -1/2 szklanki białego wytrawnego wina

    – 100 ml słodkiej śmietany 12%

    – sól, świeżo zmielony pieprz,

    Na rozgrzaną patelnią wlewam oliwę następnie dodaję posiekaną cebulkę i zgnieciony czosnek. Nie siekam czosnku ponieważ jak by się przypalił to będzie gorzki. Jak nam się cebulka zrumieni dodaję pocięta prawdziwki. Zalewam winem. czekam aż wino odparuje i dodaję słodką śmietankę. Solę i pieprzę.
    Do garnka nalewam wodę solę i jak zawrze wrzucam makaron i gotuję al-dente. Do wody dolewam odrobinę oliwy aby się nie posklejał. Po ugotowaniu wszystkie składniki mieszam i dla dekoracji posypuje natką pietruszki. Smacznego

  13. Karol
    19 stycznia 2012 / 17:03

    • 150 g makaronu tagliatelle (lub pappardelle)
    • 50 g szpinaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
    • 1 pojedyncza pierś kurczaka, pokrojona w paseczki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2 łyżki posiekanych liści świeżego estragonu
    • 1/2 filiżanki płynnej śmietanki do sosów 18 % lub 12%

    Dodatki: oliwa z oliwek extra virgin, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 ćwiartki cytryny do podania.

    Makaron posolić i ugotować al dente. Na rozgrzaną patelnię włożyć szpinak, podlać 2 – 3 łyżki wody i mieszając gotować aż zwiędnie przez około 2 minuty. Odsączyć na sitku, odcisnąć i grubo posiekać, odłożyć.
    Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć kurczaka na dużym ogniu, przez 4 minuty, aż mięso się zarumieni. Pod koniec dodać czosnek i lekko zrumienić. Zmniejszyć ogień do minimum, włożyć szpinak aby się podgrzał, estragon, wlać śmietankę i 3 łyżki wody z gotującego się makaronu. Wymieszać i podgrzać nie zagotowując, doprawić solą oraz pieprzem.
    Makaron odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z oliwą z oliwek extra virgin, wlać sos z kurczakiem i szpinakiem, wymieszać i włożyć do głębokich talerzy. Skrapiać cytryną i dodatkową oliwą.

  14. 21 stycznia 2012 / 12:40

    Makaron z kurczakiem i pieczarkami – składniki:

    filet z kurczaka – 200 gramów tarty ser (gouda lub parmezan) – 100 gramów makaron rurki – 300 gramów pieczarki – 300 gramów śmietana – 250 mililitrów cebula – 1 sztuka olej – 2 łyżki

    Ugotuj makaron na sposób al dente w dużej ilości wody.
    Pokrój mięso i cebulę w kostkę, pieczarki w ćwiartki.
    Rozgrzej olej w średniej wielkości garnku i zeszklij na nim cebulę.
    Następnie dodaj mięso oraz pieczarki i wszystko razem podsmaż dokładnie, doprawiając odrobiną przyprawy Delikat Knorr.
    Zalej całość śmietaną i połącz z makaronem, po czym wymieszaj.
    Dopraw na koniec kilkoma kroplami soku z cytryny. Serwuj makaron posypany serem.

  15. 21 stycznia 2012 / 12:43

    Makaron ze szparagami i wędzonym łososiem – składniki:

    Makaron Tagiatele – 400 gramów ser mascarpone – 200 gramów kapary – 10 gramów wędzony łosoś – 100 gramów cytryna – 1 sztuka szalotka – 3 sztuki oliwa z oliwek – 20 mililitrów musztarda z ziarnami gorczycy – 1 łyżka Pomidory świeże dojrzałe – 2 sztuki szparagi zielone – 200 gramów, kostka rosołowa

    Zagotuj litr wody, dodaj kostkę rosołowa, sparz w tym wywarze oczyszczone wcześniej szparagi a następnie w tym samym wywarze ugotuj makaron na sposób ardente.
    Szparagi pokrój w plastry cebule pokrój kostkę.
    Na patelni podsmaż na oliwie szalotkę, dodaj kapary, szparagi sok z cytryny, musztardę i dwa pomidory pokrojone wcześniej w kostkę
    Całość gotuj aż sos zgęstnieje odparowując. Dodaj ser maskarpone makaron i łososia wszystko razem dokładnie pomieszaj.

  16. 21 stycznia 2012 / 13:25

    Moim ulubionym makaronem są kokardki, przedstawiam danie z ich wykorzystaniem:
    Składniki:
    • makaron farfalle (kokardki) – 300gramów

    • średniej wielkości czerwona cebula- 1 sztuka

    • jajka ugotowane na twardo – 2sztuki
    • puszka tuńczyka w sosie własnym -2 sztuki

    • majonez babuni Hellman’s – 100gramów
    • mała puszka kukurydzy – 1 sztuka

    • pęczek szczypiorku – 1 sztuka
    • czerwona papryka – 1 sztuka

    • cytryna – 1 sztuka
    • zielona papryka – 1 sztuka

    • pieprz
    • średniej wielkości pomidor – 2 sztuki
    Sałatka farfalle z tuńczykiem – sposób przygotowania:
    1. Ugotuj makaron na sposób al dente. Następnie ostudź go i przełóż do miski.
    2. Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy i dodaj do makaronu.
    3. Papryki i pomidory pokrój w kostkę, jajka ugotowane na twardo rozdrobnij, szczypior drobno pokrój. Na koniec pokrój drobno cebulę i całość dodaj do miski.
    4. Połącz tak przygotowane składniki z majonezem, po czym dopraw do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny i podawaj.

  17. 21 stycznia 2012 / 15:13

    Oto mój sposób na makaron:
    • makaron farfalle – 500 gramów

    • żółta papryka – 1 sztuka
    • fasolka szparagowa – 150 gramów

    • rukola – 90 gramów
    • ząbek czosnku – 1 sztuka

    • ocet z białego wina – 1 łyżka
    • łodygi selera naciowego – 2 sztuki

    • szklanka bulionu
    • pomidorki koktajlowe – 20 sztuk

    • oliwa z oliwek – 2 łyżki
    • cukinia – 3 sztuki
    Farfalle z warzywami – sposób przygotowania:
    Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.
    Ugotuj i odcedź fasolkę szparagową. Posiekaj czosnek. Obierz i pokrój seler naciowy. Cukinie pokrój w paski, pomidorki koktajlowe w ćwiartki, paprykę w kostkę.
    Wszystkie warzywa podsmaż z czosnkiem.
    Dolej do warzyw szklankę bulionu i gotuj chwilę, aż warzywa będą miękkie, a płyn odparuje.
    Połącz makaron z fasolką, dodaj resztę warzyw, dopraw oliwą, octem. Wymieszaj dokładnie, podawaj.

  18. 21 stycznia 2012 / 16:01

    Odkąd jestem na diecie najbardziej lubię jeść na obiad sałatki, oto mój niezawodny przepis

    • korniszony – 2 sztuki
    szynka z kurczaka – 5 dekagramów
    • Sos sałatkowy winegret – 1 opakowanie

    • ugotowany makaron (kokardki) – 1szklanka
    • mała kapusta pekińska – 1 sztuka

    • ząbek czosnku – 1 sztuka
    • czerwona papryka – 1 sztuka
    Pokrój szynkę i kapustę w cienkie paski, a paprykę i korniszony w kostkę.
    Przygotuj Sos sałatkowy według opisu na opakowaniu.
    Rozgnieć ząbek czosnku i połowę dodaj do sosu.
    Połącz składniki sałatki i wymieszaj je z sosem sałatkowym.

  19. 22 stycznia 2012 / 20:59

    Cannelloni serowe z szpinakiem podane na Carpaccio z pomidorów:

    gotowy makaron cannelloni – 6 rurek pomidor świeży (twardy,średniej wielkości) – 1 opakowanie oliwa z oliwek – 60 mililitrów mleko – 200 mililitrów sól morska – 1 szczypta szpinak świeży – 300 gramów natka pietruszki – 0.5 pęczka suszone pomidory – 40 gramów bazylia – 0.5 pęczka cebula szalotka – 2 sztuki olej do smażenia – 30 mililitrów czosnek – 2 ząbki paluszki grissini – 4 sztuki ser parmezan tarty (lub inny żółty ser o ostrym smaku) – 150 gramów białko z jajka – 1 sztuka

    Cannelloni serowe z szpinakiem podane na Carpaccio z pomidorów – sposób przygotowania:

    Makaron cannelloni gotuj przez ok. 8 minut w osolonym wrzątku, tak, aby zmiękł, ale nie rozpadł się. Następnie przestudź makaron w zimnej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz porwane liście szpinaku.
    W misce wymieszaj mleko i szpinak, zagotuj i dokładnie wymieszaj. Powinienieś otrzymać dość gęstą masę. Dodaj połowę tartego parmezanu.
    Gdy masa lekko ostygnie, nafaszeruj makaron i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na porcję przeznacz trzy „rurki”, układając je tak, aby przylegały do siebie. Każdą porcję skrop oliwą z oliwek, posyp pozostałym parmezanem i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 min.
    Pomidory sparz i obierz z skórki. Każdego pomidora pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop pozostałą oliwą oraz posyp solą morską. Przełóż plasterki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
    Plasterki pomidora układaj w wachlarz, nakładając jeden na drugi na całej objętości talerza. Tuż przed podaniem wstaw talerz do pieca na kilka minut, aby pomidory były ciepłe. Następnie na środku talerza z pomidorami ułóż porcję cannelloni.
    Natkę pietruszki oraz bazylię drobno posiekaj. Białko jajka dokładnie roztrzep z odrobiną wody. Za pomocą pędzla posmaruj powstałą mieszanką paluszki grissini do połowy ich wysokości, a następnie posyp je mieszanką ziół. Tak przygotowane patyczki ułóż na makaronie.

  20. 22 stycznia 2012 / 21:06

    Polecam rurki canelloni ze szpinakiem musimy kupic rurki plus 12 sztuk ząbek czosnku sos Bolognese, śmietana – 4 łyżki, mrożony szpinak w liściach – 300 gramów starty żółty ser krążek sera camembert – 1 sztuka olej – 2 łyżki cebula – 1 sztuka

    Obgotuj cannelloni w osolonej wodzie.
    Rozmieszaj Fix Spaghetti Bolognese Knorr ze szklanką wody, po czym zagotuj i odstaw.
    Pokrój cebulę i czosnek, podsmaż je, a następnie dodaj szpinak i smaż przez ok. 5 minut.
    Pokrój camembert i, wraz ze śmietaną, dodaj do podsmażonych warzyw.
    Powstałą masą nadziej cannelloni, ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zalej przygotowanym sosem bolońskim, następnie posyp startym serem i piecz ok. 10 minut w 190 stopniach. Podawaj.

  21. 22 stycznia 2012 / 21:13

    Gdybyś nie lubiła rurek proponuuję też Śmietanowy kurczak ze szpinakiem Porzebujesz:
    podwójna pierś z kurczaka – 1 sztuka opakowanie mrożonego szpinaku – 0.5 sztuki kostki rosołowej 2 sztuki Rama Cremefine do gotowania makaron fettucine (wstążki) Rama Culinesse – 3 łyżki

    Śmietanowy kurczak ze szpinakiem – sposób przygotowania:

    Pokrój pierś w paski i podsmaż na Ramie Culinesse.
    Wlej Ramę Cremefine do gotowania i dodaj 1 kostkę Rosołu z kury. Zdejmij patelnię z ognia, gdy sos zgęstnieje.
    Rozmroź szpinak, a następnie duś go z odrobiną Ramy Culinesse i drugą kostką Rosołu.
    Ugotuj makaron fettucine według przepisu na opakowaniu.
    Na koniec wyłóż szpinak i kurczaka w sosie na przygotowany makaron.
    Smacznego!

  22. 22 stycznia 2012 / 21:56

    Polecam Lasagne ze szpinakiem i grzybami
    Lista składników:
    makaron Lasagne – 1 opakowanie szpinak (świeży lub mrożony) – 500 gramów mleko – 0.5 litra pieczarki – 500 gramów mąka – 150 gramów Bulion drobiowy – 1 kostka masło – 20 gramów ząbek czosnku – 2 sztuki starty żółty ser – 80 gramów biała cebula – 2 sztuki gałka muszkatołowa – 5 gramów suszone pomidory – 150 gramów olej – 20 mililitrów orzechy włoskie – 40 gramów

    Makaron obgotuj w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut, żeby lekko zmiękł. Przełóż do zimnej wody z dodatkiem oleju.
    Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki w cząstki. Suszone pomidory w paski. Orzechy lekko posiekaj.
    Na patelni smaż cebulę z czosnkiem oraz pieczarki. Następnie dodaj oczyszczony szpinak oraz orzechy i suszone pomidory. Smaż przez chwilę.
    Przygotuj sos beszamelowy: na maśle podsmaż krótko mąkę, następnie wlewaj mleko energicznie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Dodaj bulion oraz gałkę muszkatołową. Zagotuj sos, powinien być gęsty.
    W naczyniu żaroodpornym, dno posmaruj sosem beszamelowym, następnie połóż warstwę makaronu, ponownie polej sosem, ułóż masę szpinakową, posyp startym serem i przykryj drugą warstwą makaronu. Czynność tę powtórz do wyczerpania przygotowanych produktów, ale tak, aby masa nie wystawała ponad naczynie.
    Ostania warstwę makaronu polej obficie sosem oraz posyp pozostałym serem. Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Podawaj z ulubionym sosem. Smacznego!!!!!!!!!!!!

  23. 22 stycznia 2012 / 22:57

    Sałatka z makaronem na ciepło wymiata!
    Czas przygotowania: 90 minut
    Czas gotowania: 60 minut
    Ilość porcji: 4
    Składniki

    1 paczka mała makaronu rulki
    1 papryka
    3 piersi z kurczaka
    4 ogórki kiszone
    20dkg pieczarek
    puszka mała kukurydzy
    4 łyzki ketchup
    sól pieprz
    przyprawa do kurczaka
    oliwa z oliwek do smażenia
    Makaron ugotować odcedzić i zostawić do wystygnięcia ,mięso z kurczaka pokroić w paski posypać przyprawą do kurczaka solą i pieprzem podsmażyć dodać pokrojone w plastry wcześniej podsparzone pieczarki nadal smażyć dodać ogórki paprykę pokrojone w kostkę kukurydzę ketchup i na konieć makaron jeszcze chwilke podsmaża ciągle mieszająć można doprawić na pikantnie, wg gustu własnego:)

  24. kasia.presi
    22 stycznia 2012 / 23:07

    Jeszcze zdaze chyba przed polnoca:))))
    Makaron z prażonymi warzywami
    Składniki:

    300 g makaronu spaghetti lub innego drobnego lub ciekiego
    3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + do skropienia makaronu
    3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 pietruszka
    1 kawałek selera
    1 czerwona cebula
    1/2 małej cukinii
    1 papryka dowolnego koloru
    1/2 małego bakłażana pokrojonego na plastry o grubości 1cm
    1 płaska łyżeczka brązowego cukru
    sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    kilka igieł rozmarynu, roztartych nożem
    500 ml przecieru pomidorowego lub 400 g pomidorów (pokrojonych) z puszki wraz sokiem
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    4 łyżki siekanej natki pietruszki
    150 g sera mozzarella
    starty parmezan (do posypania)

    1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy skrapiamy oliwą, trzymamy w cieple. Warzywa korzeniowe ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę w małe paski lub kostkę, cukinie w ćwierćplasterki. Czosnek i cebulę siekamy. Mozzarellę kroimy w grubą kostkę.
    2. Rozgrzewamy mocno patelnię o grubym dnie. Plastry bakłażana smarujemy oliwą (ok. 1 łyżka) za pomocą pędzelka i kroimy w słupki ok. 3x1cm. Wrzucamy bakłażana i prażymy do zbrązowienia, cały czes mieszając. Wyciągamy na ręcznik papierowy i odstawiamy.
    3. Wlewamy na patelnię 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż się zeszkli, dorzucamy warzywa (oprócz cukinii i bakłażana), zwiększamy gaz i prażymy 3 minuty cały czas mieszając. Dodajemy cukier, zioła prowansalskie, lekko posypujemy solą i prażymy kolejne 3 minuty.
    4. Wlewamy przecier pomidorowy, pokrojoną cukinię i bazylię, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu 5 minut Wyłączamy ogień, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy połowę podsmażonego bakłażana i zostawiamy na ciepłym palniku ok. 2-3 minuty.
    5. Na talerze nakładamy makaron, posypujemy kostkami mozzarelli, polewamy sosem warzywno-pomidorowym, posypujemy prażonym bakłażanem, natką pietruszki i startym parmezanem. Smacznego! 😉

  25. nikoletta54@wp.pl
    22 stycznia 2012 / 23:13

    Makaron z marchewka, cukinia i piniowym pesto

    makaron tagliatelle ( lub inny jaki lubimy porcja dla 2 osób)
    na pesto: łyżka orzeszków pinii; 1 ząbek czosnku; 30 g. parmezanu; garść liści kolendry; 60 ml oliwy extra virgin;
    dodatkowo:
    125 g. marchwi;
    250 g. cukinii
    sól i pieprz do smaku;

    Składniki na pesto zmiksowac
    Marchewke i cukinie za pomoca obieraczki pokroic na cieniutkie wstązki
    Makaron gotowac al dente, 2 min przed końcem gotowania dodac ważywa i razem z makaronem podgotowac. Odcedzic, włozyc ponownie do garnka wlac pesto i całosc wymieszac. mozna udekorowac orzeszkami pinii
    Danie lekkie, zdrowe i szybkie

  26. andzia-36
    22 stycznia 2012 / 23:15

    Szybki makaron z anchois.
    ( dla dwóch osób)
    -porcja makaronu spagetti dla dwojga
    -4-6 filecików anchois
    -2 ząbki czosnku
    -2 ostre, suszone papryczki
    -oliwa.
    Na rozgrzanej oliwie krótko przesmażamy przekrojone ząbki czosnku, papryczki i fileciki. Dodajemy do ugotowanego makaronu,mieszamy. Można posypać parmezanem. Smacznego.
    Mam nadzieje, ze ndz 22 liczysz do polnocy:)

  27. Stanislav
    23 stycznia 2012 / 0:09

    Jako, że ostatnio wcinam tylko pierś z kurczaka ostatnio zasmakowało mi takie oto danie. Tym daniem jest kurczak w sosie pesto i makaron. Wykonanie jest dość proste. Wystarczy do tego koło 50 dag piersi z kurczaka (lubię dużo mięsa 🙂 ), pół puszki kukurydzy, czerwona cebula, słoik zielonego pesto, oliwę z oliwek, 3 papryki, sól, pieprz i 200 gram makaronu razowego. Pierwszą czynnością, jaką trzeba wykonać to pokroić kurczaka w plastry i przyprawić je solą i pieprzem, paprykę pokroić na paski, cebulę można na okrągły kształt. Następnie żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i na dnie położyć kurczaka. Potem dodać cebulę, paprykę i kukurydzę i piec to mniej więcej 25 min w rozgrzanym piekarniku, tak 220 stopni. Potem należy wyjąć mięso z piekarnika i zalać to pesto i dokładnie wymieszać. Fajnie smakuje podane z makaronem. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 + 1 =