Kontakt

blog kulinarny

Zapiekane omlety ze szparagami i ziemniakami

W ostatnich dniach wystartowała V edycja kampanii edukacyjnej “Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”, finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Ponieważ temat jest mi bliski chętnie biorę w niej udział. Prawdą jest, że jemy oczami, a przynajmniej powiedzenie to pasuje do mojej Córki ; ) Ostatnio nie przepada za zielonym kolorem, ale ponieważ sezon szparagowy trwa tak krótko, należy dobrze go wykorzystać ; ) Gabrysia bardzo lubi pomagać mi w kuchni i jest wtedy bardziej skłonna na drobne ustępstwa jak np. wykorzystanie zielonych składników… Omlety są błyskawiczne do przygotowania (zwłaszcza jeśli macie ziemniaki z wczorajszego obiadu), a podane w zapiekanej formie na pewno zaciekawią nawet najmłodszych ; ) Polecam!!!


Zapiekany omlet ze szpragami

Składniki :

  • 100 g ziemniaków
  • 100 g zielonych szparagów
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz, ulubione zioła: koperek, bazylia, tymianek
  • masło do wysmarowania foremek

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować we wrzątku ok. 15 minut. (Powinny być miękkie, ale się nie rozpadać, można również wykorzystać ziemniaki, które zostaną nam z obiadu ; ) Szparagi zblanszować – gotować we wrzątku przez 1 minutę, a następnie zalać zimną wodą. Pokroić na mniejsze kawałki. Jajka roztrzepać, dodać jogurt naturalny, sól, pieprz oraz posiekane zioła. Wymieszać. Okrągłe foremki do pieczenia wysmarować bardzo niewielką ilością masła (można użyć również dużego naczynia żaroodpornego). Wyłożyć ziemniaki i szparagi. Zalać jajeczną masą. Na wierzchu omlecików można opcjonalnie ułożyć kilka wiórków z masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, lub krócej/dłużej do czasu aż masa jajeczna się zetnie, w zależności od wysokości naszych omletów.

Smacznego : )


Omlet z piekarnika ze szparagami

Omlet ze szparagami



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 25 maja, 2015
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Konkursy, akcje, eventy, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

26 komentarzy

  1. Maciek

    Czy mogę z Tobą zamieszkać?! :p

    1. Marta

      Nie wiem co na to mój Mąż… 😉

  2. Asia

    Ale to pysznie wygląda…:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  3. Aga

    Wyglądają pysznie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Iga

    Jutro robię na śniadanie, już nie mogę się doczekać 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowały 🙂

  5. Ale wygląda pysznie, danie w sam raz na piknik 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, takie mini przekąski są najlepsze 🙂

  6. Rea

    Wspaniałe zdjęcia! mini omleciki na pewno też pysznie smakują 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. heheheh, wiesz, że takie obiady są najlepsze na świecie! matko, uwielbiam!!!
    wczorajszy ziemniak, coś do tego, zalać jajkiem i fru <3
    klasyk!

    1. Szybko, pysznie i można wykorzystać resztki z lodówki 🙂

  8. Luiska

    Nareszcie zrobiłam, takie to proste a jakie dobre, mnaim mniam, super inspiracja 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Właśnie szukałem jakiegoś przepisu na szparagi!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że wpis się przyda 🙂

  10. pyszności i jeszcze ze szparagami 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  11. Wygląda smacznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  12. emi

    Cudowny przepis 🙂 kocham szparagi i w tej odslonie nabrały nowego życia 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top