Żeberka w sosie barbecue to klasyczna pozycja ukochana szczególnie przez męskie grono z moim Mężem na czele : ) Każda ilość rozchodzi się w mgnieniu oka, mięciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Zimową porą najlepiej smakują zapieczone w piekarniku, natomiast latem stanowią idealny grillowy przysmak. Polecam!!!
Składniki:
- 2 i 1/2 kg mięsistych żeberek
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/4 szklanki sosu Worcestershire
- 1/3 szklanki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
- 1/4 szklanki jasnego octu winnego
- 1/4 szklanki sosu chili
- 1/2 szklanki ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
- 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
- pieprz do smaku
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać tworząc marynatę. Upieczone i przestudzone żeberka, wyjąć z folii, odlać soki wydzielone przez mięso i zalać całość marynatą, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią, co jakiś czas przewracając.
Smacznego!
Inspiracja forum MniamMniam
Dlaczego do piątku tak daleko!?!? ja muszę to zjeść JUŻ 🙂
Autor
Może uda się przygotować wcześniej 😉
Obłędnie wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Pycha pięknie wypieczone 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Palce lizać 🙂
Autor
Dosłownie 🙂 🙂 🙂
Mmmmm! Racja, wygląda fantastycznie! 🙂 Każdy mężczyzna się skusi 🙂
Autor
Zdecydowanie, trudno im się oprzeć 🙂
bardzo apetyczne 🙂
Autor
Dziękuję bardzo 🙂
Pycha !!!
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Cudownie się zapowiadają bede robić i czuje ze moj mężczyzna tez bedzie mi wdzięczny 🙂
Autor
Koniecznie daj znać jak posmakowały 🙂
Prezentują się bezbłędnie a od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie smaki, więc będę próbować 🙂
Autor
Super, polecam 🙂
Moje smaki ale mi narobiłaś ochoty 🙂
Autor
Mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Mega już czuję, że będzie hitem całej rodzinki —> mam 3 synów :))))
Autor
O, w takiej sytuacji sukces murowany 😀
Coś wspaniałego 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Zamarynowane juz czekają w lodowce 🙂 nie moge sie doczekać obiadu!
Przepyszne!!!!! 2,5 kg mięsa a się boję czy starczy na dwa obiady….
Autor
Ogromnie się cieszę, że tak posmakowały 🙂
Autor
Mam nadzieję, że posmakowały 🙂 🙂 🙂
Przepyszne mina mojej rodzinki bezcenna !!! myśleli że takie żeberka to tylko w Teksasie hehe 😀
Autor
Ogromnie mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pycha mięso wyszlo bardzo kruche i mięciutkie pięknie odchodzi od kości za to skórka marzenie, sos wyjadałam łyżkami 😉
Autor
Najlepsze podsumowanie 🙂
Żeberka są przepyszne mięso dosłownie rozpływało się w ustach mniam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Pyszne mięso idealnie odchodzi od kości aż drżałam przy przewracaniu że będę mieć rwane żeberka co w sumie też by nie było złą opcją 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 swoją drogą takie rwane żeberka na pewno też byłyby pyszne 🙂
Super mięsko polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Rewelacja 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
To mięso jest wspaniałe !!!
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Przepyszne za każdym razie ślinka każdemu cieknie na sam ich widok 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂
A to mięso w pierwszym pieczeniu trzeba posolić?
Autor
Nie 🙂
Robiłam kilkukrotnie – są przepyszne!
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
Znów siedzą w lodowce czekając na jutro 🙂 Z jakimi dodatkami najlepiej będą się komponować do obiadu?
Autor
Super <3 polecam z pieczonymi ziemniaczkami (kroję na mniejsze kawałki, chwilę podgotowuję, a później 1-2 łyżki oleju plus przyprawy i zapiekam w piekarniku, termoobieg 180C, ok. 20-30 minut) i surówką 🙂
Ziemniaczki obowiązkowo, zawsze takie podaję 🙂 Natomiast zastanawiam się jaka surówka byłaby najlepsza, żeby fajnie się wszystko komponowało.. Czerwona kapusta, buraczki, a może coś zupełnie innego?
Autor
My lubimy najzwyklejszą z kapusty pekińskiej, papryki i ogrórka, albo porową 🙂 Ale buraczki też super do wszystkiego 😀