Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue to klasyczna pozycja ukochana szczególnie przez męskie grono z moim Mężem na czele : ) Każda ilość rozchodzi się w mgnieniu oka, mięciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Zimową porą najlepiej smakują zapieczone w piekarniku, natomiast latem stanowią idealny grillowy przysmak. Polecam!!!


Żeberka w sosie barbecue

Składniki:

  • 2 i 1/2 kg mięsistych żeberek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
  • 1/4 szklanki jasnego octu winnego
  • 1/4 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • pieprz do smaku

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać tworząc marynatę. Upieczone i przestudzone żeberka, wyjąć z folii, odlać soki wydzielone przez mięso i zalać całość marynatą, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią, co jakiś czas przewracając.

Smacznego!


Pieczone żeberka w sosie barbecue

Inspiracja forum MniamMniam

Komentarzy: 52

  1. Karo
    26 lutego 2018 / 11:30

    Dlaczego do piątku tak daleko!?!? ja muszę to zjeść JUŻ 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:56

      Może uda się przygotować wcześniej 😉

  2. Misia
    26 lutego 2018 / 12:00

    Obłędnie wyglądają 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:56

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  3. Aga
    26 lutego 2018 / 15:16

    Pycha pięknie wypieczone 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:57

      Dziękuję 🙂

  4. Nenneke
    26 lutego 2018 / 15:34

    Palce lizać 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:57

      Dosłownie 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:57

      Zdecydowanie, trudno im się oprzeć 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:57

      Dziękuję bardzo 🙂

  5. Gabi
    26 lutego 2018 / 17:08

    Pycha !!!

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:57

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  6. Kasia72
    26 lutego 2018 / 18:00

    Cudownie się zapowiadają bede robić i czuje ze moj mężczyzna tez bedzie mi wdzięczny 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:58

      Koniecznie daj znać jak posmakowały 🙂

  7. Ola
    26 lutego 2018 / 18:37

    Prezentują się bezbłędnie a od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie smaki, więc będę próbować 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:58

      Super, polecam 🙂

  8. Dorota K.
    26 lutego 2018 / 19:12

    Moje smaki ale mi narobiłaś ochoty 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:58

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  9. Isia
    26 lutego 2018 / 20:46

    Mega już czuję, że będzie hitem całej rodzinki —> mam 3 synów :))))

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:59

      O, w takiej sytuacji sukces murowany 😀

  10. Róża
    26 lutego 2018 / 22:31

    Coś wspaniałego 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:59

      Bardzo mi miło 🙂

  11. Ewa
    27 lutego 2018 / 11:39

    Zamarynowane juz czekają w lodowce 🙂 nie moge sie doczekać obiadu!

    • Ewa
      27 lutego 2018 / 16:29

      Przepyszne!!!!! 2,5 kg mięsa a się boję czy starczy na dwa obiady….

      • Marta
        Autor
        27 lutego 2018 / 23:00

        Ogromnie się cieszę, że tak posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      27 lutego 2018 / 22:59

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂 🙂 🙂

  12. Juneree
    1 marca 2018 / 15:24

    Przepyszne mina mojej rodzinki bezcenna !!! myśleli że takie żeberka to tylko w Teksasie hehe 😀

    • Marta
      Autor
      1 marca 2018 / 22:27

      Ogromnie mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  13. Agata
    8 marca 2018 / 11:29

    Pycha mięso wyszlo bardzo kruche i mięciutkie pięknie odchodzi od kości za to skórka marzenie, sos wyjadałam łyżkami 😉

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:22

      Najlepsze podsumowanie 🙂

  14. Zuzka
    19 czerwca 2018 / 23:21

    Żeberka są przepyszne mięso dosłownie rozpływało się w ustach mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2018 / 9:16

      Super, że posmakowały 🙂

  15. Carol
    1 września 2018 / 14:07

    Pyszne mięso idealnie odchodzi od kości aż drżałam przy przewracaniu że będę mieć rwane żeberka co w sumie też by nie było złą opcją 🙂

    • Marta
      Autor
      6 września 2018 / 0:56

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 swoją drogą takie rwane żeberka na pewno też byłyby pyszne 🙂

  16. Daria
    13 listopada 2018 / 9:58

    Super mięsko polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2018 / 0:35

      Super, że posmakowało 🙂

  17. Mania
    22 grudnia 2018 / 10:52

    Rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2018 / 13:07

      Bardzo mi miło 🙂

  18. Ana
    12 marca 2019 / 15:04

    To mięso jest wspaniałe !!!

    • Marta
      Autor
      13 marca 2019 / 0:13

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  19. Ewelina
    5 listopada 2019 / 14:12

    Przepyszne za każdym razie ślinka każdemu cieknie na sam ich widok 🙂

    • Marta
      Autor
      6 listopada 2019 / 23:10

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam 🙂

  20. OlaLa
    3 października 2020 / 18:13

    A to mięso w pierwszym pieczeniu trzeba posolić?

    • Marta
      Autor
      4 października 2020 / 23:49

      Nie 🙂

  21. Cyanna
    19 listopada 2020 / 10:03

    Robiłam kilkukrotnie – są przepyszne!

    • Marta
      Autor
      19 listopada 2020 / 11:59

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

      • Cyanna
        19 listopada 2020 / 21:27

        Znów siedzą w lodowce czekając na jutro 🙂 Z jakimi dodatkami najlepiej będą się komponować do obiadu?

        • Marta
          Autor
          20 listopada 2020 / 12:36

          Super <3 polecam z pieczonymi ziemniaczkami (kroję na mniejsze kawałki, chwilę podgotowuję, a później 1-2 łyżki oleju plus przyprawy i zapiekam w piekarniku, termoobieg 180C, ok. 20-30 minut) i surówką 🙂

          • Cyanna
            20 listopada 2020 / 14:41

            Ziemniaczki obowiązkowo, zawsze takie podaję 🙂 Natomiast zastanawiam się jaka surówka byłaby najlepsza, żeby fajnie się wszystko komponowało.. Czerwona kapusta, buraczki, a może coś zupełnie innego?

          • Marta
            Autor
            22 listopada 2020 / 19:32

            My lubimy najzwyklejszą z kapusty pekińskiej, papryki i ogrórka, albo porową 🙂 Ale buraczki też super do wszystkiego 😀

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 + 5 =