Kontakt

blog kulinarny

Żeberka w sosie barbecue

Żeberka w sosie barbecue to klasyczna pozycja ukochana szczególnie przez męskie grono z moim Mężem na czele : ) Każda ilość rozchodzi się w mgnieniu oka, mięciutkie, dosłownie rozpływają się w ustach. Zimową porą najlepiej smakują zapieczone w piekarniku, natomiast latem stanowią idealny grillowy przysmak. Polecam!!!


Żeberka w sosie barbecue


Składniki:

  • 2 i 1/2 kg mięsistych żeberek
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki sosu Worcestershire
  • 1/3 szklanki sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
  • 1/4 szklanki jasnego octu winnego
  • 1/4 szklanki sosu chili
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy np. sarepskiej
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • pieprz do smaku

Żeberka pokroić na mniejsze kawałki. Owinąć w folię aluminiową i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 2 godziny – do miękkości mięsa. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać tworząc marynatę. Upieczone i przestudzone żeberka, wyjąć z folii, odlać soki wydzielone przez mięso i zalać całość marynatą, a następnie odstawić na noc do lodówki. Kolejnego dnia piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 45 minut, do czasu aż ładnie się zarumienią, co jakiś czas przewracając.

Smacznego!


Pieczone żeberka w sosie barbecue

Inspiracja forum MniamMniam



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 lutego, 2018
Kategorie: Dania obiadowe, Dania z grilla, Karnawał, Sylwester, Walentynki, Wieprzowina, Wyroby na różne okazje

36 komentarzy

  1. Karo

    Dlaczego do piątku tak daleko!?!? ja muszę to zjeść JUŻ 🙂

    1. Marta

      Może uda się przygotować wcześniej 😉

  2. Misia

    Obłędnie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam 🙂

  3. Aga

    Pycha pięknie wypieczone 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Nenneke

    Palce lizać 🙂

    1. Marta

      Dosłownie 🙂 🙂 🙂

  5. Mmmmm! Racja, wygląda fantastycznie! 🙂 Każdy mężczyzna się skusi 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, trudno im się oprzeć 🙂

  6. bardzo apetyczne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję bardzo 🙂

    1. Marta

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  7. Kasia72

    Cudownie się zapowiadają bede robić i czuje ze moj mężczyzna tez bedzie mi wdzięczny 🙂

    1. Marta

      Koniecznie daj znać jak posmakowały 🙂

  8. Ola

    Prezentują się bezbłędnie a od jakiegoś czasu miałam ochotę na takie smaki, więc będę próbować 🙂

    1. Marta

      Super, polecam 🙂

  9. Dorota K.

    Moje smaki ale mi narobiłaś ochoty 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  10. Isia

    Mega już czuję, że będzie hitem całej rodzinki —> mam 3 synów :))))

    1. Marta

      O, w takiej sytuacji sukces murowany 😀

  11. Róża

    Coś wspaniałego 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ewa

    Zamarynowane juz czekają w lodowce 🙂 nie moge sie doczekać obiadu!

    1. Ewa

      Przepyszne!!!!! 2,5 kg mięsa a się boję czy starczy na dwa obiady….

      1. Marta

        Ogromnie się cieszę, że tak posmakowały 🙂

    2. Marta

      Mam nadzieję, że posmakowały 🙂 🙂 🙂

  13. Juneree

    Przepyszne mina mojej rodzinki bezcenna !!! myśleli że takie żeberka to tylko w Teksasie hehe 😀

    1. Marta

      Ogromnie mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Agata

    Pycha mięso wyszlo bardzo kruche i mięciutkie pięknie odchodzi od kości za to skórka marzenie, sos wyjadałam łyżkami 😉

    1. Marta

      Najlepsze podsumowanie 🙂

  15. Zuzka

    Żeberka są przepyszne mięso dosłownie rozpływało się w ustach mniam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  16. Carol

    Pyszne mięso idealnie odchodzi od kości aż drżałam przy przewracaniu że będę mieć rwane żeberka co w sumie też by nie było złą opcją 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 swoją drogą takie rwane żeberka na pewno też byłyby pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 7 =


Top