Kontakt

blog kulinarny

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Luty to miesiąc, kiedy zima szczególnie daje się we znaki i marzę już o cieplejszych dniach i mnogości świeżych warzyw i owoców. Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką skutecznie przenosi mnie myślami do tych chwil i osładza trudny czas ; ) Jest pyszne, bardzo puszyste, długo zachowuje świeżość i idealnie wyrasta. Polecam!!!


Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką


Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 26-28 cm):

  • 600 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży (temp. pokojowa)
  • 3 jajka (wielkość L, temp. pokojowa)
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka (temp. pokojowa)
  • ziarenka z laski wanilii
  • skórka starta z cytryny
  • duża szczypta soli
  • ulubione owoce (mogą być mrożone)

Składniki na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Mąkę przesiać do misy (np. od miksera/robota kuchennego), zrobić wgłębienie. Dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże oraz 50 ml letniego mleka. Delikatnie zamieszać dodane składniki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać pozostałe składniki, poza masłem i wyrabiać do połączenia (użyłam robota kuchennego). Masło roztopić, przestudzić. Dodać do ciasta i wyrabiać kolejne 10 minut, do czasu aż ciasto będzie lśniące i dość luźne. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – podwojenia objętości na około 60-90 minut.

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozetrzeć palcami do powstania grudek.

Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając w nie pięścią. Zagnieść kilka razy i przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać owocami, oprószyć kruszonką i odstawić przykryte ściereczką do ponownego wyrośnięcia na 20-30 minut. Jeśli używacie owoców mrożonych do wyrośnięcia odstawić samo drożdżowe ciasto, a dopiero następnie posypać je minimalną ilością mąki ziemniaczanej, owocami i kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40-50 minut. Uchylić delikatnie drzwi piekarnika i pozostawić ciasto na chwilę, aby odpoczęło, następnie wyjąć i zjadać jeszcze ciepłe.

Smacznego!


Drożdżówka z owocami i kruszonką


Drożdżowe z owocami i kruszonką

 

Inspiracja “Lubię. Atlas z przepisami”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 lutego, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Drożdżowe, Drożdżówki

36 komentarzy

  1. Ives

    Czasem się czuję jakbyś mi w myślach czytała! siedzę z chorym synkiem w domu i właśnie drożdżowego nam potrzeba, więc działam 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakowało i życzę zdrówka 🙂

      1. Ives

        Drożdżówka jest świetna ciepła idealna ale schowałam pod ręcznik kuchenny i dzisiaj nadal świeżutka super do poranej kawki 🙂

        1. Marta

          🙂 🙂 🙂

  2. Róża

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Kaja

    Ale pięknie Ci wyrosło …. u mnie brak ręki do drożdżowych 🙁

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 Drożdżowe jest owiane “złą sławą”, ale polecam wypróbować, nie taki diabeł straszny jak go malują 🙂

  4. Karo

    Oooo uwielbiam Twoje drożdżowe i wszystkim rozdaję przepis na to z rabarbarem więc na pewno zrobię i ten 🙂

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 na samą myśl o rabarbarze już mi weselej 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  5. Julaa

    Genialne cały dom pachnie i na jednym kawałku sie nie skończy 🙂

  6. Kasia72

    Pycha choc dla mnie mogłoby być nawet wiecej kruszonki :))))

    1. Marta

      Kruszonki nigdy za wiele 😉

  7. Iwona

    Przepyszne smak dzieciństwa bo moja Babcia tez taka robiła 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie, babcine wypieki najlepsze 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Dulka

    Pyszne jemy jeszcze gorące oby brzuchy nie bolały :)))))))

    1. Marta

      U mnie Mama też się zawsze o to obawiała, ale nigdy nie bolały 😉 Smacznego!

  9. Iwona

    Pyszne dzieci zachwycone i dorośli też się załapali 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  10. Zeldka

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  11. Mi też marzy się już lato, póki co ratuję się tym co mam w zamrażalce. Wspaniała drożdżówka, super wyrosła 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 U mnie już niestety zapasy prawie wykończone 😉

  12. Ewa

    Przepyszne znika w mig 🙂

    1. Marta

      Super, to bardzo dobre wieści 🙂

  13. Kasia72

    Przepyszne ciacho bardzo puszyste i nie za suche a często drożdżowe takie mi wychodziło 🙂

    1. Marta

      Jednym słowem drożdżowe odczarowane 😀

  14. Agata

    Wyszło super kolejny sprawdzony przepis z Pani strony:)

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  15. Magda

    Zdjęcia tak mnie skusiły że musiałam zrobić 🙂 ciasto wyszło dokładnie tak imponujące jak u Ciebie jest pyszne i łatwe 🙂

    1. Marta

      Super, ono nawet lepiej smakuje niż wygląda 😀

  16. Heaven

    Pycha kolejny przepis na medal 🙂

    1. Marta

      Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 6 =


Top