Ziemniaczana zapiekanka z patelni

Czy zdarzają Wam się dni improwizacji w kuchni, kiedy planujecie jakieś danie, później okazuje się, że brakuje Wam jakiegoś składnika i trzeba zmienić koncepcję, a na samym końcu i tak wychodzi coś innego? ; ) Ola zainspirowała mnie swoim konkursem i tak oto jej danie przedstawiam Wam w mojej wersji z ulubionymi, letnimi składnikami. Wszystko wymieszane i podsmażone na patelni. Prościej i szybciej chyba się już nie da, ale tego smaku nie da się zapomnieć : )


Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem

Składniki :

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 400 g żółtej fasolki
  • 5 jajek
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki bułki tartej

Obrane ziemniaki i fasolkę ugotować w osolonej wodzie przez około 20 min. Po tym czasie odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na rozgrzaną patelnię, dodać jajka, poszatkowany koperek, sól, pieprz i wymieszać. W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać niewielką ilość soli, a następnie bułkę tartą. Od czasu do czasu mieszając, trzymać na ogniu przez kilka minut. Tak przygotowaną bułką tartą, polać naszą zapiekankę.

Smacznego : )


Zapiekanka ziemniaczana

Komentarzy: 17

  1. 1 lipca 2013 / 10:07

    Marta…to jest jedno z lepszych propozycji na lato, taak, na lato…jest fasolka, która tylko w tym okresie smakuje tak wybornie;D

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2013 / 10:28

      To prawda 🙂 osobiście uwielbiam fasolkę i zajadam się już na cały rok 🙂

  2. relina
    1 lipca 2013 / 13:14

    oj cos dla mnie! kocham ziemniaki w kazdej postaci:)))

    • Marta
      Autor
      1 lipca 2013 / 14:19

      W takim razie na pewno Ci zasmakuje, polecam! 🙂

  3. 1 lipca 2013 / 17:31

    Szybki i pożywny obiadek, takie lubię 😉

  4. 1 lipca 2013 / 20:27

    pycha!:) też czasem mi się odmienia w trakcie albo mam zamiar zrobić to, a robię co inne:P ach to życie z tymi kulinarnymi blogerkami:P
    Ps. gotowanie za głosowanie znów trwa!:)

  5. Marta
    Autor
    1 lipca 2013 / 21:49

    Aniu dokładnie 🙂

    • Marta
      Autor
      3 lipca 2013 / 22:07

      Coś z niczego jest najlepsze 🙂

  6. 9 lipca 2013 / 12:23

    Super pomysł na szybki obiad. Ja robiłam kiedyś podobną zapiekankę tylko były dodane do tego jeszcze przesmażone pieczarki z mięsem mielonym. Mięsa nie trzeba dużo dodawać. Raz jak nie miałam w lodówce mięsa mielonego to dodałam pokrojoną w kostkę parówkę i tez wyszło bardzo smaczne. Polecam spróbować modyfikacji tego przepisu – najlepiej z lodówkowych resztek 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2013 / 13:23

      Na pewno wypróbuję:)

  7. 9 lipca 2013 / 12:27

    Zapraszam na mojego bloga
    Umieściłam na nim kilka sprawdzonych przepisów. Niektóre dostałam od koleżanek a nie które są odziedziczone po mamie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lipca 2013 / 13:24

      Dziękuję za zaproszenie 🙂

  8. Patrycja
    24 października 2016 / 14:38

    Najlepsze danie ever 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2016 / 23:54

      🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 16 =