Kontakt

blog kulinarny

Zimowa zupa jarzynowa

Odliczam dni do czasu, aż powitamy wiosnę (a najlepiej lato ; ) i na straganach pojawią się duże ilości świeżych warzyw i owoców. Niestety zima nadal daje się we znaki, więc na rozgrzanie mogę Wam zaproponować zupę jarzynową w wersji zimowej, przygotowaną z tego, co obecnie możemy znaleźć w warzywniakach : ) Polecam!!!


Zupa jarzynowa przepis <


Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 brokuły
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 1 duża cukinia
  • sól, pieprz czarny w kulkach, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Mięso obrać ze skóry, wypłukać. Przełożyć do dużego garnka dodać obrane marchewki, pietruszki, por, seler, seler naciowy i opaloną na ogniu lub grillu cebulę. Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez ok. godzinę od czasu zagotowania wody. Mięso i warzywa powinny być miękkie. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć, marchewki, pietruszki i seler naciowy pokroić w plasterki,  przełożyć ponownie do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz brokułami podzielonymi na mniejsze “różyczki”. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki ogórki i cukinię. Gotować chwile razem, do przegryzienia.

Smacznego!


Zimowa zupa jarzynowa przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 marca, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania obiadowe, Zdrowa żywność, Zupy

18 komentarzy

  1. Dominika

    kocham takie zupki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

      1. Dominika

        Wyszła pysznie 🙂

        1. Marta

          Super, że posmakowała 🙂

  2. Aga

    Przepiękne zdjęcia 🙂 zupa też niczego sobie, wypróbuję bo jestem zupomaniakiem 🙂

    1. Marta

      Dziękuję :)))

  3. Roz

    Pycha dzieci też zadowolone 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. Uwielbiam takie zupki, pychota 🙂

    1. Marta

      Zupy dobre na wszystko 🙂

  5. Wprost zdrowie podane na talerzu!

    1. Marta

      Dokładnie 🙂

  6. Karolina

    Pysznie wygląda.

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować, bo smakuje nawet lepiej niż wygląda 😉

  7. Baby

    Wyszla super 🙂 ja dalam tez podsmazonego baklazana 🙂

    1. Marta

      Bardzo fajny pomysł z bakłażanem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
21 − 19 =


Top