Zimowa zupa jarzynowa

Odliczam dni do czasu, aż powitamy wiosnę (a najlepiej lato ; ) i na straganach pojawią się duże ilości świeżych warzyw i owoców. Niestety zima nadal daje się we znaki, więc na rozgrzanie mogę Wam zaproponować zupę jarzynową w wersji zimowej, przygotowaną z tego, co obecnie możemy znaleźć w warzywniakach : ) Polecam!!!


Zupa jarzynowa przepis <

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 2 brokuły
  • 400 g ogórków kiszonych
  • 1 duża cukinia
  • sól, pieprz czarny w kulkach, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe

Mięso obrać ze skóry, wypłukać. Przełożyć do dużego garnka dodać obrane marchewki, pietruszki, por, seler, seler naciowy i opaloną na ogniu lub grillu cebulę. Zalać 3 litrami wody, dodać przyprawy i gotować na niewielkim ogniu przez ok. godzinę od czasu zagotowania wody. Mięso i warzywa powinny być miękkie. Mięso i ugotowane warzywa wyjąć, marchewki, pietruszki i seler naciowy pokroić w plasterki,  przełożyć ponownie do bulionu wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz brokułami podzielonymi na mniejsze „różyczki”. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec dodać starte na dużych oczkach tarki ogórki i cukinię. Gotować chwile razem, do przegryzienia.

Smacznego!


Zimowa zupa jarzynowa przepis

Komentarzy: 18

  1. Dominika
    15 marca 2018 / 12:41

    kocham takie zupki 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2018 / 23:24

      Bardzo mi miło 🙂

      • Dominika
        16 marca 2018 / 11:21

        Wyszła pysznie 🙂

        • Marta
          Autor
          18 marca 2018 / 1:13

          Super, że posmakowała 🙂

  2. Aga
    15 marca 2018 / 13:00

    Przepiękne zdjęcia 🙂 zupa też niczego sobie, wypróbuję bo jestem zupomaniakiem 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2018 / 23:25

      Dziękuję :)))

  3. Isia
    15 marca 2018 / 16:17

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2018 / 23:25

      🙂 🙂 🙂

  4. Roz
    16 marca 2018 / 13:00

    Pycha dzieci też zadowolone 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:13

      Bardzo się cieszę 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:13

      Zupy dobre na wszystko 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:14

      Dokładnie 🙂

  5. Karolina
    16 marca 2018 / 18:27

    Pysznie wygląda.

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:14

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować, bo smakuje nawet lepiej niż wygląda 😉

  6. Baby
    25 marca 2018 / 22:25

    Wyszla super 🙂 ja dalam tez podsmazonego baklazana 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:50

      Bardzo fajny pomysł z bakłażanem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 18 =