Czekoladowo-orzechowy krem z batata

Przetestowałam już wiele domowych czekoladowych kremów, ale wersja z batatami (których nie jestem wielką miłośniczką) pasuje mi zdecydowanie najbardziej : ) Smakuje idealnie jako samodzielny posiłek np. deser, czy drugie śniadanie, ale sprawdza się także jako dodatek do naleśników, omletów, a nawet ciast. Samo zdrowie, więc można jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam!!!


Czekoladowy krem z batatów

Składniki:

  • 1 średni batat
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao

Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze (lub we wrzącej wodzie) przez ok. 20 minut, do miękkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Zdrowy krem czekoladowy


Czekoladowy krem z batatów


Domowa nutella przepis


fit nutella przepis

Inspiracja

Komentarzy: 22

  1. Alicja
    12 marca 2018 / 11:25

    Wygląda pysznie a co masz na wierzchu?

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 16:56

      Prażone ziarenka kakao 🙂

  2. Ewka
    12 marca 2018 / 11:49

    Jak tak zachwalasz będzie na drugie śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 16:56

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Aga
    12 marca 2018 / 12:02

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 16:56

      Bardzo mi miło 🙂

  4. Isia
    12 marca 2018 / 14:10

    Przepyszny wyszedł 🙂 dobrze ze bataty to u mnie towar pierwszej potrzeby jeśli Ty nie przepadasz koniecznie wypróbuj pieczone 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 16:57

      Dziękuję 🙂 pieczone oczywiście próbowałam, w takiej wersji je lubię najbardziej, pomijając te na słodko 😀

  5. Jula
    12 marca 2018 / 15:32

    Coś wspaniałego batata nie czuć 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 16:57

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Majka
    12 marca 2018 / 17:12

    Ja akurat lubię bataty ☺️ Robię też krem ale z olejem kokosowym i karobem. Chyba zrobię te dwie wersje na raz 😄Od kilku dni chodzi to za mną ,😉

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 1:23

      Może też się przekonam, tak jak miałam z awokado, kiedyś nie mogłam przełknąć dziś uwielbiam i mogę jeść codziennie 🙂 Dlatego zaczynam od wersji na słodko i nieśmiertelnych batatowych frytek 🙂 Twoja wersja będzie i u mnie testowana, przypomniałaś mi, że karob leży w szafce 😉

      • Majka
        13 marca 2018 / 6:33

        Super 😉 W kombinacji z karobem batata należy upiec.

        • Marta
          Autor
          13 marca 2018 / 23:02

          O to cenna informacja 🙂

  7. jowita
    12 marca 2018 / 18:26

    Coś pysznego kremik puszysty super wyszedł 🙂 a ta wiosna na zdjęciach… przepięknie !!!

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 1:23

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  8. Dominika
    13 marca 2018 / 11:35

    Pychota 🙂

    • Marta
      Autor
      13 marca 2018 / 23:02

      Super, że posmakowało 🙂

  9. Edyta
    25 marca 2018 / 22:24

    Moj ulubiony z kremow czekoladowych jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:50

      Mój też 😀

  10. Marta Xenia
    16 listopada 2018 / 22:53

    Czy zamiast banana mogę użyć inny owoc, np. Jabłko?

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2018 / 14:27

      Użyć oczywiście można, ale będzie to zmiana diametralna, zupełnie inny smak, konsystencja… Moim zdaniem banan jest tu jednak kluczowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
16 − 7 =