Kontakt

blog kulinarny

Czekoladowo-orzechowy krem z batata

Przetestowałam już wiele domowych czekoladowych kremów, ale wersja z batatami (których nie jestem wielką miłośniczką) pasuje mi zdecydowanie najbardziej : ) Smakuje idealnie jako samodzielny posiłek np. deser, czy drugie śniadanie, ale sprawdza się także jako dodatek do naleśników, omletów, a nawet ciast. Samo zdrowie, więc można jeść bez wyrzutów sumienia. Polecam!!!


Czekoladowy krem z batatów


Składniki:

  • 1 średni batat
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki masła z nerkowców
  • 1 pełna łyżka ciemnego kakao

Batata obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze (lub we wrzącej wodzie) przez ok. 20 minut, do miękkości. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie miksujemy blenderem. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!


Zdrowy krem czekoladowy


Czekoladowy krem z batatów


Domowa nutella przepis


fit nutella przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 12 marca, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Desery, Śniadania i kolacje, Walentynki, Wegańskie, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Alicja

    Wygląda pysznie a co masz na wierzchu?

    1. Marta

      Prażone ziarenka kakao 🙂

  2. Ewka

    Jak tak zachwalasz będzie na drugie śniadanie 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Isia

    Przepyszny wyszedł 🙂 dobrze ze bataty to u mnie towar pierwszej potrzeby jeśli Ty nie przepadasz koniecznie wypróbuj pieczone 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 pieczone oczywiście próbowałam, w takiej wersji je lubię najbardziej, pomijając te na słodko 😀

  4. Jula

    Coś wspaniałego batata nie czuć 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  5. Majka

    Ja akurat lubię bataty ☺️ Robię też krem ale z olejem kokosowym i karobem. Chyba zrobię te dwie wersje na raz 😄Od kilku dni chodzi to za mną ,😉

    1. Marta

      Może też się przekonam, tak jak miałam z awokado, kiedyś nie mogłam przełknąć dziś uwielbiam i mogę jeść codziennie 🙂 Dlatego zaczynam od wersji na słodko i nieśmiertelnych batatowych frytek 🙂 Twoja wersja będzie i u mnie testowana, przypomniałaś mi, że karob leży w szafce 😉

      1. Majka

        Super 😉 W kombinacji z karobem batata należy upiec.

        1. Marta

          O to cenna informacja 🙂

  6. jowita

    Coś pysznego kremik puszysty super wyszedł 🙂 a ta wiosna na zdjęciach… przepięknie !!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. Dominika

    Pychota 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  8. Edyta

    Moj ulubiony z kremow czekoladowych jest pyszny 🙂

    1. Marta

      Mój też 😀

  9. Marta Xenia

    Czy zamiast banana mogę użyć inny owoc, np. Jabłko?

    1. Marta

      Użyć oczywiście można, ale będzie to zmiana diametralna, zupełnie inny smak, konsystencja… Moim zdaniem banan jest tu jednak kluczowy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
4 + 25 =


Top