Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie, to pyszny sernik, który przygotujecie błyskawicznie, ale niestety zniknie równie szybko ; ) Na szczęście możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo poza walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy. Polecam!!!


Sernik kokosowo czekoladowy przepis

Składniki na spód (tortownica 20 cm):

  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 90 g płynnego miodu
  • 100 g oleju kokosowego

Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem. Przełożyć na  blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 200 ml mleczka kokosowego w puszce (dobrze schłodzonego, o wysokiej zawartości kokosa)
  • 30 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia

Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku. Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała, choć trudno doczekać do tego momentu i u nas sernik zaczął znikać od razu i taki świeżo przygotowany smakował mi najbardziej ; )

Smacznego!


Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie przepis


Kokosowy sernik na owsianym spodzie


Sernik kokosowy na owsianym spodzie


Kokosowy sernik na czekoladym spodzie

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Aga
    9 marca 2018 / 12:06

    Mmmm wcale nie wygląda na zdrowy co traktuję jako komplement 😀 Zrobię sobie na dzisiejszy podwieczorek 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:24

      Haha bardzo dziękuję 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka
    9 marca 2018 / 12:10

    Coś dla mnie, zwłaszcza teraz 😉 Mam w planie Twój jabłecznik ale to cudo też mnie kusi 😉

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Trudny wybór, najlepiej upiec oba 😉

      • Majka
        12 marca 2018 / 0:59

        I tak też zrobiłam 😉 Świetne połączenie 😋

        • Marta
          Autor
          12 marca 2018 / 16:55

          To pięknie 🙂 jak zawsze uśmiecham się od ucha do ucha na taki komentarz 🙂

  3. 9 marca 2018 / 13:04

    Jeszcze nie jadłem kokosowego sernika, być może okaże się, że będzie to ogromna konkurencja dla mojego ukochanego tradycyjnego sernika

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  4. Gabi
    10 marca 2018 / 0:17

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Polecam! 🙂

  5. Malwina
    10 marca 2018 / 16:25

    Moje smaki 🙂 serniczek jest pyszny a sam spod to juz petarda i bede wykorzystywać tez do tarty 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Bardzo mi miło, że tak posmakował 🙂

  6. Isia
    16 marca 2018 / 20:18

    Super przepis nic już nie zostało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:14

      Bardzo się cieszę 🙂

  7. Rita
    25 marca 2018 / 22:23

    Pychotka ja dalam troche miodu do sera bo dopiero sie odzwyczjam od slodyczy ale naprawde smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:50

      Super 🙂 🙂

  8. Kasica
    3 maja 2018 / 1:56

    Wyszedł bardzo smaczny ja nie dałam czekolady ani żelatyny 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:50

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  9. Anja
    8 stycznia 2019 / 20:46

    Robilam wczoraj🙂, jest przepyszny 😊. Przepis Z pewnosci a pojdzie dalej 😉.

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:42

      Ogromnie mi miło, że posmakował 🙂

  10. Katarzyna
    3 marca 2019 / 22:49

    Mam pytanie – czy zamiast oleju kokosowego można użyć innego, na przykład rzepakowego? Jeżeli tak, to w tej samej proporcji?

    • Marta
      Autor
      4 marca 2019 / 11:41

      Niestety olej rzepakowy zupełnie się tu nie sprawdzi, olej kokosowy można zastąpić roztopionym masłem (zwykłym, klarowanym lub ghee).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 − 23 =