Kontakt

blog kulinarny

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie, to pyszny sernik, który przygotujecie błyskawicznie, ale niestety zniknie równie szybko ; ) Na szczęście możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo poza walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy. Polecam!!!


Sernik kokosowo czekoladowy przepis


Składniki na spód (tortownica 20 cm):

  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 90 g płynnego miodu
  • 100 g oleju kokosowego

Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem. Przełożyć na  blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 200 ml mleczka kokosowego w puszce (dobrze schłodzonego, o wysokiej zawartości kokosa)
  • 30 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia

Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku. Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała, choć trudno doczekać do tego momentu i u nas sernik zaczął znikać od razu i taki świeżo przygotowany smakował mi najbardziej ; )

Smacznego!


Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie przepis


Kokosowy sernik na owsianym spodzie


Sernik kokosowy na owsianym spodzie


Kokosowy sernik na czekoladym spodzie

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 marca, 2018
Kategorie: Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta czekoladowe, Ciasta dietetyczne, Ciasta na zimno, Dania dietetyczne, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Aga

    Mmmm wcale nie wygląda na zdrowy co traktuję jako komplement 😀 Zrobię sobie na dzisiejszy podwieczorek 🙂

    1. Marta

      Haha bardzo dziękuję 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka

    Coś dla mnie, zwłaszcza teraz 😉 Mam w planie Twój jabłecznik ale to cudo też mnie kusi 😉

    1. Marta

      Trudny wybór, najlepiej upiec oba 😉

      1. Majka

        I tak też zrobiłam 😉 Świetne połączenie 😋

        1. Marta

          To pięknie 🙂 jak zawsze uśmiecham się od ucha do ucha na taki komentarz 🙂

  3. Jeszcze nie jadłem kokosowego sernika, być może okaże się, że będzie to ogromna konkurencja dla mojego ukochanego tradycyjnego sernika

    1. Marta

      Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  4. Gabi

    Pyszności 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Aga

    Wygląda obłędnie

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  6. uwielbiam kokos, więc dla mnie przepis idealny! 🙂

    1. Marta

      Polecam! 🙂

  7. Malwina

    Moje smaki 🙂 serniczek jest pyszny a sam spod to juz petarda i bede wykorzystywać tez do tarty 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że tak posmakował 🙂

  8. Isia

    Super przepis nic już nie zostało 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  9. Rita

    Pychotka ja dalam troche miodu do sera bo dopiero sie odzwyczjam od slodyczy ale naprawde smak rewelacja 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 🙂

  10. Kasica

    Wyszedł bardzo smaczny ja nie dałam czekolady ani żelatyny 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
7 − 3 =


Top