Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie

Kokosowy sernik na czekoladowo-owsianym spodzie, to pyszny sernik, który przygotujecie błyskawicznie, ale niestety zniknie równie szybko ; ) Na szczęście możecie go jeść bez wyrzutów sumienia, bo poza walorami smakowymi jest również bardzo zdrowy. Polecam!!!


Sernik kokosowo czekoladowy przepis

Składniki na spód (tortownica 20 cm):

  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • 90 g płynnego miodu
  • 100 g oleju kokosowego

Płatki owsiane wymieszać z kakao, a następnie z miodem. Przełożyć na  blachę (może być ta od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Piec ok. 8 minut. Wyjąć i przestudzić na blaszce, a następnie zmiksować blenderem na proszek. Dodać rozpuszczony olej kokosowy, wymieszać. Przełożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, nie ugniatać za mocno, aby spód nie był za twardy. Wstawić na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika. Wyłączyć piekarnik, spód zostawić do wystygnięcia.

Składniki na serową masę:

  • 500 g twarogu śmietankowego
  • 200 ml mleczka kokosowego w puszce (dobrze schłodzonego, o wysokiej zawartości kokosa)
  • 30 g gorzkiej czekolady o zawartości min 70% kakao)
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • opcjonalnie miód do dosłodzenia

Twaróg zmiksować z mlekiem kokosowym. Dodać posiekaną gorzką czekoladę i ewentualnie miód do smaku. Żelatynę rozpuścić w miseczce z zimną wodą, odstawić na chwilę do napęcznienia, a następnie rozpuścić na parze, uważając, aby nie zrobiła się za ciepła. Rozpuszczoną żelatynę dodać do masy twarogowej i bardzo dokładnie zmiksować. Przełożyć na gotowy spód, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby masa stężała, choć trudno doczekać do tego momentu i u nas sernik zaczął znikać od razu i taki świeżo przygotowany smakował mi najbardziej ; )

Smacznego!


Sernik kokosowy na czekoladowym spodzie przepis


Kokosowy sernik na owsianym spodzie


Sernik kokosowy na owsianym spodzie


Kokosowy sernik na czekoladym spodzie

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Aga
    9 marca 2018 / 12:06

    Mmmm wcale nie wygląda na zdrowy co traktuję jako komplement 😀 Zrobię sobie na dzisiejszy podwieczorek 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:24

      Haha bardzo dziękuję 🙂 daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Majka
    9 marca 2018 / 12:10

    Coś dla mnie, zwłaszcza teraz 😉 Mam w planie Twój jabłecznik ale to cudo też mnie kusi 😉

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Trudny wybór, najlepiej upiec oba 😉

      • Majka
        12 marca 2018 / 0:59

        I tak też zrobiłam 😉 Świetne połączenie 😋

        • Marta
          Autor
          12 marca 2018 / 16:55

          To pięknie 🙂 jak zawsze uśmiecham się od ucha do ucha na taki komentarz 🙂

  3. 9 marca 2018 / 13:04

    Jeszcze nie jadłem kokosowego sernika, być może okaże się, że będzie to ogromna konkurencja dla mojego ukochanego tradycyjnego sernika

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  4. Gabi
    10 marca 2018 / 0:17

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:25

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Dziękuję i polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Polecam! 🙂

  5. Malwina
    10 marca 2018 / 16:25

    Moje smaki 🙂 serniczek jest pyszny a sam spod to juz petarda i bede wykorzystywać tez do tarty 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      Bardzo mi miło, że tak posmakował 🙂

  6. Isia
    16 marca 2018 / 20:18

    Super przepis nic już nie zostało 🙂

    • Marta
      Autor
      18 marca 2018 / 1:14

      Bardzo się cieszę 🙂

  7. Rita
    25 marca 2018 / 22:23

    Pychotka ja dalam troche miodu do sera bo dopiero sie odzwyczjam od slodyczy ale naprawde smak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:50

      Super 🙂 🙂

  8. Kasica
    3 maja 2018 / 1:56

    Wyszedł bardzo smaczny ja nie dałam czekolady ani żelatyny 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:50

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  9. Anja
    8 stycznia 2019 / 20:46

    Robilam wczoraj🙂, jest przepyszny 😊. Przepis Z pewnosci a pojdzie dalej 😉.

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:42

      Ogromnie mi miło, że posmakował 🙂

  10. Katarzyna
    3 marca 2019 / 22:49

    Mam pytanie – czy zamiast oleju kokosowego można użyć innego, na przykład rzepakowego? Jeżeli tak, to w tej samej proporcji?

    • Marta
      Autor
      4 marca 2019 / 11:41

      Niestety olej rzepakowy zupełnie się tu nie sprawdzi, olej kokosowy można zastąpić roztopionym masłem (zwykłym, klarowanym lub ghee).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 26 =