Kontakt

blog kulinarny

Zrazy z piekarnika

Uwielbiam obiady z piekarnika, bo poza krótkim, wstępnym przygotowaniem robią się praktycznie same : ) Zrazy to typowe danie z polskiej kuchni, które moja Mama przygotowywała nam zawsze na szczególne okazje. Pieczenie w piekarniku nie zmienia ich smaku, a jest to wersja zdrowsza i mniej pracochłonna, koniecznie wypróbujcie !!!


Przepis na zrazy z piekarnika

 


Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki
  • 1 czerwona papryka
  • ogórki kiszone (ok. 5 sztuk w zależności od wielkości)
  • 1-2 kromki chleba (np. pszenno-żytni)
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka, musztarda

Karkówkę pokroić w plastry i dokładnie rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką (obficie ; ). Jedną stronę posmarować niewielką ilością musztardy ok 1/2 łyżeczki. Paprykę i ogórki pokroić w paski, chleb podzielić na mniejsze kawałki. Na każdy plaster mięsa nałożyć ok. 2 pasków papryki i ogórków oraz niewielki kawałek chleba, zwinąć roladę. Spiąć “spinką” do zrazów i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Pod koniec pieczenia odlać trochę wytopionego tłuszczu (można go zachować na sos), aby skórka lepiej się przyrumieniła. Odgrzane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej : )

Smacznego!



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 19 listopada, 2016
Kategorie: Dania obiadowe, Wieprzowina

24 komentarzy

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  1. Ewa

    Robię identycznie!!! Tylko dodaje ogórki konserwowe cebule i majeranek 🙂 sa pyszne mięciutki środek a skórka chrupiąca 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 🙂

  2. lubię dania z wykorzystaniem piekarnika 🙂

    1. Marta

      Ja też, ułatwiają życie 🙂

  3. Majka

    A ja z kolei robię trochę inaczej 😊 Bo z wołowiny z dodatkiem boczku, cebulki i ogórka kiszonego, na gazie. Ale Twój przepis jest również świetny i z wielką przyjemnością go wykorzystam 😋

    1. Marta

      W tradycyjnej wersji robię tak jak Ty 🙂 tutaj dodatki pod dzieci … 😉

  4. Martyna

    Najlepszy obiad 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  5. Jaga

    Smakowicie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Natalia

    Przepyszne wyszły dziękuję za inspirację 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  7. Kora

    Zraziki są pyszne i o wiele prosciej się robi niż smażone mniej pracy i jeszcze zdrowsze czego chciec wiecej 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Rita

    Najlepsze zrazy jakie jadłam!!!!!

    1. Marta

      Super, ogromnie mi miło 🙂

  9. Iwo

    Przepszny obiadek i malo przy nim pracy bede zagladac tu czesciej 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

Odpowiedz na „G.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
2 + 17 =


Top