Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to pierwsza, ulubiona potrawa mojej córki : ) Wcześniej rzadko pojawiała się w naszej kuchni, ale obecnie obowiązkowo figuruje w menu. Jest bardzo zdrowa, pożywna i prosta w przygotowaniu. Polecam! 


Zupa krem z dyni
Składniki: 

  • 500 g surowej dyni
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 l bulionu warzywnego (ew. wody)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • sól, pieprz, cukier
  • kozi ser do podania

Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę dynię wraz z curry, wymieszać i podsmażyć. Zalać gorącym bulionem i gotować do miękkości, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać z kawałkami koziego sera.

Smacznego : )


Dla tych z Was, którzy także zmagają się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; )  U nas sprawdza się super i nawet zwykła kawa, czy herbata smakuje teraz inaczej, a przede wszystkim osad znikął z naszego czajnika ! ; )

Komentarzy: 12

    • Marta
      Autor
      3 października 2013 / 10:31

      Pamiętam 🙂

  1. 3 października 2013 / 10:15

    a ja lubię dynię, lubię przetwory z niej…i oczywiście, piękne zdjęcie jak zwykle;D

    • Marta
      Autor
      3 października 2013 / 10:41

      Do dyni przekonałam się niedawno, ale najbardziej lubię ją oczywiście do wypieków 😀 bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2013 / 13:34

      Mam podobnie 🙂

  2. 3 października 2013 / 20:30

    widzę, że u nas dziś podobne wpisy;)
    pycha!:)

    • Marta
      Autor
      3 października 2013 / 22:16

      Dynia rządzi 🙂

  3. Kacha
    6 października 2016 / 22:14

    Pyszna zupka 🙂

    • Marta
      Autor
      7 października 2016 / 19:28

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 10 =