Kontakt

blog kulinarny

Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Bez papryki (podobnie jak bez pomidorów ; ) wprost nie potrafię się obejść! Są to zdecydowanie moje ukochane warzywa, a ich połączenie w postaci kremowej zupy – idealne! Po raz pierwszy skosztowałam jej u mojej siostry i od tej pory wpisała się do naszego menu na stałe ; ) 


Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów


Składniki

  • 4 papryki
  • pieczonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 1 szklanki bulionu
  • sól, pieprz, ew. szczypta cukru i nasze ulubione przyprawy

Papryki myjemy i przekładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 C z opcją grill i pieczemy przez ok 60 min., aż skórka będzie prawie czarna. Po tym czasie przekładamy do foliowej torebki, zamykamy i odkładamy na 10-15 minut, a następnie zdejmujemy skórę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy przygotowane papryki i pieczone pomidory. Zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia i w razie potrzeby doprawiamy. Miksujemy blenderem, do uzyskania kremowej konsystencji.

Smacznego : )


Zupa z pieczonej papryki i pomidorów

Zupa z pieczonej papryki


Follow my blog with Bloglovin
Wszyscy wiemy, że podstawą udanej zupy jest woda, więc dla tych z Was, którzy podobnie jak my zmagają się z ogromnym osadem w kranowej wodzie polecam dzbanek filtrujący firmy Dafi ; ) Więcej na temat tego niepozornego (ale niezastąpionego już w naszej kuchni) urządzenia znajdziecie na stronie producenta : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 sierpnia, 2013
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania obiadowe, Konkursy, akcje, eventy, Zupy

18 komentarzy

  1. Jeszcze takiej zupy nie jadłam czas to zmienić:). Zdjęcia przepiękne:)

  2. Monika bardzo dziękuje i mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  3. Wspaniała kremowa zupka, dziękuję za kolejny wpis w akcji 😉

    1. Twoja akcja jest bardzo bliska mojemu sercu, więc chętnie biorę w niej udział 🙂

  4. no, Martaa…jeszcze pewnie dobrze doprawiłaś, mhmm, spróbuję;) aa, a wiesz, że do pomidorowej, do pomidorów jak dasz szczyptę cynamonu….zyskuje?:)

  5. Dużo nie doprawiałam, bo pomidory zrobiłam już w wersji pikantnej 😀 z cynamonem słyszałam, ale kiedyś dodałam do pomidorowego sosu do spaghetti i jakoś mi nie do końca pasował, choć było go więcej niż szczypta, więc może się ponownie przełamię 😀

  6. amela

    Uwielbiam pomidory oraz kremowe zupy, wiec juz wiem co jemy na weekend:)
    PS. Piękny “obrus”!!!!!!!!!!!!!

    1. Bardzo mi miło i daj znać jak smakowało 🙂 A obrus również bardzo mi się podoba 🙂

  7. Piękny kolor, wygląda smakowicie!

  8. Ryba

    ooo mamo jak ja kocham tą zupkę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 7 =


Top