Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Kinder Pingui

Wielokrotnie podziwiałam to ciasto w internecie, ale dopiero wizyta mojej koleżanki, która podobnie jak ja jest fanką czekolady, zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu ; ) Idealny wypiek dla wszystkich miłośników batonika Kinder Pingui, zaręczam, że taka porcja zadowoli nawet największego fana ; ) Osobiście jestem nieobiektywna, bo już przed upieczeniem to ciasto skradło moje serce.. ; ) Polecam!!!


Ciasto Kinder Pingui

Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 5 jajek (wielkość L)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mleka ( w temp. pokojowej)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki ciemnego kakao

Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier, cały czas miksując, do momentu aż się rozpuści. Dodać żółtka, nadal ubijając. Dalej wlać olej i mleko i krótko zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do jajecznej masy i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) i piec przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić w formie na 10 min., po tym czasie nożem oddzielić biszkopt od obręczy tortownicy i studzić biszkopt na kuchennej kratce.

Składniki na krem:

  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny

Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy i cukier puder. Mascarpone zmiksować, dodać ubitą śmietankę, delikatnie wymieszać szpatułką. Żelatynę zalać niewielką ilością wody. Naczynie z żelatyną wstawić do gorącej wody i mieszać do czasu, aż się rozpuści. Wyjąć z wody, dodać łyżkę śmietanowej masy, wymieszać i dodać do pozostałej masy, szybko mieszając.

Składniki na czekoladową polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka oleju

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składnik i całość rozpuścić na parze. Dokładnie wymieszać i przestudzić.

Gotowy biszkopt przekroić na dwa blaty. Pierwszy z nich posmarować połową kremu, polać cienką warstwą czekoladowej polewy i schować na kilka minut do zamrażarki. Gdy polewa zastygnie nałożyć pozostałą część kremu i przykryć drugim blatem. Całość oblać resztą czekoladowej polewy i schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego : )


Ciasto ala kinder pingui


Ciasto a la kinder pingui


Ciasto jak kinder pingui



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 marca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Dania dla dzieci, Przekładane

44 komentarzy

  1. Aga

    Ja też przymierzam się do tego ciasta!

    1. Marta

      Polecam jest pyszne 🙂

  2. O kurcze, uwielbiam ten batonik;) myśl o tym, że można zrobić całe ciasto jest świetna;D już wiem, co będę piec w ten weekend;) Dzięki;)

    1. Marta

      Gorąco polecam 🙂

  3. Ja nie dodaję żelatyny do kremu na bazie śmietanki i mascarpone uważam to za zbędne. Ciasto wygląda na mega pyszne 🙂

    1. Marta

      Z żelatyną zdecydowanie więcej pracy, ale zależało mi, aby masa szybciej stężała 🙂 Oczywiście można pominąć, a ciasto rzeczywiście pyszne 🙂

  4. Asia

    Wygląda przepysznie, w sobotę będę piekła! 🙂

    1. Marta

      Smacznego 🙂

  5. mamusiiiuuuuuuuuuuuuuuuuu <3 jadę, już !:D

    1. Marta

      Zapraszam! 😀 Nawet kawę zrobię do tego 😀

  6. Ibasz

    Pychota!!!!!!!!!!!!!! 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Ala

    Wygląda obłędnie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i zaręczam, że smakuje równie pysznie 🙂

  8. Kasia

    Od wczoraj o nim śniłam i nie wytrzymałam, więc pobiegłam do sklepu po składniki … na razie czeka w lodówce, ale zapowiada się pysznie!!!!!

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  9. Niezwykle przepysznie wygląda, znakomity deser 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

  10. amela

    Wygląda przepysznie! Poproszę o kawałek!

    1. Marta

      Proszę się częstować 😀

  11. Ilawianka

    Bardzo nam smakowało, choć podwoiłam ilość polewy, bo coś mało dla mnie było…:)

    1. Marta

      Podwójna polewa.. pycha 😀

  12. Asia-Babeczka

    Pysznie:)

    1. Marta

      Bardzo się cieszę że smakowało 🙂

  13. Hania85

    Od teraz moje ulubione, dzięki za przepis.

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  14. Michał

    udalo sie super, dzieki!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂

  15. Magda

    Właśnie wstawiłam biszkopt. Do piekarnika ale dodałam pół łyżki kakao więcej bo wiadomo łyżka łyżce nie równa a moje wyglądało blado . Zapowiada sie pysznie dam znać jak jutro spróbuje

    1. Marta

      To prawda, dobre kakao to podstawa 🙂 Mam nadzieję, że przepis przypadnie do gustu 🙂

  16. JA

    Zapowiadało się pysznie! Nie wiem co z tego wyjdzie bo jak zaczęłam miksować mascarpone to się zważył…. całe ciasto wstawiłam już do lodówki i nie wiem co za twór wyjdzie …. Mam pytanie co robić jeśli zważy mi się śmietana lub serek? Można to jakoś uratować?

    1. Marta

      Niestety taką zważoną masę trudno odratować… Można spróbować ustawić misę z masą (najlepiej stalową) w garnku z gorącą wodą i trzepaczką rozbić grudki. Ale nie próbowałam tego konkretnie w przypadku tej masy, więc nie wiem, czy tutaj by się sprawdziło… 😉

  17. Dzis zrobilam ciasto jest super😁takie lekkie

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂

  18. Irena

    Witam 😁I kolejny raz ciacho zrobione 😁😁😁

    1. Marta

      Super! Bardzo mi miło, że przepisy przypadły do gustu 🙂

  19. Milena

    Pyszne ciacho! wszyscy goscie zachwyceni 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  20. Malwina

    Bardzo dobre ciacho 🙂 super przepis i kolejny z Twojej strony który mnie nie zawiódł 🙂 całą rodzinę obdarowałam już przepisem na panią walewską a to na pewno dołączy do kolekcji 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję! 🙂

  21. Marlena

    Ciasto jesy pyszne dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top