Kontakt

blog kulinarny

Ciasto Marysieńka

Ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka to połączenie czekoladowego biszkoptu z orzechową bezą i budyniowym kremem. U nas z uwagi na okazję podane zostało jako tort, ale równie pięknie prezentuje się w prostokątnej formie. Przepis pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji” i choć pomysł zachowałam to czekoladowy biszkopt i krem przygotowałam na bazie sprawdzonych receptur, a proporcje na orzechową bezę zmodyfikowałam : ) Ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom orzechów i przekładanych ciast : ) Polecam!


Ciasto Marysieńka
Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 szklanka cukru (opcjonalnie cukru trzcinowego)
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki ciemnego kakao dobrej jakości
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • szczypta soli

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Żółtka szybko wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Masa powinna się lekko odbarwić oraz spienić. Przełożyć ją do ubitych białek, zmiksować. Na koniec dodać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać przygotowane ciasto i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok 40-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie delikatnie oddzielić nożem boki ciasta od tortownicy, wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. Zimy biszkopt przeciąć na dwa blaty.

Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 2 białka (z jajek wielkości L)
  • 80 g cukru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/3 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas miksując. Orzechy posiekać, dodać z pozostałymi składnikami do ubitej piany, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć bezową masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na budyniowy krem:

  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła

Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, do czasu aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasną puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce ostudzonego budyniu cały czas miksując. Masa nie będzie bardzo gęsta, zwiąże się bardziej po schłodzeniu w lodówce.

Polewa kakaowa:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru

Masło rozpuścić z mlekiem. Cukier puder wymieszać z kakao, dodać do roztopionej masy. Całość dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie:

  • dżem z czarnej porzeczki

Na pierwszą część czekoladowego biszkoptu przełożyć połowę budyniowego kremu (opcjonalnie można wysmarować go wcześniej dżemem), następnie wyłożyć orzechową bezę, pozostałą część kremu, a całość przykryć drugą częścią biszkoptu (opcjonalnie również wysmarowanym dżemem). Udekorować kakaową polewą. Odstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Smacznego!


Ciasto Marysienka przepisy Siostry Anastazji



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 2 listopada, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta czekoladowe, Ciasta z kremem, Przekładane, Torty

36 komentarzy

  1. Majka

    Piękności 😉 A jakie pyszności 😉

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 🙂 🙂

  2. Jagoda J.

    Mniam jak cudnie wygląda 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  3. xenia

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Ewa

    Ha czy nawet wypatrzyłam dziurkę po świeczce? 😀 wszystkiego najlepszego!

    1. Marta

      Tak, dziurka jest 🙂 dziękuję za życzenia przekażę Jubilatce 🙂

  5. Arleta

    Już wiem co będę dziś piekła 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  6. ivka

    Obłędnie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Mimi93

    Uwielbiam takie ciacha 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  8. Kora

    Mniam mniam najlepsze smaki na jesień 🙂 i ta orzechowa beza mmmm 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  9. Kora

    Chyba nawet nie jest takie czasochłonne na jakie wygląda super zapisuję do przepiśnika 🙂

  10. Madzia

    Ślinie sie do monitora 😂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  11. Justyna

    Super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  12. Ryczka

    No no miałam w planach piec ten popapraniec ale sama już nie wiem co pojdzie na pierwszy ogien 🙂

    1. Marta

      Hihi 🙂 trudna decyzja 🙂

  13. Ania

    Czy zamiast dżemu mogę jakoś nasączyć blaty?

    1. Marta

      Pewnie, np. herbatą lub kawą 🙂

  14. Karolina

    Przepyszne ciasto i wykonanie nie przysporzyło kłopotów nawet mnie a nie jestem zaznajomiona z wypiekami za dobrze 🙂

    1. Marta

      Super bardzo mi miło 🙂

  15. przymierzam się do tego ciasta już jakiś czas.

    1. Marta

      Koniecznie wypróbuj jest pyszne 🙂

  16. Marika

    Przepyszne ciasto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  17. Tośka

    Ciasto jest idealne, nie za słodkie, fajnie wilgotne i dużo się w nim dzieje, dziękuję za przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Zuza

    Uwielbiam takie ciacha 🙂 to również dołączyło do listy ulubionych jest super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top