Kontakt

blog kulinarny

Kremówka

Kremówka to jedno z ulubionych ciast mojego Męża. Chrupiące francuskie ciasto wypełnione kremem budyniowym i masą z bitej śmietany. Ciasto jest pyszne, proste do przygotowania, idealne na nadchodzący Sylwester, kiedy na pewno nie będziemy liczyć kalorii : ) Polecam!!!


Kremówka najlepsza przepis


Składniki (12 sztuk – blacha o wymiarach 33×23 cm):

  • 2 płaty ciasta francuskiego (2 x 275 g)

Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdej z nich rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego w razie potrzeby docinając do wymiarów formy, nakłuć widelcem i ocieplić do temperatury pokojowej.

Piec w temperaturze 200ºC (termoobieg) przez około 30 minut do uzyskania ciemnozłotego koloru (powinno być dobrze wypieczone). W czasie pieczenia, gdy ciasto będzie rosło i puszyło się do góry – przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, aby ciasto nie wyrosło zbyt wysokie. Po tym czasie studzić na kratce.

Składniki na kremową masę:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 36% (pominęłam)
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 20 g cukru z wanilią lub wanilinowego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 6 dużych żółtek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej (płaskie łyżki o pojemności 15 ml)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła (temp. pokojowa)

Cukier trzcinowy i waniliowy zagotować z 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodać kremówkę, ziarenka wanilii, wymieszać i ponownie zagotować.

Pozostałe 1/2 szklanki mleka zmiksować blenderem z żółtkami, mąką ziemniaczaną i pszenną. Dodać do zagotowanej masy i gotować do zgęstnienia, często mieszając. Trzymać chwilę na ogniu, a następnie odstawić na bok i przykryć masę folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu. Ostudzić.

Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać zimny budyń, w trzech porcjach, cały czas ucierając. Masę budyniową przełożyć na pierwszą część ciasta francuskiego (nakłuwaną stroną do góry, tak aby ciasto się nie kruszyło). Wyrównać i przełożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny.

Składniki na śmietankową masę:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% dobrze schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Żelatynę zalać niewielką ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić do napęcznienia na około 5-10 minut. Po tym czasie podgrzewać, mieszając, do czasu aż całkowicie się rozpuści, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i przestudzić, uważając, aby nie dopuścić do stężenia.

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę wymieszać z 3 łyżkami ubitej kremówki, a następnie dodać do całości i ponownie zmiksować. Masę śmietankową wyłożyć na masie kremowej i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego, pokrojonego wcześniej na 12 części nożem z piłką. (Tak aby strona nakłuta widelcem przylegała do masy śmietankowej). Oprószyć cukrem pudrem i przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania, w kolejnych dniach ciasto francuskie delikatnie mięknie.

Smacznego!


Przepis na kremówkę


Kremówka papieska przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Ciasto francuskie, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

28 komentarzy

  1. Ola

    Wow jak wspaniałe wyglada 😊

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. Majka

    Ależ to pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Jowita

    Uwielbiam to ciasto więc na pewno zrobię choć wygląda na trudne 😀

    1. Marta

      Wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania 🙂 polecam wypróbować 🙂

  4. Milena

    Jutro piekę 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak posmakowała 🙂

  5. Pati

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  6. pyszne ciacho, które zna prawie każdy 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, klasycznie i pysznie 🙂

  7. Magda

    Ciasto ideał udało się już za pierwszym razem 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  8. Inus88

    Przepyszne ciasto 🙂 dla Męża pominęłam warstwę z bitej śmietany (nie lubi!!! jak można nie lubić??) i wyszła taka napoleonka super 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 o dziwo u mnie też znajdą się osoby, które za bitą śmietaną nie przepadają 🙂

  9. Ewelina

    Pyszna i nikt nawet nie protestował że za dużo kalorii itd wiadomo nowy rok to i postanowienia ale takiemu ciachu trudno się oprzeć 🙂

  10. Pati

    Pyszka goście zachwyceni 🙂 musze tylko popracowac nad efektem wizualnym bo zapomniałam często przekłuwać to ciasto i trochę mi wyrosło… ale smak rewelacja:)

    1. Marta

      Najważniejsze, że smakowało 🙂 następnym razem na pewno i wygląd będzie rewelacyjny 🙂

  11. Sylwia

    Tak pyszne ciasto potrzebuje dobrej kawy lub herbaty Polecam wszystkim I wszystkie desery od razu smakują cudownie

  12. Jagoda

    Ciacho wyszło rewelacyjnie zupełnie jak na zdjęciu <3

  13. Iza

    Wyszła idealnie dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top