Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Kurki w śmietanie

Do grzybów jakoś nigdy nie mogłam się przekonać. Jak na razie akceptuję je w zapiekance, pizzy itp., ale ze względu na mojego męża, mam nadzieję, że małymi kroczkami dotrzemy coraz dalej ; ) Tym razem udało mu się mnie namówić do przygotowania kurek i pomimo mojej improwizacji, był bardzo zadowolony z efektu : )


Składniki :

  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 250 ml śmietany np. 18 %
  • koperek, pieprz, sól
  • masło po podsmażenia
  • ok. 250 g makaronu np. rurki

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurki dokładnie myjemy (najpierw zalałam je wodą, dzięki czemu piasek opadł na dno, wyjęłam łyżką cedzakową i ponownie dokładnie opłukałam), możemy pokroić w mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnię. Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę oraz przyprawy do smaku. Gotujemy przez kolejne 10 min, aż sos stanie się gęsty. Podajemy z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu.

 

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

14 komentarzy

  1. Danie królewskie, a kurki na wagę złota w L…
    Serdecznie pozdrawiam :)

  2. Marta daj się namówić mężowi jeszcze na smażone rydze. a kurki wyglądają wyśmienicie

    pozdrawiam

    1. Marta

      O! mąż na pewno byłby zadowolony :) jak znajdę gdzieś rydze to nie będę mieć wyjścia :D

  3. improwizacje zawsze są najlepsze:) uwielbiam grzybki, a kurki to już w ogole!:) Kania panierowana jak schabowy jest wyborna!:)

    1. Marta

      Musimy wypróbować, mąż na pewno się ucieszy :D

  4. Zdzisław

    Uwielbiam kurki. Wyglądają pysznie

  5. bad_girl

    Uwuielbiam makaron z sosem śmietanowym, a te kurki, bosko!

    1. Marta

      Do sosu śmietanowego jeszcze się przekonuje.. : )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


− 2 = 3

Top