Kontakt

blog kulinarny

Naked cake z kremem Milky Way

Jestem wielką miłośniczką naked cake, czyli nagiego tortu : ) Taka forma podania urzeka swoją prostotą, a dodatkowo nie wymaga dużych umiejętności cukierniczych podczas zdobienia naszego wypieku ; ) Tort z kremem Milky Way jest pyszny i błyskawiczny do przygotowania, nie licząc chłodzenia masy ; ) Polecam!!!


naked cake przepis


Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):

  • 4 jajka (wielkość L)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać na wolnych obrotach miksera do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać przygotowaną masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.

Do przełożenia:

  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (220g)

Składniki na krem Milky Way:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 batoniki Milky Way
  • 250 g mascarpone

Śmietankę zagotować, dodać batoniki pokrojone na mniejsze kawałki. Co jakiś czas mieszając gotować do czasu aż całkowicie się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, przestudzić i schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Po tym czasie ubić na puch, a następnie stopniowo dodawać mascarpone cały czas miksując. Odłożyć ok 3-4 łyżki kremu do dekoracji, a resztę podzielić na dwie równe części potrzebne do przełożenia tortu.

Wykonanie tortu:

Pierwszy blat posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem Milky Way. Przykryć drugim blatem. Posmarować go dżemem z czarnej porzeczki i kremem Milky Way. Przykryć ostatnim blatem i na wierzchu oraz po bokach rozsmarować pozostały krem. Udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!


nagi tort przepis


tort z kremem milky way

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 22 lipca, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta biszkoptowe, Ciasta z kremem, Przekładane, Torty, Wyroby na różne okazje

14 komentarzy

  1. Kukulka

    Wyglada pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Ty wiesz…że uwielbiam Twoje zdjęcia, w plenerze to już w ogóle bajka 🙂 Ten torcik tak mnie urzekł, że mam ochotę zrobić go jeszcze dzisiaj ♡♡♡ A w planie jeszcze tarta jagodowa i słodkie bułeczki drożdżowe 😉 Oby sił nie zabrakło…

    1. Marta

      Bardzo dziękuję <3 tak miło mi to czytać!!! Trzymam kciuki za dobre zdrowie i aby sił starczyło na wszystkie plany 🙂

      1. Majka

        Wyszła pychotka 😋❤

        1. Marta

          Działasz jak błyskawica <3 cieszę się, że smakowało 🙂

  3. Ewa

    Mniam! Ale Ty chyba o brak umiejętności cukierniczych nie musisz się martwić… 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 piec uwielbiam, ale z dekorowaniem to już różnie… 😉 zawsze coś pójdzie nie tak, jak się spieszę, bo do przygotowania na imprezę również są inne rzeczy 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję!!! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top