Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Pancakes wg Nigelli

Bardzo lubimy śniadania na ciepło ; ) Przepis na pancakes, pochodzący z książki „Nigella ekspresowo”  bardzo nam zasmakował ; ) Te pyszne amerykańskie placki wyszły bardzo lekkie i słodkie ; ) Gorąco polecam! Przepis dodaję do akcji Tęcza smaków w kategorii żółty : )


Składniki na mieszankę do pancakes:

  • 600 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g cukru

Składniki na pancakes:

  • 150 g powyższej mieszanki
  • 1 jajo
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

Do sypkich składników (czyli naszej mieszanki) dodajemy jajko, mleko i masło. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Niewielkie porcje masy wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy bez dodatku tłuszczu. Kiedy na cieście pojawi się duża liczba pęcherzyków powietrza przewracamy placki na drugą stronę i smażymy około minuty. Najlepsze na ciepło ; ) Podajemy z ulubionymi dodatkami – syropem klonowym, cukrem pudrem, sosem czekoladowym, owocami itd.

Smacznego : )


TĘCZA SMAKÓW 2



Autor: Marta Pękalska

21 komentarzy

  1. Ale równiutkie! Pięknie się prezentują.

    1. Marta

      Dziewczyny dziękuję! są pyszne :)

  2. bardzo smakowicie wyglądają :)

  3. Wyglądają bardzo puszyście, mięciutko i przepysznie, idealne na sniadanie ! :)

  4. Szwagierka

    Chętnie zjadłybyśmy takie pyszne śniadanie, szkoda, że nie zabrałyśmy się z chłopakami na mecz i nie przyjechałyśmy do Was:) Buziaki

    1. Marta

      Dziewczyny szkoda, że się nie zabrałyście! :D ale zapraszamy następnym razem :)

  5. ale puszyste! pysznie się prezentują:)

    1. Marta

      Są puszyste i pyszne! koniecznie wypróbujcie :)

  6. franz

    WOW! Zaraz obślinie klawiature!!!Śliczne i takie puchate!

  7. mania

    O kurcze, az mi sie od raxzu zachcialo biec do kuchni.Mam nadzieje,ze wyjda mi takie ładne kształty też:)

    1. Marta

      Na pewno się uda :)

  8. z rdaością dodaję do akcji ;)

  9. Marzena

    Miałaś do nich jakąś formę na patelni? Mi nie dość, że nie chciały odejść od patelni to jeszcze nie wyszły takie puszyste. Jak ty to robisz?:-)
    + Po co tyle tej mieszanki?

    1. Marta

      Moja patelnia pozwala na smażenie bez tłuszczu i zazwyczaj rozgrzewam ją bardzo mocno, ale przy tych pancakes’ach lepiej sprawdziła się nagrzana średnio :) Są specjalne foremki – takie do jajek :) dzięki którym można uzyskać dowolny kształt, a co do mieszanki to warto mieć pod ręką na kolejne śniadania :)

  10. Aśka

    jadłam juz takie i są przepyszne.! polecam.! ja polewałam je jeszcze karmelem albo gorącą czekoladą i kładłam plasterki bananów… pyszne.!

    1. Marta

      Z takimi dodatkami muszą być pyszne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + 8 =

Top