Kontakt

blog kulinarny

Pani Walewska (Pychotka)

Bardzo często pytaliście mnie o przepis na Panią Walewską, więc z okazji 10.000 fanów na moim facebookowym profilu, właśnie tym ciastem chciałabym Wam podziękować! ; ) Pani Walewska znana jest również pod nazwą Pychotka i ta druga jest dla mnie jak najbardziej zrozumiała ; ) Ciasto jest pyszne i dość proste w przygotowaniu, choć bardzo czasochłonne… ; ) Jeśli jednak lubicie spędzać czas w kuchni, a pieczenie Was relaksuje, gwarantuje, że efekt jest tego wart!!! Inspiracja tutaj. Moim zdaniem obowiązkowy punkt nadchodzącej Wielkanocy : ) Polecam!!!! 


Pani Walewska
Składniki na kruche ciasto (38×21 cm mierzone od dołu blachy):

  • 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki wyrobić i szybko zagnieść ciasto (zbyt długie wyrabianie może spowodować, że ciasto będzie zbyt twarde po upieczeniu). Kulę podzielić na pół, obie części przełożyć do lodówki.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Uwaga! Jeżeli podobnie jak ja, nie posiadacie 2 jednakowych blach potrzebnych w przepisie i pieczecie 2 warstwy oddzielnie, drugą bezę przygotujcie bezpośrednio przed pieczeniem, ponieważ nie może czekać ; ) Wtedy oczywiście na jedną partię powyższe składniki dzielimy przez dwa ; )
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier (małymi partiami), cały czas mieszając mikserem. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać drewnianą lub sylikonową szpatułką.

Pozostałe składniki:

  • 450 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 100 g płatków migdałowych

Formę o wymiarach 38 x 21 cm (mierzone od dołu blachy) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować na wymiar blachy i wyłożyć ją na spód. Ponakłuwać widelcem, a następnie na spód z ciasta przełożyć połowę dżemu z czarnej porzeczki. Na dżem przełożyć połowę masy bezowej (lub jeśli już podzieliliście składniki na pół i robiliście bezę z 3 białek to całość ; ). Na masę bezową przełożyć połowę płatków migdałowych. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Jeśli migdały będą nam się zbyt mocno przypiekać można przykryć blachę papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Oba placki można piec razem w piekarniku (w termoobiegu), jeśli macie dwie takie same formy lub jeden po drugim, pamiętając, że tak jak już wspominałam drugą bezę należy wtedy przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki pozostawić do ostygnięcia.

Składniki na kremową masę:

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 200 g masła
  • kilka kropli aromatu migdałowego

1 szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, bo masa budyniowa nam zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą.

Miękkie masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch. Następnie niewielkimi partiami dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy i dokładnie wymieszać. Masa nie będzie już taka gęsta, ale zwiąże się bardziej po schłodzeniu w lodówce.

Ostudzone placki przełożyć przygotowaną kremową masą i przełożyć do schłodzenia do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ; )

Smacznego : )

 

Beza doskonała

Wielkanocne Smaki - edycja IV


Follow my blog with Bloglovin



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 29 marca, 2014
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta z kremem, Przekładane, Tarty i kruche ciasta, Top 10, Wyroby na różne okazje

67 komentarzy

  1. Też kiedyś robiłam panią Walewską. I rzeczywiście jest sporo pracy przy niej, ale smak wszystko wynagradza 🙂

    1. Marta

      Dokładnie, efekty są warte tej pracy 😉

  2. Agnieszka

    Wygląda fantastycznie 😀

    1. Marta

      Dziękuję! i dokładnie tak smakuje 🙂

  3. tyle razy już miałam zrobić… i jakoś mi się to nie udaje :p
    pięknie Ci wyszła!

    1. Marta

      Ja też się bardzo długo zbierałam i teraz żałuję, że tak późno się zdecydowałam 🙂

  4. wygląda świetnie:) pięknie Ci wyszła pychotka:)

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. wygląda bardzo efektownie:) wieki nie jadłam.
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)

    1. Dziękuję i polecam powrócić do przepisu 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. O to już klasyka, ciasto tak przepyszne, że nie można się oprzeć by nie spróbować 🙂

    1. Marta

      To prawda, jest bardzo pyszne i znika błyskawicznie 😀

  7. siostra

    Zamawiam na imieninki!!!

    1. Marta

      Zamówienie przyjęte 😀

  8. Ja się jeszcze boję tego ciasta, ale Twoje wygląda idealnie 🙂

    1. Wbrew pozorom ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, jedynie bardzo czasochłonne 😉

  9. Jaga

    Najlepsze ciasto na tej stornie ! robiłam już kilka razy, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Teraz czas na Twoje serniki 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂

  10. Anula

    Lepsze niż z cukierni i udaje się nawet mnie, która ma dwie lewe ręce do pieczenia!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  11. Sandra

    Nie tylko wygląda, ale i smakuje wyśmienicie, dziękuję za przepis!

    1. Marta

      Bardzo proszę, cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

  12. Iza

    Pyszna i nie było tak trudno jej zrobić jak się obawiałam, zamiast dżemu użyłam powidła, bo tylko to miałam w domu, w smaku też super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  13. Karolina

    Najlepsze! uwielbiam ten przepis – dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis zasmakuje 🙂

  14. Luiza

    Klasyczne ciasto, przepis perfekcyjny dziękuję i proszę o więcej 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  15. Lucyna

    Wyborne 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  16. Anita

    Pyszne ciasto, trochę czasu potrzeba jak ktoś nie może piec na raz tych blatów, ale efekt super, lepiej niż z cukierni 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  17. Róża

    Piękne wykonanie! mam nadzieję, że i u mnie tak wyjdzie 🙂 bardzo lubię Twoje przepisy więc powinno się udać 🙂 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i trzymam kciuki 🙂

  18. Arleta

    Ciasto jak malowane, u nas wszyscy goście się zachwycali, dziękuję za super efekt 🙂

    1. Marta

      Super, cieszę się, że smakowało 🙂

  19. Katarzyna

    Pani Marto rewelacja, trochę się obawiałam, bo ciepłe to nasze lato, ale córka przyjechała i tak mnie prosiła to jednak siła wyższa.. Ale warto nawet trochę się pogrzać przy obecnych upałach, bo ciasto poezja 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, cieszę się, że mimo upałów się Pani zdecydowała 🙂

  20. Milena

    Cudowne ciasto, efekt lepszy niż z najlepszej cukierni 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu 🙂

  21. k.

    Pierwsze wow jak podałam na stół, a jak zjedli… przepis perełka 🙂

    1. Marta

      Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło 🙂

  22. Ryba

    Kocham to ciasto !!!!

    1. Marta

      Ja również 🙂

  23. Roma

    Najwspanialsze ciasto pod słońcem! zawsze wychodzi i nie spotkałam nikogo komu by nie posmakowało, sama nie wierzę, że nawet JA umiem je wykonać :))) Dziękuję!

    1. Marta

      Gratuluję 🙂 to także i moje niezawodne ciasto 🙂

  24. Róża

    Ciasto jest przepyszne i wyszło mi idealnie takie jak na zdjęciu co nie zawsze mi się zdarza 🙂

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło! 🙂

  25. Ania

    Pycha, bez dokładki się nie obyło 🙂

  26. Julia

    Ciasto jest przepyszne i dosłownie każdy prosi mnie o przepis 🙂 oczywiście zaznaczam że z Twojej strony 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  27. Mela

    Cudowne ciacho! może trochę czasochłonne ale w sumie poza czekaniem bardzo łatwo się robi 🙂

    1. Marta

      O tak, zdecydowanie warto poczekać 🙂

  28. Luiza

    Ciasto wyszło przepyszne, upiekłam na Boże Narodzenie i zebrało same pochwały 🙂 oczywiście zniknęło pierwsze ze stołu a rodzinkę obdarowałam linkiem do Twojej strony 🙂 Nie zawodzisz!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 dziękuję za miłe słowa 🙂

  29. Żaneta

    Obłędne i prostsze niż wygląda 🙂 przeczytałam listę składników (długą jak dla mnie) i chciałam odpuścić ale zachęcona komentarzami spróbowałam i nie żałuję naprawdę genialne ciacho 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że się skusiłaś! 🙂

  30. Justyna

    Twój blog znalazłam szukając przepisu na koktajl bo wydawało mi się że tylko tego nie zepsuję 🙂 później były kultowe już u nas kotleciki z łososia a teraz pierwszy raz upiekłam ciasto i od razu na głęboką wodę bo na swoje urodziny wymarzyła mi się Pani Walewska i wiesz co udała się! jestem przeszczęśliwa :)))))

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂 brawo!!!

  31. Ulka

    Moje ulubione ciacho 🙂 super przepis polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  32. Kaśka

    Przepyszne i nie tak skomplikowane jak myślałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top