Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Roladki z kurczaka w boczku


roladki
Roladki zamierzałam przygotować w formie szaszłyków, niestety wyszły większe niż zamierzałam… ; ) Pomimo drobnych problemów z mozzarellą, która wypłynęła przy pieczeniu w piekarniku jestem zadowolona z całości. Boczek nadał potrawie odpowiedniego posmaku i pomimo drobnego wycieku sera podczas pieczenia zostało go trochę do zjedzenia… mniam!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok. 10 plastrów boczku
  • 1 opakowanie mozarelli
  • sól, pieprz, tymianek
  • oliwa do podsmażenia

Mięso pokroić na cienkie kawałki, a następnie rozbić tłuczkiem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie położyć po kawałku sera mozarella (najlepiej gruby pas, tak by dobrze było rolować), posypać tymiankiem. Zrolować kurczaka, owinąć go plastrem boczku i przekłuć wykałaczką lub igłą, by podczas smażenie plastry nie rozwinęły się. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć z obu stron roladki. Gdy będą już delikatnie zezłocone przełożyć je do naczynia żaroodpornego (dno należy podlać niewielką ilością oliwy), skropić oliwą z patelni i zapiekać w temperaturze 170 st. C przez ok. 30 minut

Smacznego : )


Autor: Marta Pękalska

19 komentarzy

  1. Pyszne były!!!!!!!!Jak tylko nabędę odpowiedni ekwipunek, to sama też przyrządzę!

  2. Świetny przepis! Ostatnio robiła coś podobnego: kotlety mielone w boczku. Polecam.

    1. Marta

      Mielone w boczku również zapowiadają się ciekawie! Rozumiem, że mielone robimy wg normalnego przepisu i owijamy boczkiem?
      pozdrawiam Marta

  3. super strona ! :) zapraszam też czasem do mnie, chociaż ja dopiero zaczynam

  4. Iloonka

    hmm.. muszę przyznać, że wyszły smaczne;) uwielbiam nowości w kuchni, bo ciagłe jedzenie tego samego mnie dobija… fakt, że za mało posoliłam i nie wiedziałam ile tymianku dodać ale i tak było mniam ;D

    1. Marta

      bardzo się cieszę, również lubię poznawać nowe smaki dlatego jestem otwarta na wszelkie nowe pomysły i jeśli jest coś co możecie polecić to zapraszam do wysyłania przepisów, na pewno skorzystam :)

  5. Właśnie zrobilam, wyglądają pysziutko, mniam!

  6. Właśnie je zrobiłam :) Uwielbiam mozarellę, a na Twój przepis trafiłam przez przypadek. Spróbowałam i wyszły palce lizać!!! :D :D :D :D
    Dziękuję i pozdrawiam :D

    1. Marta

      Cieszę się, że smakowały:)

  7. Michael

    Do skropienia mięska na końcu fajna może się okazać oliwa w spray:) chyba, że trzeba zrobić to koniecznie oliwą z patelni?

  8. Oliwa w sprayu to super sprawa, oczywiście można z niej skorzystać :)

  9. Zdzisław

    właśnie to robie dla żony jak wróci z pracy – jaki zapach mmmmmmmmm jakie piekne kolorki mmmm Pierwszy raz gotuje ale jak zaczołem czytac o tym nie mogłem sie powstrzymac mam nadzieje ze niespodzianka dla małzonki sie uda w koncu czemu tylko ona ma gotowac ja tez moge czegos spróbowac :)

    1. Marta

      Na pewno będzie miała cudowną niespodziankę! Kiedy tylko mój mąż coś ugotuje jestem zachwycona, obojętnie co przyrządzi:)

  10. a to przecież przepis Gordona Ramsey’a.

  11. Dziękuję za informację, bo nie wiedziałam :)

  12. Gosia

    ja przyrządzone w ten sposób roladki nadziewam oprócz sera usmażonymi pieczarkami, papryką surową czerwoną pokrojoną w paseczki i zieloną pietruszką – to dla kontrastu kolorystycznego ;) wychodzi super! świetnie nadaje się jako przegryzka na różnego rodzaju domowe party :P

    1. Marta

      Pysznie i kolorowo:)

  13. Asia

    A ja nie przepadam za boczkiem, ale zastanawiam się, czy nie sprawdziłaby się tutaj wędzona polędwiczka na zimno?

  14. Marta

    Polędwiczka oraz różne wędzone szybki powinny pasować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


3 + 4 =

Top