Kontakt

blog kulinarny

Rustykalna tarta orkiszowa z jagodami

Uwielbiam tarty, szczególnie latem, gdy jest dostęp do tylu pysznych owoców : ) Moja koleżanka Julia poczęstowała mnie orkiszową tartą i od razu nabrałam ochoty na przygotowanie podobnej w domu : ) Podstawa to lekko zmodyfikowane ciasto z mojej ulubionej pszennej galette tym razem w towarzystwie jagód, ale prawie wszystkie owoce będą pasować : ) Polecam!!!


rustykalna-tarta-orkiszowa-z-jagodami


Składniki

  • 170 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 2000)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 400 g jagód + 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Mąkę posiekać z masłem, dodać 4 łyżki trzcinowego cukru, szczyptę soli i jajko. Zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut. Po tym czasie rozwałkować (najłatwiej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) na kształt przypominający koło. Przełożyć na blachę, odkleić górny arkusz papieru i wyłożyć nadzienie – jagody dokładnie wymieszane z 2 łyżkami cukru trzcinowego i 2 łyżkami skrobi ziemniaczanej, zostawiając kilka centymetrów luzu od brzegu. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 35 minut do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!


rustykalna-tarta-z-jagodami


tarta-orkiszowa-z-jagodami


tarta-orkiszowa-przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 4 sierpnia, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Tarty i kruche ciasta, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Alina

    Wyglonda pysznie ale nie mam jak zmierzyc masla i maki…

    1. Marta

      Kostka masła ma zazwyczaj 200 g, więc tu będzie potrzebna połowa całej kostki, a mąki proszę wziąć 1 i 1/2 szklanki 🙂

  2. Też uwielbiam tarty rustykalne latem – z truskawkami, jagodami czy śliwkami, zawsze smakują pysznie i ich przygotowanie zajmuje chwilkę. Twoja z jagodami to kwintesencja lata! 🙂

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂 Masz rację najlepsze w nich jest to, że tak szybko się przygotowują 🙂 żal nie wykorzystać wszystkich darów lata 🙂

  3. Majka

    Marto! Mąka orkiszowa jaki typ? Bo mam obecnie tylko gruboziarnista 2000. Drobniejsza w drodze 😉Grzechem byłoby nie spróbować tej pyszności😉

    1. Marta

      O dzięki zaraz dopiszę 🙂 u mnie pełnoziarnista typ 2000 choć o dziwo z drobną granulacją 😉

    1. Marta

      Trudno się oderwać 🙂

  4. Kaśka

    Cudowna! z mąki orkiszowej jeszcze nic nie piekłam mam nadzieję że się uda 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  5. j.

    Kocham tarty zawsze robie ze smietana i mascarpone ale czuje ze pora na taka retro <3

    1. Marta

      Spróbuj, warto 🙂

  6. Monika

    Pycha, ciasto super czuć że inne niż zwykłe kruche ale też smakuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  7. Majka

    Niebo w gębie to za mało powiedziane! Próbowałam jeszcze gorącą😉 Chyba z nikim się nie podzielę😁

    1. Marta

      Haha skąd ja to znam 😉

  8. Kaja

    Tarty zawsze mnie odstarszały bo ich przygotowanie kojarzyło mi sie z bardzoooo długim czasem przygotowania i te wszystkie etapy podpiekanie obciążanie? itd. a tu coś dla mnie…. od razu się skusiałam i od teraz wiem, że kocham tarty! ale tylko takie 🙂 jakby co zrobiłam z mąką razową i malinami i też wyszła pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przekonałaś się do tart! czasem rzeczywiście ich przygotowanie „trochę” się dłuży, ale na szczęście bez straty smaku można temu zapobiec 😉

  9. Wszystko idealne: zdjęcia, jagody! Pysznie! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło 🙂

  10. W.

    Przepyszna i wychodzi także z jabłkami 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top