Babka kawowo – waniliowa + film

Babka kawowo-waniliowa pyszna i prosta do przygotowania, zawsze się udaje! Długo zachowuje świeżość, super sprawdzi się na wielkanocnym stole. Polecam!!!

Babka kawowa przepis

Składniki (forma z kominem o średnicy 21 cm):

  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 250 g cukru pudru
  • 5 jajek (wielkość L)
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować do połączenia się składników. Podzielić na dwie części, do pierwszej dodać ekstrakt z wanilii, wymieszać. Do drugiej części dodać kawę rozpuszczalną, wymieszać do połączenia. (Opcjonalnie można kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i tak przygotowaną kawową pastę dodać do masy). Waniliową część masy przełożyć na dno formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Na wierzch ułożyć część kawową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (góra-dół) przez ok. 50 minut. Wyjąć i wystudzić.

Dodatkowo:

  • cukier puder do dekoracji

Babkę udekorować cukrem pudrem. 

Smacznego!

Babka kawowa
babka kawowo waniliowa
przepis na babkę kawową

Poniżej obejrzycie film z przygotowania:

Zapraszam na pozostałe – przepisy na babki oraz na mój Instagram

Komentarzy: 12

  1. Aga
    22 marca 2023 / 14:15

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:52

      Dziękuję 🙂

  2. Milena
    22 marca 2023 / 17:38

    Super babka 👍

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:52

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  3. Iwona
    23 marca 2023 / 0:05

    Rewelacja bardzo dziękuję za filmiki wszystko ładnie krok po kroku ułatwi mi to pracę bo mam dwie lewe do pieczenia 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:52

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  4. Isia
    23 marca 2023 / 12:49

    Uwielbiam kawę na pewno upieke 😊

    • Marta
      Autor
      23 marca 2023 / 17:54

      Super, polecam 🙂

  5. Gigi
    23 marca 2023 / 20:55

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      24 marca 2023 / 20:35

      Super, że posmakowała 🙂

  6. Marlena
    31 marca 2023 / 20:21

    Bardzo fajny przepis rzadko piekę i chciałam spróbować przed świetami 🙂 kawa nie jest super mocno wyczuwalna ale daje fajny posmak i aromat nawet dzieci jadły dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2023 / 3:21

      Bardzo się cieszę, że zasmakowała 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 + 25 =