Bożonarodzeniowy sernik z karmelizowanymi jabłkami

Bożonarodzeniowy sernik z karmelizowanymi jabłkami

Na blogu zebrała się już pokaźna liczba serników, ale taki w typowo świątecznej wersji to nowość ; ) Poza orzechowo-korzennym spodem, aromatu dodają mu karmelizowane jabłka. W moim przypadku, nie uzyskałam efektu, który zamierzałam, ponieważ pośpiech nie sprzyja nigdy pieczeniu… ; ) Wybrałam jabłka obfite w sok i zamiast dodawać je częściowo do karmelu, dodałam w całości… Pomimo, że nie skarmelizowały się tak jak oczekiwałam, uzyskałam pyszne kawałki jabłek w miodowym syropie ; )
Pozostając w świątecznym klimacie chciałabym się pochwalić moimi nowymi lnianymi podkładkami, które otrzymałam jako prezent od sklepu lnianyzaulek.com Len zawsze kojarzył mi się z dostojnym materiałem i takie było moje pierwsze wrażenie, kiedy zobaczyłam serwetki na moim stole ; ) Podkładki wykonane są w 100% z lnu w gramaturze ok. 230g/m2, co zapewne niewiele Wam mówi, ale wg mnie są trwałe i solidne ; ) Do dzisiejszej stylizacji użyłam podkładki w kolorze naturalnym, ale wkrótce zobaczycie także moją żakardową wersję. Więcej inspiracji znajdziecie na fb profilu ; )



Składniki na orzechowy spód:

  • 2 jajka
  • 140 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 130 g mąki pszennej
  • 70 g orzechów włoskich
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g margaryny
  • 50 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Margarynę rozpuścić na bardzo małym ogniu w 50 ml gorącej wody. Do ubitych jajek stopniowo dodawać rozpuszczoną margarynę oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć na blachę o wymiarach 35×24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia i  piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C (termoobieg) przez około 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę serową: 

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 160 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła
  • sok z 1/2 cytryny

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodać zmielony twaróg i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny. Masę przelać na ostudzony spód ciasta i całość przełożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Składniki na karmelizowane jabłka:

  • 1 i 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 100 g miodu
  • 100 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • sok z 1/2 cytryny
  • niewielka ilość masła

Jabłka pokroić na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny. W dużym garnku skarmelizować miód z cukrem (do momentu uzyskania ciemnozłotego koloru), cały czas mieszając. Następnie dodać pierwszą połowę przygotowanych jabłek i mieszać do momentu, aż jabłka się rozpadną. Gdy pierwsza część jabłek się upraży, dodać drugą część, wymieszać. Do uprażonych jabłek dodać niewielką ilość masła, wymieszać. Następnie dodać łyżeczkę cynamonu i zmielone orzechy włoskie. Całość wymieszać. Tak przygotowane jabłka przełożyć na ciepły jeszcze sernik i rozsmarować. Sernik odstawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

Smacznego : )


Świąteczny sernik z karmelizowanymi jabłkami

Sernik na święta
 

Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 21

  1. 21 grudnia 2013 / 9:42

    świetny pomysł na sernik:)
    a pośpiech i mnie czasami gubi:)

    • Marta
      Autor
      21 grudnia 2013 / 13:22

      Niestety czas zawsze nas goni i często okazuje się to zgubne… 🙂 ale sernik i tak był pyszny, a to najważniejsze 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2013 / 23:47

      Również lubię rozdzielać wszystko na części.. 😀

  2. 23 grudnia 2013 / 7:47

    Bardzo uroczysty sernik w swiatecznym wydaniu. Zycze wspanialych, zdrowych i wesolych Swiat Bozego Narodzenia

    • Marta
      Autor
      23 grudnia 2013 / 11:01

      Bardzo dziękuję i również życzę wszystkiego co najlepsze na nadchodzące Święta 🙂

  3. Mia
    23 listopada 2015 / 15:19

    Super połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 0:15

      Bardzo mi miło, ze przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Kasia
    23 listopada 2015 / 15:19

    Jak ja się cieszę, że znalazłam Cię na instagramie <3

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 0:16

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  5. Milena_
    24 listopada 2015 / 11:17

    Czy jabłka mogę zastąpić gruszkami?

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 22:27

      Pewnie, że tak 🙂

  6. Aneta
    4 grudnia 2016 / 2:01

    Pyszny serniczek, połączenie wyszło idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:39

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Ania
    11 grudnia 2016 / 19:08

    Sernik smakuje super i pięknie wygląda jestem zadowolona dziękuję za inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:38

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Kasia
    17 grudnia 2016 / 0:53

    Super na święta ale nie tylko 🙂 piekłam go w zeszłym roku i na pewno zagości i tym razem 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2016 / 1:07

      Super 🙂

  9. Beata
    22 grudnia 2022 / 18:57

    Ile ma być orzechów do jabłek? Też 70g jak do spodu?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
3 + 18 =