Czekoladowe muffinki z serem

Ostatnio pokazywałam Wam mój nowy zestaw do pieczenia babeczek, który otrzymałam od Mikołaja, więc oczywiście nie mogłam długo czekać, aby go wypróbować ; ) Skorzystałam z przepisu, który znajdziecie w nowej książce Basi Ritz „Dom pełen smaku”. Osobiście jestem tą książką pozytywnie zaskoczona ; ) Dla zainteresowanych kilka słów na jej temat : ) Pierwszy z rozdziałów poświęcony jest przepisom tradycyjnym, z rodzinnego domu autorki i zdecydowanie on najbardziej przypadł mi do gustu. Kolejny rozdział opisujący kuchnię autorki na emigracji mniej już mi odpowiada, ponieważ z gęsiną i podobnymi potrawami spotykam się maksymalnie raz do roku… ; ) Ostatni poświęcony podróżowaniu ponownie mnie zaciekawił i to właśnie z niego pochodzi przedstawiony tu przepis na „black bottom cupcakes” ; ) Podsumowując, wiele z przedstawionych przepisów bardzo mi się podoba lub jest mi znana, lecz w trochę innym wydaniu i chętnie sprawdzę, czy takie modyfikacje będą mi odpowiadać ; ) Przepis na czekoladowe babeczki  z serem wpasował się w moje smaki, choć przyznaję, że lubię dużą ilość cukru w wypiekach ; ) Polecam!


Czekoladowe muffiny z twarożkiem

Składniki na masę serową:

  • 200 g kremowego serka typu philadelphia (ew. można użyć serka homogenizowanego)
  • 60 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki suche:

  • 200 g cukru
  • 200 g przesianej mąki
  • 30 g przesianego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g drobinek czekoladowych (min. 50% kakao)

Składniki mokre:

  • 250 ml wody
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

Składniki na masę serową wymieszać krótko szpatułką na jednolitą masę. W jednym naczyniu połączyć suche składniki, a w drugim mokre, a następnie wlać płynne do suchych. Wymieszać bardzo krótko silikonową lub drewnianą szpatułką/łyżką, tylko do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto przelać do formy na muffiny, wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o średnicy 5 cm. Na środku każdego muffina nałożyć ok. 2 łyżeczki masy serowej. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 150 C (termoobieg) lub 175 C (bez termoobiegu). Piec przez około 25-40 min., do suchego patyczka. Ostudzić na kratce.

Smacznego : )


Czekoladowe muffiny z serem

Czekoladowe muffinki z serem


Follow my blog with Bloglovin

Komentarzy: 8

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2013 / 17:27

      Zawsze podjadam z przyjemnością 🙂

  1. 18 grudnia 2013 / 17:47

    wspaniałe muffinki, dzięki za udział w akcji sylwestrowej!

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2013 / 18:54

      Bardzo dziękuję, cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  2. 20 grudnia 2013 / 23:00

    ja też wolę mniej cukru w wypiekach:)
    a babeczki wyglądają świetnie:)

    • Marta
      Autor
      20 grudnia 2013 / 23:13

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      1 stycznia 2014 / 21:59

      I tak właśnie smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 17 =