To zdecydowanie najlepsze brownie z fasoli jakie jadłam, choć nazwa może być trochę myląca, bo konsystencją bardziej przypomina wilgotnego murzynka lub aromatyczny piernik : ) Przygotowanie jest błyskawiczne, zajmie nam dosłownie kilka minut, reszta dzieje się sama w piekarniku : ) Następnym razem koniecznie dodam do środka kawałki gorzkiej czekolady i czuję, że będzie jeszcze pyszniejsze. Polecam!!
Składniki (keksówka 26×12 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki naturalnego, gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (bez cukru)
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu (u mnie rzepakowy)
- 2 łyżki oleju kokosowego (rozpuszczonego)
- opcjonalnie 50 g gorzkiej czekolady
Fasolę odcedzić, dokładnie przepłukać i zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładką masę. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 45 minut.
Smacznego!
Wygląda fajnie, ale czy czuć fasolę?
Autor
Nie czuć! 🙂
Super na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Mniam <3
Autor
Dziękuję 🙂
Już się piecze oby mi się udało 🙂
Pycha!!!
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Autor
Nie może się nie udać 😉
Jakoś nigdy nie miałam odwagi dodać do ciasta fasoli ale tym razem przekonała mnie Twoja recenzja, krótki czas wykonania i pozostałe składniki 😉 Ciasto wyszło pysznie, od siebie dodałam jeszcze 2 łyżki syropu z agawy 😉 Zgadzam się z Tobą, czekolada w środku nada ciastu głębi. Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze polewy, czekoladowej lub tak jak proponuje inspiracja 🙂
Autor
Super! 🙂 Czekolady nigdy za wiele 😉 polewa na górze na pewno się sprawdzi idealnie 🙂
Super ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂
Na pewno zrobię sądząc po składnikach zdaje się pyszne 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
uwielbiam to ciasto i często robię 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂
Jakoś nie mogę się przekonać do brownie z fasoli, kilka razy miałam okazję próbować i przyznaję, że wolę jednak tradycyjną wersję
Autor
Tradycyjna wersja to zupełnie inna historia 🙂 Ale wśród fasolowych to zdecydowanie prowadzi! Polecam wypróbować 🙂
Czy można powiedzieć, że jest to dość dietetyczne ciasto? Można jeść bez większych wyrzutów sumienia? 😉
Autor
Zdecydowanie tak! 🙂 Zdrowe wypieki można jeść bez wyrzutów sumienia 😉
Hey – mozna zamienic make kokosowa na owsiana?
Dzieki
Autor
Tak 🙂
Czym I w jakiej ilości mogę zastąpić mąkę kokosową?
Autor
Mąka kokosowa jest bardzo charakterystyczna, ale jeśli miałabym zmieniać to na mąkę ryżową 🙂