Kontakt

blog kulinarny

Bułka wrocławska

Bułka wrocławska znana również jako kawiorek, puszysta, miękka z delikatnym miąższem. Pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nią razem z Siostrą ; ) Wystarczał nam tylko dodatek masła lub dżemu i najlepsze śniadanie gotowe. Do tej pory najbardziej lubię ją w takim towarzystwie : ) Z powodzeniem możecie ją również wykorzystać w wersji wytrawnej, czy choćby do przygotowania zapiekanek z pieczarkami i serem. Polecam!!!


Bułka Wrocławska

Składniki (2 sztuki):
  • 15 g świeżych drożdży
  • 600 g mąki pszennej (typ 650)
  • 160 ml mleka
  • 210 ml wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem. Wymieszać, dodać ciepłe mleko, odstawić na chwilę, aby zaczęły “pracować”. Do miski przesypać mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wlać do niego zaczyn. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego z hakiem i wyrabiać ciasto ok. 7 minut. Ciasto powinno być miękkie i niezbyt klejące. Z ciasta uformować kulę, posmarować delikatnie olejem, przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na ok. 90 minut. Następnie ciasto podzielić na dwie części i uformować podłużne, niezbyt cienkie bułki. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 230 C (góra-dół), na dno wysypać 1/2 szklanki kostek lodu. Kiedy się roztopią, wierzch bułek naciąć ostrym nożem i delikatnie posmarować wodą. Przełożyć do piekarnika. Po 10 minutach temperaturę obniżyć do 210 C i piec kolejne 20-30 minut. Jeśli bułki za szybko zaczną się rumienić, przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu ponownie posmarować je wodą i zostawić je w gorącym, ale wyłączonym piekarniku przez 3 minuty. Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego : )


Kawiorek bagietka

Inspiracja “O chlebie”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 października, 2015
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dodatki, Drożdżowe, Śniadania i kolacje

24 komentarzy

  1. isia

    Twoje zdjęcia nieodmiennie zachwycają, aż ślinka cieknie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂

  2. Anita

    Też sie u nas taka jadlo, ale z twarozkiem i ze szczypiorkiem 🙂

    1. Marta

      To wersja jest bardzo popularna u mojego Męża 🙂

  3. ta bułka przywołuje wspomnienia z dzieciństwa 🙂

  4. powiem Ci, że ta buła, chleb, wygląda tak dobrze, że…miałabym gdzieś fakt, że z pieczywem, to tak ostrożnie, nie za dużo…sama wiesz 🙂

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂 to niestety ten minus, że jak już upiekę to zjem wszystko, żeby się nie zmarnowało… 😉

  5. Hania

    Pyszna musi być 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  6. Aśka

    świetny smak i łatwa w przygotowaniu 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowała 🙂

  7. Karo

    Mam nadzieję, że się uda, bo nastawiłam już ciacho do wyrastania w lodówce a rano będę piekła na śniadanko 🙂

    1. Marta

      Koniecznie daj znać jak smakowały 🙂

  8. Michalina

    Wyszły pyszne, na te zapiekanki co w planach miałam to już nic nie zostało 😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  9. Iwona

    W weekedn robię 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że smakowało 🙂

  10. alusia

    Super smak, w pracy nikt mi nie wierzył, że sama upiekłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu i mam nadzieję, że jeszcze nie raz zaskoczysz swoich znajomych w pracy 🙂

  11. Aga

    Uwielbiam domowe pieczywo!

    1. Marta

      My również 🙂

  12. kamil

    pysznie wyszedł

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
15 − 12 =


Top