Dyniowe gofry

Jesienią poranki (zazwyczaj weekendowe ; ) wydają mi się spokojniejsze i zdecydowanie łatwiej jest zatrzymać wszystkich na dłużej przy stole ; ) W tym miesiącu króluje u nas dynia, uwielbiam dodawać ją do absolutnie do wszystkiego, ostatnio przyszła również pora na gofry. Z góry ostrzegam, że na jednym trudno będzie się zatrzymać, bo są pyszne… ; ) Polecam!!! 


dyniowe gofry

Składniki (8-10 sztuk):
  • 200 g puree z dyni
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 300 g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do wysmarowania gofrownicy

Dyniowe puree zmiksować z 1/2 szklanki mleka. Masło rozpuścić, przestudzić. Jajka zmiksować na jasną, puszystą masę (około 2 minut), dodać rozpuszczone masło, resztę mleka, zmiksować.Dodać do dyniowego puree. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solę. Przełożyć do mokrych składników i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką/ sylikonową szpatułką, tylko do połączenia się składników. Gofrownicę bardzo dobrze nagrzać, delikatnie wysmarować niewielką ilością oleju kokosowego. Smażyć gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy, u mnie ok. 6 minut. Najlepiej smakują w towarzystwie jagodowego dżemu i cukru pudru.

Smacznego : )


skrzynka smaku
Pyszności dostarczone przez Skrzynka Smaku. Uwielbiam takie produkty pochodzące od lokalnych, sprawdzonych producentów. Warto wspierać dostawców z niedużych rodzinnych firm. Naturalny smak, jakość, dbałość o szczegóły i to wszystko bez poprawiania natury : )


jak poprawić odporność
Małe rytuały. Z odpornością miałam problemy od zawsze… zdecydowana poprawa nastąpiła od czasu kiedy zaczęłam pić bardzo prostą i smaczną miksturę ; ) Przed pójściem spać rozpuszczam 1 łyżeczkę miodu w połowie szklanki wody. Rano, na 30 min przed zjedzeniem śniadania dodaję do napoju kolejne pół szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody oraz sok z połowy cytryny. Opcjonalnie możemy także dodać imbir. Wypróbujcie koniecznie, bo jest to naturalny antybiotyk, z którego szkoda nie skorzystać : )


dynia

wypieki z dynią
 


gofry z dynią
 


odporność
 


naturalne batony energetyczne

A po śniadaniu moje ukochane przekąski, idealne przed dłuższym weekendowym biegiem : )

* Wpis powstał w ramach współpracy z: Skrzynka Smaku

Komentarzy: 48

  1. Kasia
    26 października 2015 / 13:18

    Cudowny poranek <3

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 13:54

      Dziękuję 🙂

  2. 26 października 2015 / 13:20

    ja również uważam, że zimą czy jesienią łatwiej się zatrzymac by weekendy były spokojniejsze 🙂
    a gofry – ale mi smaku narobiłaś 🙂

    • Marta
      Autor
      26 października 2015 / 13:55

      Mam nadzieję, że się skusisz, są pyszne 🙂

  3. 26 października 2015 / 15:14

    Bardzo ładne zdjęcia.
    Gofry muszę upiec koniecznie!

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 22:58

      Bardzo dziękuję 🙂 a gofry polecam, są pyszne 🙂

  4. Jaga
    26 października 2015 / 23:55

    W takiej wersji jeszcze nie próbowałam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 0:36

      Polecam, są pyszne 🙂

  5. Marysia
    27 października 2015 / 1:09

    Wspaniale się prezenrtują:)

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 22:59

      Dziękuję 🙂

  6. Ilona
    27 października 2015 / 11:46

    Ideał 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 22:59

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  7. asia.k.
    27 października 2015 / 15:00

    Takich jeszcze nie próbowałam a wyglądają super 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 15:50

      Bardzo dziękuję i mam nadzieję, że się skusisz, bo warto 🙂

  8. Magda
    27 października 2015 / 19:50

    Są pyszne polecam 😉

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 22:57

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  9. 27 października 2015 / 21:58

    Marta, jakie piękne zdjęcia, jakie inne! no pięknie!

    • Marta
      Autor
      27 października 2015 / 22:56

      Dzięki:* jesień mnie jakoś ostatnio tak zainspirowała 😉

  10. izaa
    28 października 2015 / 0:30

    jak klimatycznie <3

    • Marta
      Autor
      28 października 2015 / 0:49

      Dziękuję 🙂

  11. 30 października 2015 / 1:10

    Powiem krótko – wypas. W weekend ruszam z przygotowaniem, zdjęcia i klimat pierwsza klasa.

    • Marta
      Autor
      30 października 2015 / 1:15

      Bardzo dziękuję 🙂 Mam nadzieję, że na stałe wpiszą się także w Wasze menu 🙂

  12. 20 listopada 2015 / 11:40

    Wyglądają obłędnie!

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:26

      Bardzo dziękuję, tak też smakują, polecam wypróbować 🙂

  13. Malwa
    24 listopada 2015 / 0:44

    Marta a gofry z burakami? co myślisz?

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 0:45

      Świetny pomysł! byłyby różowe gofry 🙂 warto sprawdzić 🙂

  14. Asiek
    29 listopada 2015 / 1:53

    Przepyszne gofry! szkoda, że nie mroziłam dyni w tym roku… a zdjęcia zachwycają <3

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:38

      Bardzo dziękuję <3 miło mi, że gofry smakowały:)

  15. Stella
    2 grudnia 2015 / 23:57

    Uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 grudnia 2015 / 23:49

      Bardzo mi miło 🙂

  16. J.
    24 stycznia 2016 / 4:07

    Te gofry są super, długo szukałam żeby były chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku ! może to ten dodatek dyni?

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:29

      Również je uwielbiam! moje ulubione 🙂

  17. Gusss
    8 lutego 2016 / 23:58

    Naprawdę smaczne nie spodziewałam się że dynia tak wiele wniesie do ciasta 🙂 dobrze, że jeszcze zamrażarka pełna 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:01

      O tak, dynia idealnie nadaje się do ciast i wypieków 🙂 zazdroszczę takich zapasów 🙂

  18. Kora
    9 lutego 2016 / 0:33

    Same smakowitości u Ciebie 🙂 najpierw były gofry zwykłe teraz te i sama nie wiem które lepsze oj Ty!!!

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:01

      🙂 🙂

  19. Ewelina
    28 września 2016 / 13:04

    Przepyszne są! nie wiem co takiego dynia ma w sobie, ale zaraziłaś mnie do wypieków z jej dodatkiem a teraz jeszcze te gofry… te z nad morza się do nich nie umywają od dziś tylko domowe :))))

    • Marta
      Autor
      29 września 2016 / 11:33

      Mam tak samo, te są dla mnie idealne! nawet te nad morzem im nie dorównają 😉

  20. Tusia
    3 października 2016 / 14:42

    Potwierdzam te gofry mają to COŚ! nie spodziewałam się aż takiego efektu super super pyszne 😀

    • Marta
      Autor
      3 października 2016 / 22:24

      Bardoz mi miło, że dołączyłaś do grona miłośników 🙂

  21. Maja
    22 grudnia 2016 / 10:39

    Najlepsze jakie jadłam polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2016 / 15:22

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  22. M.
    7 lutego 2017 / 0:32

    Przepyszne wyszły 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:59

      Bardzo mi miło 🙂

  23. Aga
    18 października 2017 / 11:16

    Najlepsze z najlepszych 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2017 / 21:25

      Bardzo mi miło 🙂

  24. 26 października 2017 / 19:37

    Wspaniały przepis. Muszę wyczarować więcej czasu 😉 Może rzeczywiście jesienna pora mi w tym pomoże 😉 Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      27 października 2017 / 19:50

      Bardzo dziękuję 🙂 brak czasu to zawsze najgorszy przeciwnik 😉 Pozdrawiam ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
25 + 14 =