Pieczona owsianka z jabłkami

Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości, a dodatkowo zawsze można przygotować na ich bazie coś pysznego ; ) Stosując się do zasad zdrowego odżywiania programu Śniadanie Daje Moc, przygotowałam pieczoną owsiankę z jabłkami. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno, więc idealnie sprawdzi się także w formie drugiego śniadania, jedzonego poza domem. Moja Córka jest jej wielką miłośniczką, więc zawsze wspólnie wybieramy owocowe dodatki, które dodatkowo umilą nam dzień. Polecam!!!


Pieczona owsianka z jabłkami1558
Składniki :

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 150 g)
  • 5 łyżek mleka
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu

Płatki wymieszać z jogurtem, mlekiem, jajkiem i ekstraktem z wanilii. Przełożyć do żaroodpornych naczynek. Na wierzchu rozłożyć umyte i pokrojone w plasterki jabłko. Oprószyć cynamonem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.

Smacznego : )


Pieczona owsianka 1594

Zapiekana owsianka 1600

*Wpis powstał w ramach programu Śniadanie Daje Moc.

Komentarzy: 36

  1. Kila
    2 listopada 2015 / 11:26

    Uwielbiam Twoje pieczone owsianki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 23:14

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  2. 2 listopada 2015 / 12:41

    Marto! Świetnie zdjęcia, piękny szablon bloga i genialne przepisy. Zastanawia mnie czy stosujesz określone akcje do obróbki zdjęć, czy może wrzucasz świeżaki wprost z aparatu ? 🙂 Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 23:10

      Bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa, jest mi ogromnie miło 🙂 odnośnie obróbki zdjęć to korzystam z podstawowych funkcji typu zmiana rozmiaru obrazu, dodanie napisu, czasem rozjaśnienie czy większy kontrast 🙂

  3. Ania
    2 listopada 2015 / 23:04

    Idealne śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2015 / 23:13

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Monika
    2 listopada 2015 / 23:38

    Koniec z kanapkami 😉

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2015 / 0:15

      🙂

  5. Asia
    3 listopada 2015 / 1:35

    Pycha!

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2015 / 0:15

      Miło mi, że smakowało 🙂

  6. Janka
    3 listopada 2015 / 13:22

    super propozycja smakowala nawet mezowi konserwatyscie

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2015 / 13:40

      Bardzo mi miło, mój Mąż też nie jest fanem owsianki, ale tą zapiekaną “nawet” lubi 😉

  7. Panna Migotka
    3 listopada 2015 / 20:21

    Boski przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2015 / 22:48

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  8. 3 listopada 2015 / 21:22

    jesusieeee, aleś dowaliła ;d
    Marta! I teraz tak, ja uwielbiam owsianki, ze wszystkim, w każdej postaci, aleee….na taką nie mam czasu ;p
    To teraz TU przyjedź i mi rób ;d

    • Marta
      Autor
      3 listopada 2015 / 22:50

      Jak będę w Twojej okolicy to wpadnę!:* u mnie ostatnio wychodzi, rano wstaję szybko całość mieszam, wstawiam do piekarnika i szybko ogarniam moją gromadkę 😉 ani się obejrzę, a owsianka gotowa i jeszcze zdążyła ostygnąć… 😉

  9. Majka
    4 listopada 2015 / 18:35

    Jeszcze dziś muszę zrobić:) Marta, zaraziłaś mnie sympatią do pieczonych owsianek. To u Ciebie pierwszy raz się z nimi spotkałam:) Pycha

    • Marta
      Autor
      4 listopada 2015 / 23:03

      Bardzo się cieszę, u nas od dawna króluje pieczona i tradycyjna raczej chwilowo nie ma szans 😉

  10. Milena
    17 listopada 2015 / 2:17

    Marto bardzo często korzystam z Twoich przepisow praktycznie uczyłam się z nich gotować i piec i choć nie komentowałam do tej pory to myślę że cała moja rodzina jest Ci dłużna! za każdym razem wszytko mi się udaje i jestem Ci bardzo wdzięczna za to co robisz, dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:15

      Bardzo dziękuję za tak miłe słowa, to dla mnie największa radość czytając takie komentarze 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      20 listopada 2015 / 13:27

      Dziękuję 🙂

  11. 26 listopada 2015 / 0:38

    Uwielbiam przepisy z płatkami owsianymi. Ciepłe owsianki na śniadania, granolę z jogurtem, ciastka, muffinki ale płatków owsianych z jogurtem jeszcze nie zapiekałam. Wygląda przepysznie, będę pichcić 🙂

    • Marta
      Autor
      26 listopada 2015 / 12:14

      Też mam słabość do płatków owsianych, a zapiekana owsianka to nasz hit 🙂

  12. Nika
    12 grudnia 2015 / 19:33

    Jak to mówi moja córka pyszności! dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2015 / 23:46

      Super, że smakowało 🙂 ps. moja Córka też lubi to słowo 😉

  13. Misia
    13 grudnia 2015 / 23:32

    Moja ulubiona owsianka! zamiast jabłek dodaję też mrożone owoce coby mi przypominały lato :))))

    • Marta
      Autor
      13 grudnia 2015 / 23:48

      Bardzo mi miło i również chętnie sięgam po mrożone owoce 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Agnieszka
    20 sierpnia 2017 / 14:38

    Przepis na pieczoną owsiankę, dzięki Twojej stronie Marto, zagościł w naszym menu na stałe. Ale nie byłabym sobą nie próbując różnych kombinacji 🙂 Dzisiaj do masy dodałam pokrojoną w drobną kostkę soczystą gruszkę ze skórką, 2 łyżeczki cukru kokosowego i szczyptę cynamonu. Na wierz dałam kruszonkę, która została mi z pysznych “muffinek ze śliwkami i kruszonką” wg Twojego przepisu. Osobiście ta wersja mi bardzo smakuje. Może być zamiast ciasta do kawy. Polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2017 / 23:47

      Bardzo mi miło! 🙂 Z takich przypadkowych kombinacji najczęściej wychodzi coś pysznego 🙂 Kruszonkę wprost uwielbiam, więc wybrażam sobie jak niepozorna owsianka zmienia się w super ciasto 🙂 Polecam również przepyszną owsiankę a’la sernik https://www.marta-gotuje.pl/sernikowa-owsianka-z-truskawkami/ 🙂

      • Agnieszka
        22 sierpnia 2017 / 15:17

        Postaram się niebawem wypróbować ten przepis. Jeśli mi posmakuje, to się pewnie pochwalę 😉

        • Marta
          Autor
          22 sierpnia 2017 / 23:18

          Super 🙂

  15. Gosia
    28 stycznia 2018 / 0:50

    Przepyszna 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2018 / 0:26

      Super, że posmakowała 🙂

  16. Ania
    28 września 2018 / 15:38

    PYCHOTKA :):) zarowno na cieplo jak i na zimno!!!Dodalam jeszcze rodzynek 🙂
    Palce Lizac!!!

    Dodalabym fotke ale nie wiem jak na tej stronie???

    Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      29 września 2018 / 1:11

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂 Niestety na chwilę obecną nie ma możliwości dodać zdjęć na stronie 🙁 Wiem nad czym muszę popracować, a na chwilę obecną zapraszam do dodania zdjęcia na fb 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 + 20 =