Uwielbiam chałkę, koniecznie z dużą ilością kruszonki; ) Odkąd byłam dzieckiem do podania zawsze wystarczał mi zaledwie kawałek masła i przepyszne śniadanie było gotowe : ) Mogłabym jeść codziennie ; ) Polecam!!!
- 25 g świeżych drożdży
- 540 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 3/4 szklanki letniego mleka
- 80 g masła
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko (wielkość L)
- 1 żółko (białko odstawić do posmarowania)
Do drożdży dodać 1 łyżkę cukru i 3 łyżki mleka, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aż zaczyn zacznie „pracować”. Mąkę, sól oraz cukier wymieszać. Dodać ekstrakt i ziarenka z wanilii, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło, olej, jajko i żółtko oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (użyłam robota kuchennego przez 7 minut). Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut, do podwojenia objętości. Podzielić na 6 równych części. Z każdej z nich uformować niezbyt gruby wałeczek, jednakowej długości. Z trzech wałeczków zapleść warkocz, końcówki chałki zlepić i podwinąć pod spód. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie posmarować chałki rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 C (termoobieg) i piec przez około 20-30 minut (jeśli chałka zbyt szybko zacznie się rumienić można ją przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu studzić na kratce. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła ; )
Smacznego!
Składniki na kruszonkę:
- 75 g mąki pszennej
- 40 g zimnego masła
- 50 g cukru
Masło posiekać nożem z mąką i cukrem, a następnie zagnieść rękoma do konsystencji grubego, mokrego piasku.
Z wanilią jeszcze nie robiłam, zachęca do spróbowania:)
Autor
Polecam jest pyszna 🙂
a do niej tylko szklanka mleka i nic więcej do szczęścia nie trzeba 🙂
Autor
To rozumiem 🙂 🙂
Ależ smakowicie wygląda :)))
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Przepyszna 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Wygląda przepysznie 🙂 chętnie wypróbuję 😉
Autor
Polecam i daj znać jak smakowało 🙂
Bardzo puchata i mięciutka 🙂 drugą zamroziłam mam nadzieję, że będzie równie smaczna 🙂
Autor
U nas zawsze wszystko zjedzone, ale moja Mama mrozi i zawsze jest ok 🙂
Big love za ten przepis :*
Autor
Dziękuję 🙂
Smak dzieciństwa! mniami 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wstyd się przyznać, ale dopiero przed miesiącem zrobiłam swoja pierwszą chałkę. Nie sądziłam, że to będzie tak proste! Domowa smakuje wybornie, lepiej od sklepowej, no i nie zawiera ani grama sztucznych spulchniaczy 😉 Wyszła mi identycznie jak na zdjęciach, ale następnym razem skorzystam z Twojego przepisu i dodam wanilię. Genialna na śniadanie, z dodatkami lub bez 😉 Pozdrawiam!
Autor
O tak domowa jest pyszna i na pewno zdrowsza od sklepowej 🙂 Dodatek wanilii gorąco polecam 🙂
Nastepna w kolejce po moim udanym debiucie z Twoimi ciachami 🙂
Autor
Super, cieszę się, że debiut udany 🙂
Wyszla przepyszna, ale nastepnym razem dodam wiecej wanilii.
Autor
Super, że posmakowało 🙂 dobry pomysł z wanilią 🙂
Przepyszna jest ta chałka piekę juz któryś raz o wiele lepsza od sklepowej i jeszcze wiem co jem
Autor
Bardzo mi miło 😀
Jest przepyszna !!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Wspaniały przepis chałeczki wyszły mi zupełnie jak u Pani na zdjeciu dziękuję!!! 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂
Kolejny Twoj przepis i kolejny SZTOS!!!
Chalki PRZEPYSZNE i wygladaly lepiej niz sklepowe :):)
Dzieki za inspiracje – Anja
Autor
Nawet nie wiesz jak się cieszę :)) Super, że posmakowały, każda taka wiadomość dodaje skrzydeł 🙂
Przepis jest rewelacyjny chałka puszysta, mięciutka super smaczna 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Jest pyszna polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowała 🙂 Pozdrawiam 🙂
Rewelacyjny przepis dzieki!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało pozdrawiam 🙂
Pycha 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowała 🙂
Przepyszna wychodzi puchata i delikatna ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Najlepsza chałka potwierdzam komentarze 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 😀