Chleb domowy na zakwasie

Kolejny pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem mąki orkiszowej. Zapewne będę bardzo monotematyczna, kiedy napiszę, że warto go upiec ; ) Być może dlatego, że temat pieczenia domowego chleba pojawił się u nas stosunkowo niedawno i każdy nowy chleb tak mocno mi smakuje… jak już upiekę z 1000 bochenków będę pewnie bardziej wybredna : ) Przepis znalazłam w magazynie Pyszne, z którego dowiedziałam się również, że do wypieku chleba idealnie nadają się ciemne blaszki i keksówki, ponieważ lepiej absorbują ciepło. Srebrne foremki (których wcześniej również używałam) nie dopiekają tak dobrze boków i spodu pieczywa. Polecam!!!

Chleb domowy na zakwasie

Składniki (keksówka o długości ok. 25 cm):

  • 100 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia razowa typ 2000)
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 7 g suchych drożdży
  • 600 ml wody
  • 75 g zakwasu żytniego

Wszystkie mąki, sól oraz suche drożdże wymieszać. Dodać letnią wodę i zakwas. Wyrobić gładkie ciasto (używam robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto ponownie lekko zagnieść i przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem/masłem i wysypanej otrębami. Odstawić na ok. 45 minut, aby ciasto wyrosło. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (termoobieg), piec przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 150 C i piec kolejne 45-50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia skropić bochenek osoloną wodą. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Smacznego!


2W5A2705 k

Komentarzy: 26

  1. 25 stycznia 2016 / 11:43

    Wygląda bardzo smacznie 🙂 Ja też niedawno zaczęłam piec swój własny chleb i mam taki sam “objaw” jak ty – wszystkie mi smakują. Ale jednak co swój chleb, to swój. A nie kupne napuszone nie-wiadomo-co 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:42

      Dokładnie, domowy najlepszy i składniki znane, więc wiemy co jemy 🙂 A do tego jeszcze długo utrzymują świeżość, co jest super 🙂

  2. 25 stycznia 2016 / 13:17

    ten chleb wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:43

      Bardzo dziękuję, mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  3. Sara
    25 stycznia 2016 / 14:03

    Wygląda pysznie!!!

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:44

      Dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  4. Milka
    25 stycznia 2016 / 15:52

    Zakwas odmłodzony będzie pieczone 😀

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:44

      Świetnie, daj znać jak smakował 🙂

  5. 25 stycznia 2016 / 19:15

    Genialny chlebek! Wygląda pysznie! 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:44

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

  6. Kasia
    25 stycznia 2016 / 20:23

    Wspaniale się prezentuje 🙂

    • Marta
      Autor
      25 stycznia 2016 / 20:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. 26 stycznia 2016 / 0:21

    ale się pozmieniało u Ciebie, fajnie taaak!!
    no i dawaj no kromkę, jedną zjem, no dobraa, dwie ;p

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2016 / 2:00

      Super, że zauważyłaś 🙂 strona właśnie w trakcie zmian, oby na lepsze :):) A chlebem zawsze chętnie się podzielę 🙂

  8. Asia
    26 stycznia 2016 / 1:38

    Super chlebek, domowy najlepszy 🙂

    • Marta
      Autor
      26 stycznia 2016 / 2:00

      Dokładnie tak:)

  9. Iwonka
    26 stycznia 2016 / 12:49

    Bardzo smaczny chlebuś 🙂

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:19

      Miło mi, że smakuje 🙂

  10. Baśka_W
    26 stycznia 2016 / 13:56

    Wygląda jak z piekarni, super!!!

    • Marta
      Autor
      27 stycznia 2016 / 2:19

      Bardzo dziękuję 🙂

  11. Maggie
    28 stycznia 2016 / 1:56

    Nie ma to jak domowy chlebek, do tego swieze masełko odrobina soli i nic wiecej do szczescia nie trzeba 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2016 / 22:56

      W pełni popieram 🙂

  12. Isia
    15 lutego 2016 / 19:43

    Przepyszny chleb!

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2016 / 23:56

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  13. Cecylia
    17 kwietnia 2016 / 10:40

    Ile to 75 g zakwasu?

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2016 / 18:19

      1 łyżka zakwasu waży 20 g, więc niepełne 4 łyżki 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
30 + 5 =