Chleb francuski – bagietka

To mój pierwszy domowy wypiek chleba francuskiego, zwanego też bagietką. Byłam bardzo podekscytowana, ponieważ sprzęt do takich wypieków marzył mi się od dawna : ) Jedną z głównych zalet jest dla mnie możliwość ustawienia godziny, na którą chleb ma być gotowy. W związku z tym ciepły wypiek czekał na mnie od samego rana, do tego ten niesamowity zapach unoszący się w kuchni! Taka ciepła bagietka nie mogła być niesmaczna: ) Choć przyznam, że różniła się w smaku od takiej sklepowej. Niestety w przepisie nie miałam podane jakiego typu mąki najlepiej użyć, a przypuszczam, że ma to duże znaczenie. Mam nadzieję, że uda mi się metodą prób i błędów znaleźć przepis na mój chleb idealny, bo oczywiście nie zamierzam poprzestać na tym jednym wypieku : ) A Wy jakiej mąki używacie, aby Wasz domowy chleb dobrze smakował?


Chleb francuski - bagietka
Składniki na chleb o masie 750 g:

  • 260 ml wody (27 C)
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 450 g mąki
  • 1  łyżeczka drożdży w proszku

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do wypiekania chleba i wybrać program do wypieku bagietki ; ) Nie mogę niestety pomóc osobom, które nie korzystają z maszyny i zamierzają uzyskać podobny efekt za pomocą piekarnika, bo nie wiem czy to możliwe.

Smacznego : )

Komentarzy: 6

  1. 23 sierpnia 2011 / 21:26

    Ja zwykle pszennej typ 650 ale to zależy od chleba boi pełnoziaristej i żytniej i pszenej razowej i grycznej lub kukurydzianej:)

  2. Marta
    Autor
    23 sierpnia 2011 / 21:29

    O to muszę teraz spróbować typ 650, bo tym razem piekłam z pszennej 500 🙂 widzę, że jeszcze wiele przede mną skoro tyle mam rodzajów do wypróbowania 🙂

  3. 23 sierpnia 2011 / 22:22

    Wow, ale piękny!!!!!!!!!!! szkoda, że nie mam masyzny:(

  4. 24 sierpnia 2011 / 14:48

    Wygląda świetnie!:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)

  5. Rosalinda
    24 sierpnia 2011 / 23:05

    Przymierzam sie do kupna maszyny, ten chlebek zdecydowanie mnie zachęcił:)))

Pozostaw odpowiedź trzcinowisko Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 − 8 =