Ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą

Wegańskie, bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym i czekoladą to błyskawiczna i zdrowa przekąska. Przygotujecie je w 20 minut i pewnie równie szybko znikną ze stołu, więc można od razu przygotować podwójną porcję ; ) Polecam!!!

Wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki (7-8 ciasteczek):

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 ml syropu klonowego
  • 5 sztuk daktyli
  • 50 g gorzkiej czekolady *
  • 60 g mąki ryżowej
  • szczypta soli

*W wersji wegańskiej zwróćcie uwagę na skład.

Daktyle zalać wrzątkiem, moczyć przez kilkanaście minut, a następnie odsączyć. Masło orzechowe wymieszać z syropem klonowym. Dodać połowę posiekanej czekolady wraz z posiekanymi daktylami. Dodać mąkę ryżową wymieszaną z solą, wymieszać łyżką. Za pomocą zwilżonych dłoni formować ciasteczka (ok 1 łyżki masy na ciastko) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10-15 minut pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekły. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na blasze. Resztę czekolady rozpuścić w miseczce na parze, udekorować ciasteczka.

Smacznego!

bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym
Ciasteczka z masłem orzechowym przepis

Inspiracja

Komentarzy: 26

  1. Isia
    20 marca 2020 / 15:59

    Pożeram monitor!!!

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Miło mi, że się podobają 🙂

  2. Ewa
    20 marca 2020 / 18:02

    Zdjęcia są tak apetyczne, że tylko chce się biec do kuchni i piec 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂

  3. Majka
    20 marca 2020 / 18:56

    Super, wszystkie składniki są 😍 Must be, będziemy robić 😉

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Mam nadzieję, że posmakują 😀

  4. ania
    20 marca 2020 / 19:45

    My teraz tez pol dnia spedzamy w kuchni i ciasteczka czesto na tapecie wiec na pewno zrobimy 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Wcale się nie dziwię 🙂 u nas ciasteczka też na okrągło 🙂

  5. Dorota
    21 marca 2020 / 0:50

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:53

      Super, że posmakowały 🙂

  6. 22 marca 2020 / 19:01

    Co można użyć zamiast kolnowego syropu ?

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:58

      Syrop z agawy, ryżowy, daktylowy lub miód 🙂

      • 29 marca 2020 / 10:58

        A co zamiast daktyli ?

        • Marta
          Autor
          29 marca 2020 / 23:58

          Np. rodzynki 🙂

  7. Aga
    29 marca 2020 / 10:54

    A co zamiar datkyli ?

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 23:58

      Mogą być rodzynki 🙂

  8. 3 kwietnia 2020 / 21:50

    Czy mozna uzyc innej maki? A jesli tak , to jaka najlepsza?

    • Marta
      Autor
      5 kwietnia 2020 / 1:22

      Można, np. pszennej 🙂

  9. Kuchareczka
    7 października 2020 / 16:16

    Ile kalorii ma porcja ciastek ?

    • Marta
      Autor
      8 października 2020 / 23:25

      Niestety nie umiem pomóc, nie sprawdzam kaloryczności 😉

  10. Jola
    11 stycznia 2021 / 21:32

    Jutro zrobię, mam mąkę kokosową, więc dodam zamiast ryżowej😊. Pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      12 stycznia 2021 / 13:10

      Super, proszę dać znać jak posmakowało i czy mąka kokosowa się sprawdziła, bo jest jednak bardziej “sypka” 🙂

  11. Lela
    17 stycznia 2021 / 17:50

    Czy można dodać mąkę pelnoziarmista ?

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2021 / 11:24

      Tak 🙂

  12. Grażyna
    19 stycznia 2021 / 21:41

    Wszystko było ok do czasu włożenia do piekarnika. Bardzo ładnie się formowały ale po włożeniu do piekarnika zlały się w jedną całość :(. Może wie Pani dlaczego tak się stało? Może mąki za mało?

    • Marta
      Autor
      20 stycznia 2021 / 10:58

      Jeśli trzymała się Pani podanych proporcji to ilość mąki powinna być wystarczająca, być może piekarnik był za słabo rozgrzany? Zbyt niska temp. to częsta przyczyna utraty kształtu ciastek 🙁

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 4 =