Kostka makowa

Kostka Makowa, to przepyszne ciasto przekładane, składające się z makowego ciasta, galaretki z malinami i aksamitnego kokosowego kremu, a całość zwieńczona polewą z gorzkiej czekolady. Wszystkie smaki idealnie tu współgrają i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Uwielbiam takie wilgotne ciasta, które nie wymagają nasączania, a z każdym dniem wręcz zyskują na smaku. Sekretnym składnikiem jest tu… majonez : ) Wciąż niedoceniany, jeśli chodzi o słodkie wypieki pomimo, że dodaje im wspomnianej wilgotności i miękkości (pomijając słynną babkę majonezową, która ma wielu fanów zwłaszcza w wielkanocnym okresie ; ) Polecam!!!

Do przygotowania wykorzystałam Majonez Kielecki, który ma świetny skład i warto wspomnieć, że WSP Społem ma w tym roku już 100 lat!

Ciasto kostka makowa

Składniki na ciasto makowe (blacha 24×24 cm):

  • 100 g Majonezu Kieleckiego
  • 5 białek (z jajek wielkości L)
  • 2 żółtka (z jajek wielkości L)
  • 150 g cukru
  • 100 g suchego maku
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju rzepakowego

Białka ubić mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do lśniącej masy dodać żółtka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać na niskich obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 25 minut. Po tym czasie wyjąć, przestudzić i przekroić na dwa blaty. Jeden z blatów pozostawić w blaszce, drugi odłożyć do późniejszego wykorzystania.

Składniki na owocową warstwę:

  • 2 galaretki malinowe
  • 750 ml wrzątku
  • 200 g malin (mogą być mrożone)

Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić. Lekko tężejącą galaretkę wymieszać z malinami (w przypadku mrożonych nie trzeba czekać aż galaretka zacznie tężeć, bo zimne owoce znacznie przyspieszą ten proces) przełożyć na pozostawiony w blaszce blat ciasta makowego. Schłodzić w lodówce, przygotowując w tym czasie krem kokosowy.

Składniki na krem:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g wiórków kokosowych

300 ml mleka kokosowego zagotować z cukrem, pozostałą część zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Wymieszać do czasu, aż budyń zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu – zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.

Miękkie masło utrzeć mikserem na jasny puch. Łyżka po łyżce dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Masa powinna być gładka, bez grudek. Na koniec dodać wiórki kokosowe, wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na stężąłą galaretkę z malinami, wyrównać i przykryć pozostałym blatem ciasta makowego. Przechowywać w lodówce.

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1 łyżka oleju

Czekoladę wraz z olejem rozpuścić na parze. Udekorować przygotowane ciasto. Opcjonalnie można wierzch posypać również wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Majonez Kielecki
Ciasto makowe z galaretką
Ciasto z makiem i kokosem
Ciasto makowe z malinami
Ciasto makowe
Ciasto makowe z kremem kokosowym i malinami
Ciasto z majonezem

*Wpis powstał przy współpracy z Majonez Kielecki

Komentarzy: 47

  1. Majka
    19 marca 2020 / 11:05

    Cudowna propozycja na najbliższe święta 😍 Świetny sposób na krem 👍

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:12

      Bardzo dziękuję 🙂 na Święta będzie idealnie pasować 🙂

  2. Aga
    19 marca 2020 / 11:57

    Co za połączenie pychotka upiekę na wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:12

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Iwona
    19 marca 2020 / 12:48

    Pięknie to wygląda, sama bym się nie odważyła na eksperymenty z tym majonezem ale w sumie to olej i żółtka i babka majonezowa też daje radę 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Do odważnych świat należy 😉 polecam 🙂

  4. Isia
    19 marca 2020 / 14:24

    Super ciacho porywam kawałeczek 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Proszę się częstować 🙂

  5. Martyna
    19 marca 2020 / 16:23

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:13

      Miło mi, że przypadło do gustu 🙂

  6. Asia79
    19 marca 2020 / 17:35

    Piękne ciasto i na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:14

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  7. Monia
    19 marca 2020 / 22:37

    Wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:15

      Dziękuję, właśnie tak smakuje 😉

  8. 20 marca 2020 / 0:53

    Wygląda zachęcająco. Ciekawy ten dodatek majonezu 😉

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:16

      Bardzo dziękuję, majonez w wypiekach jest super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:16

      Cieszę się, że przypadła do gustu 🙂

  9. Magda
    20 marca 2020 / 11:27

    A czy masa makowa też by się nadała?

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:16

      Niestety nie 🙁

  10. Eliza
    20 marca 2020 / 12:30

    Super ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      20 marca 2020 / 13:17

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Iwka
    20 marca 2020 / 14:59

    Miałam w planach inne na wielkanoc ale to tak apetycznie wygląda że chyba będzie zmiana 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:51

      Polecam 🙂

  12. Magda
    20 marca 2020 / 19:58

    Ciasto jest pyszne pomylilam sie i zamiast do kremu wsypalam wiorki do ciasta ale wyszlo i tak super 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:52

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Sonia
    21 marca 2020 / 16:25

    Pyszne zapisuję do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      23 marca 2020 / 11:54

      Cieszę się, że przypadło do gustu 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Judyta
    23 marca 2020 / 12:46

    Ciasto jest wspaniałe pierwszy raz robiłam krem od podstaw bez budyniu i wyszedł rewelacyjnie! nieskromnie powiem, że nawet lepszy jak dodałam trochę aromatu kokosowego bo był jeszcze bardziej intensywny

    • Marta
      Autor
      24 marca 2020 / 2:47

      Super wiadomość 🙂 cieszę się, że posmakowało 🙂

  15. Kasia
    26 marca 2020 / 23:17

    Bardzo smaczne:)

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:43

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Domi
    28 marca 2020 / 15:19

    Mleko kokosowe? Chodzi o mleczko kokosowe z puszki, czy mleko kokosowe w kartonie „taki vege zamiennik zwykłego mleka”?
    Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:45

      Użyłam z puszki 🙂

  17. Gosik
    29 marca 2020 / 0:31

    Pycha ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2020 / 0:45

      Super, że posmakowało 🙂

  18. Gosia
    21 kwietnia 2020 / 11:47

    Wspaniałe ciasto, nie jestem fanką maku ale tu mi pasuje i plus ze robi się łatwiej niż to wygląda bo miałam pewne obawy 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2020 / 12:23

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  19. Katarzyna
    1 września 2021 / 7:43

    Mogę zastąpić mleko kokosowe,mlekiem zwykłym? Na standardowa blaszkę to trzeba z 1.5 porcji robic?

    • Marta
      Autor
      4 września 2021 / 11:27

      Tak, można zastąpić 🙂

  20. Emma
    11 grudnia 2021 / 14:12

    Marto, czy ciasto/same blaty/można upiec wcześniej i zamrozić.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2021 / 1:29

      Nie mam doświadczenia w zamrażaniu ciast, ale w przypadku samych blatów wydaje mi się, że będzie ok 🙂

  21. Magda
    13 marca 2022 / 20:02

    Czy ktoś próbował w termomixie? Ile obrotów na poszczególnych etapach?

  22. Kinga
    10 grudnia 2023 / 12:17

    Rewelacyjne ciasto, kolejne z tej strony 🙂

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2023 / 0:48

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂 pozdrawiam 🙂

  23. Basia
    28 marca 2024 / 13:08

    Proszę powiedzieć na jaką blaszkę Pani robiła ?

    • Marta
      Autor
      28 marca 2024 / 15:11

      24×24 cm 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 18 =